OldTrafford.dk Julekalender: 19. december

Bag hver låge i årets julekalender finder du en United-spiller, der bærer – eller har båret – det nummer, som står på lågen.

Det er blevet den 19. december, og vanen tro vælger vi i dag en spiller, der har båret nummer 19 bag på den røde trøje. Og i ganske fin tråd med julen, som jo naturligvis handler om at give, kigger vi i dag nærmere på Marcus Rashford.

De fleste danske United-fans husker garanteret Marcus Rashfords første smag på førsteholdsfodbold i Manchester United ekstra godt. Rashford var nemlig med i førsteholdstruppen for første gang, da FC Midtjylland i 2016 gæstede Old Trafford i Europa Leagues 1/16-finale.

Og da Anthony Martial under opvarmningen måtte gå tidligt i bad med en skade, var det dengang 18-årige Marcus Rashford, Louis van Gaal satte sin lid til. En beslutning han med garanti aldrig har fortrudt.

Rashford scorede som bekendt to gange i kampen, som han nok kun havde drømt om at skulle starte inde i aftenen forinden. Drømmedebuten fulgte Rashford op med yderligere to mål mod Arsenal samme uge, og på fire dage havde Marcus Rashford sparket sig ind i Manchester United fans’ hjerter, og alle vidste pludselig, hvem 18-årige Marcus fra Wythenshawe var.

Paris’ onde ånd

Efter at have taget engelsk fodbold med storm i 15/16-sæsonen, fik Rashford etableret sig i Manchester Uniteds trup. Fansene var vilde med deres lokale Manchester-lad, der på Ryan Giggs’sk vis bragede ned ad kanten og drev gæk med Premier League bagkæder landet over.

Jeg husker især en hjemmekamp mod Liverpool, hvor Rashford to gange havde Alexander Arnold på røv og albuer, inden han tørt lossede bolden i kassen.

Men intet hold har vel egentlig haft et strammere forhold til Marcus Rashford og hans højre skøjte end Paris Saint-Germain. Ved flere lejligheder har Rashford været en sten i skoen for det stjernespækkede franske hold. Perfekt eksemplificeret ved ‘den’ aften i Paris.

Det moment, hvor Rashford står på kanten af feltet med bolden under armen, fuldstændig uforstyrret af både PSG-spillere og -fans, der ihærdigt prøver at fjerne hans fokus fra sparket, og derefter hjerner straffesparket – hvad der i øvrigt var hans første af slagsen nogensinde som seniorspiller – ind bag Buffon. Det glemmer jeg simpelthen aldrig nogensinde.

Det er sådanne momenter, der gør drenge til mænd, og det kan godt være, det bare er mig, der lader mig rive med, men Rashford er en af dem, der er gået allerforrest, når der har skulle tages ansvar siden da.

Sir Marcus Rashford MBE

Foruden at være forrygende indenfor kridtstregerne, har Rashford også gjort sig flot bemærket udenfor dem. Under pandemiens første nedlukning gik Rashford, som selv kommer fra trænge kår, forrest i kampen mod sult og fattigdom blandt børn og fik genindført skolernes Free School Meals, efter det i første omgang var blevet skrottet af den engelske regering.

Rashford var på hele den engelske befolknings læber og modtog i oktober som bekendt den fornemme britiske orden, MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) og blev senere også belønnet med en doktorgrad fra University of Manchester for sit hårde arbejde for udsatte børn.

Der kan ikke være nogen tvivl om, at Marcus Rashford er en af nutidens mest inspirerende og ansvarsbevidste fodboldspillere, der fortjener al den hæder, han indtil nu har modtaget. En fornøjelse at følge både på og udenfor banen – og heldigvis har vi mange år til gode endnu!

BOG: Peter Schmeichel har udgivet ny selvbiografi. Køb den via Saxo.com og støt samtidig OldTrafford.dk 

TRØJE: Køb den nye Manchester United trøje her via Unisport.dk så støtter du OldTrafford.dk.

OPLEVELSE: Skal du opleve Ronaldo, Sancho og resten af stjernerne på Old Trafford i den nye sæson? Læs vores guide til kampbilletter her

 
Forrige artikel

OldTrafford.dk Julekalender: 18. december

Næste artikel

Podcast: Udesejr, CL-lodtrækning og jul- og nytårsprogram

ANNONCE