Overblik: Ratcliffes bud på Manchester United

Intet er 100% sikkert, når det gælder skriverierne om Manchester United. Men her bringer Oldtrafford.dk et overblik over det, som vi er ret sikre på, at vi ved.

11 måneder efter Glazer udtalte, at man ville ‘begynde en proces for at udforske strategiske alternativer for Manchester United’, har klubbens ejerskab været godt stof for medierne og efterladt mange fans rådvilde i forhold til, hvad der er op og ned i hele processen. For faktum er, at der er meget lidt af alt det, der er blevet omtalt, som reelt er meldt ud officielt.

Det eneste vi reelt ved med 100% sikkerhed er, at man har sat førnævnte proces i gang tilbage i november 2022 og at både Sir Jim Ratcliffe og Sheik Jassim officielt har meldt deres interesse i at købe den engelske storklub. For når alt kommer til alt, er man meget hemmelighedsfulde omkring ejerskabet og de processer, der har været omkring udforskningen af de strategiske alternativer.

Det bedste vi har er en sværm af medier, hvoraf man som fan og fanmedie skal skelne mellem troværdige og mindre troværdige kilder.

Med de forbehold, som man må tage når intet er officielt, kommer her et overblik over det, som vi er ret sikre på, at vi ved.

Nuværende situation:

Manchester United plc. er et selskab, der er registreret på Cayman Islands og står som den reelle ejer af Manchester United. Manchester United plc er noteret på New York Stock Exchange. Den eneste part, der holder 10% eller mere af stemmerettighederne i Manchester United plc er Glazer-familien.

Udover Glazer-familien består det fulde ejerskab af en længere række investeringsselskaber, som Glazer-familien over tiden har solgt til.

Sheik Jassim

Sheik Jassim er ude er 100% ud af handlen, skriver Fabrizio Romano på sin X-profil d. 17. oktober.

Sir Jim Ratcliffe/INEOS

Sir Jim Ratcliffes firma INEOS har fremlagt et bud på 25% af aktierne i Manchester United til en pris, der er betydelige højere end klubbens børsværdi. Buddet for de 25% er på ca. 1,6 mia. dollars (11,32 mia. kr. red), hvor Manchester Uniteds børsværdi på New York Stock Exchange lyder på 3,3 mia. dollars (23,34 mia. kr. red.). Dermed fordobler Ratcliffes bud Manchester Uniteds værdiansættelse.

De 25% af aktierne vil blive købt af både Glazer-familien og af andre investorer.

Flere troværdige medier, heriblandt The Athletic og BBC, skriver, at INEOS vil overtage den sportslige ledelse, hvilket kan få konsekvenser for den nuværende sportslige organisation. INEOS ejer i dag fodboldklubberne Nice og Lausanne, cykelholdet INEOS og er også en del af ejerskabet bag Mercedes’ formel 1-hold. Derudover er INEOS også involveret i rugby og sejlsport.

Derudover skriver The Times, at INEOS vil kigge ind i mulighederne for at udvide Old Trafford, så der kan være plads til 90.000 fans. En opgradering af Old Trafford skulle angiveligt være en væsentlig prioritet for Ratcliffe.

INEOS’ bud skal behandles på et bestyrelsesmøde, der finder sted torsdag. Bliver buddet accepteret, skal det igennem en screeningproces hos Premier League. The Times skriver, at buddet er første skridt mod en fuld overtagelse.

Organisationen

Selvom ingen er sikre, når der kommer en ny sportslig ledelse, så freder langt de fleste medier klubbens nuværende manager Erik ten Hag. Derimod kan fremtiden på Old Trafford ser mindre lys ud for klubbens fodbolddirektør, John Murtough, da det er sandsynligt, at Ratcliffe vil bringe sine egne folk i spil til nøglepositionerne i klubben. The Athletic skriver, at Ratcliffe har en liste på fem mulige kandidater til at overtage Murtoughs rolle heriblandt Paul Mitchell, der tidligere har været haft lignende stillinger i Tottenham, Southampton, Leipzig og Monaco. Mitchell er ligesom Ratcliffe fra Greater Manchester. Mitchell skulle i følge avisen have et godt forhold til topfolk hos INEOS.

Da Ratcliffe besøgte Old Trafford i foråret havde han Sir Dave Brailsford med. Det siger måske ikke mange fodboldfans noget, men Brailsford var manden bag cykelholdet INEOS i 2010’erne og blev i 2021 hovedansvarlig for INEOS’ sportslige aktiviteter.

Administrerende direktør Richard Arnold er en del af bestyrelsen og skal være med til at godkende Ratcliffes bud. Dog forventes han af flere medier også at blive erstattet.

Det forventes at en ny organisation er implementeret inden næste transfervindue.

Som nævnt indledningsvis, er langt det meste af ovenstående ikke bekræftet 100%, men baseret på troværdige kilder.

Forrige artikel

TalkSport: AC Milan holder øje med Maguire

Næste artikel

Podcast: Sir Jim Ratcliffe og de 25%

ANNONCE