United-bøger: Fem anbefalinger i en coronatid

Fodboldkampene er suspenderet, men heldigvis findes der andre måder at dyrke sin Manchester United-passion på. Redaktør Emil Jørgensen deler her sine fem yndlingsbøger om “de røde djævle”.

Måske sidder du i karantæne med din ikke særligt fodboldinteresserede kone. Det kan også være, du sidder alene, eller – endnu værre – er forvist til kun at være sammen med dine forældre de næste uger. 

Du drømmer dig til Old Trafford, og kan ikke engang trøste dig med Uniteds kampe. Heldigvis er der råd for dine længsler. 

En alternativ måde at rejse til Manchester på er gennem litteraturens verden. Der findes utallige fede United-bøger – og lige så mange af eller om selve byen og dens ikoniske lyd. Jeg har altid følt, at bøgerne tilføjer flere lag til min oplevelse og forståelse af klubben, jeg elsker. Saxo bringer stadig bøger ud i løbet af få hverdage, og de har nærmest al United-litteratur, som er skrevet. 

Så her følger mine anbefalinger, fem bøger fra Manchester, som har gjort stort indtryk på mig: 

Roy Keane: My Autobiography 

Hvis folk aldrig har læst en Manchester United-biografi før, plejer jeg at foreslå Roy Keanes fra 2002. Forholdet mellem den iltre irer og hans tidligere fodboldklub har desværre fået en bitter eftersmag, efter at Keane blev smidt på porten af Ferguson og sidenhen har gjort det til sin fineste mission at kritisere ”de røde djævle”. 

Samme kompromisløshed finder man i hans første selvbiografi, som er så overdrevent befriende ærlig. I første oplæg af bogen indrømmer Keane sågar, at han smadrede City-spilleren Alfie Haalands knæ med vilje – hvilket alligevel var lidt for ærligt til andet oplæg af bogen.  

I en tid, hvor klubberne pakker deres stjerner så godt ind, at man nærmest tvivler på, om professionelle fodboldspillere er fri til at tænke, som de vil, føles Keanes bog som en beretning fra en helt anden planet. 

Fordi den er så ærlig, giver den i mine øjne et sjældent godt indblik i livet i Manchester United. Og modsat stort set samtlige andre sportsbiografier, hvor forfatteren altid taler pænt om sine holdkammerater/kollegaer, lægger Keane ikke fingrene imellem. Han sviner blandt andet sine medspillere for at ”hvile på laurbærrene”  efter The Treble-sæsonen i 1999. 

Udover det er Keane faktisk, når han er på Uniteds side, rigtig, rigtig sjov. 

Louis Philippe Auclair: Cantona: The Rebel Who Would Be King 

Det her er en biografi, anderledes fra de fleste fodboldbiografier. Cantona har ikke sat sig ned med en ghost writer og fortalt sin historie. I stedet har den franske journalist, Louis Philippe, interviewet mere end 200 mennesker over tre år, og resultatet er enestående. 

Provokatøren, kunstneren, kongen, ballademageren og Eric Cantona bliver foldet ud, og det gør ham ikke mindre fascinerende. I ”The Rebel Who Would Be King” opdager man, at Uniteds legendariske stjerne måske var mere skrøbelig, end man havde forestillet sig – og man får en hel masse gode røverhistorier med fra franskmandens tid i United. 

Desuden er bogen velskrevet og har en tyngde, som ikke er normal for sportsbøger – det flyver med kunstneriske referencer til folk som Jim Morrison, Rimbaud og Picasso, og det klæder historien om Cantona. 

Gary Neville: Red 

Hvis du godt kunne tænke dig at læse en bog, hvor du nærmest sidder og smiler fra øre til øre hele vejen igennem, skal du kaste dig over Gary Nevilles. Den tidligere United-anfører har skrevet en decideret kærlighedserklæring til sin klub, der gør en varm om hjertet.

Han starter ud med at fortælle, hvorfor han hader Liverpool. Og så er scenen ligesom sat for resten af bogen. 

Det er dog ikke kun ren United-propaganda. Nevilles betragtninger og refleksioner er, ligesom hans analyser på Sky Sports, meget interessante. På den måde giver bogen fx også et godt indblik i, hvordan Sir Alex Ferguson var at have som manager. 

Oliver Kay: Forever Young 

Som ungdomsspiller i Manchester United var Adrian Doherty anset som værende lige så god som Ryan Giggs – måske bedre. I 1990 tilbød Alex Ferguson ham en femårig kontrakt og forsikrede ham en fremtid som stjernespiller. Men den unge nordirer fik aldrig sin debut. Og hans liv sluttede på tragisk vis dagen før hans 27 års fødselsdag.

Efter fem års research fortæller sportsjournalisten Oliver Kay den fascinerende historie om Adrian Doherty, der først var dømt til at blive den nye George Best, men siden blev slettet fra Manchester Uniteds historie på kynisk facon.

”Forever Young” er hjerteskærende, men også dybt fascinerende læsning, som er blevet hædret med flere priser. Det er en fuldkommen utrolig historie, som man kun kan undre sig over ikke er kommet helt frem i lyset før 2016. 

John-Paul O’Neil: Red Rebels – The Glazers and the FC Revolution 

For dig som gerne vil have sportsbøger med lidt mere tyngde, og som måske også er interesseret i nogle af de økonomiske og ejerskabsmæssige aspekter af Manchester United, er ”Red Rebels” interessant.

Bogen er fra 2017 og fortæller faktisk to historier; dels den om Glazer-familiens gældsfinansierede køb af verdens rigeste klub i 2005; endnu mere væsentligt om opbygningen af klubben FC United of Manchester – en gruppe fans modsvar til Glazers køb af Manchester United og moderne fodbolds grådighedskultur. 

Forfatteren John-Paul O’Neil er tydeligvis selv følelsesmæssigt investeret i foretagendet, og nogle gange kammer det over. Men ikke desto mindre indeholder bogen en utrolig indsigt i amerikanernes overtagelse af ”de røde djævle” såvel som fanforholdene i den røde del af Manchester. Og så indeholder den kloge betragtninger om et essentielt spørgsmål for alle fodboldromantikere, som er trætte af pengenes magt over vores smukke spil: Hvor hårdt man end prøver, er det så overhovedet muligt at undslippe moderne fodbold kapitalistiske spilleregler?  

 

Forrige artikel

Blog: Vis Jesse Lingard respekt

Næste artikel

The Guardian: Engelske klubber vil gennemføre sæsonen

ANNONCE