Blog: Fem ting vi lærte af Uniteds sæsonstart

Sæsonen er ti kampe gammel, og derfor er det tid til at gøre status på Manchester Uniteds sæsonstart. Her lister en af OldTrafford.dk’s skribenter fem ting, som vi har lært af ”De Røde Djævles” præstationer de første to måneder af 2021/2022-sæsonen.

1. United skal kæmpe hårdt for tre point mod – næsten – alle modstandere

Sæsonpremieren mod Leeds var imponerende, ligesom Cristiano Ronaldos gensyn med Old Trafford resulterede i en solid sejr over Newcastle. Men derudover har der været længe mellem snapsene, når det kommer til sikre, imponerende United-sejre.

Ad flere omgange har holdet været afhængige af en scoring i sidste minut, senest symboliseret ved Ronaldos forløsende kasse sent inde i tillægstiden mod Villarreal. Herudover vækker Jesse Lingards flotte 2-1-mål i de døende minutter mod West Ham også genklang i hukommelsen.

Men hvordan kan det være, at et hold fyldt med klassespillere fra målmandspositionen op til den stjernespækkede offensiv ikke kan bryde hold som Southampton, Wolverhampton, West Ham og Aston Villa ned – eller i hvert fald skal bruge uanede mængder anstrengelser på at gøre det?

Èn af forklaringerne kan måske ligge i det presspil, Ole Gunnar Solskjærs tropper har leveret i sæsonstarten.

Mason Greenwood i hopla

2. Holdets presspil er en skændsel

Så enkelt kan det skrives. Det anerkendte fodboldsite, The Athletic, har undersøgt, hvordan de forskellige Premier League-holds offensive spillere præsterer i presspillet. 

Her viser det sig, at ingen (!) spillere i den bedste engelske fodboldrække har leveret færre pres mod modstanderen end Cristiano Ronaldo, skarpt efterfulgt af Mason Greenwood, som ligger femtesidst i ’presspils-tabellen’.

Her er tale om de to spillere, som primært har udgjort to af Uniteds fire offensive pladser denne sæson, og det får flere alarmklokker til at blinke.

Ole Gunnar Solskjær kom til den røde del af Manchester med ambitionen om, at nordmandens United-mandskab skulle være det hold, som pressede hårdest og havde flest sprints i løbet af en kamp. Det er foruroligende, at nogle af disse dyder ser ud til at være skyllet ud med badevandet i starten af denne sæson.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvorvidt der er en årsagssammenhæng mellem United-offensivens dårlige pres og de svingende resultater, men her er klart nogle forbedringsmuligheder som særligt en 20-årig, ung og frisk Mason Greenwood bør tage til sig – lige såvel som cheftræner Solskjær.

Cristiano Ronaldo

3. Ronaldo scorer mål – men er det nok?

Det er jo egentlig ikke noget vi har lært, fordi vi vidste det allesammen i forvejen. Cristiano Ronaldo har dog over den seneste periode vist, at selvom han ikke deltager i presspillet, er han fortsat garant for mål.

Fem mål i seks kampe – hvoraf den seneste optræden kun bød på 34 minutters spilletid.

Den portugisiske verdensstjerne har leveret det, han er hentet ind til. Han har skabt mastodontisk omtale af United, ligesom han på banen har kreeret overskrifter uge efter uge.

”Men er det nok?”, kan jeg ikke lade være med at spørge mig selv.

Magnus Kraft fra Euroman skrev tidligere på ugen en artikel, som har fået store dele af United-Danmark op i det røde felt, ligesom vi også berørte den føromtalte artikel i denne uges podcast.

Ifølge Magnus lider kollektivet, imens Ronaldo scorer sine mål. Det så man senest i Juventus, og nu gentager historien sig i United. Med andre ord er den 36-årige angriber kun sat i verdenen for en ting på Ole Gunnar Solskjærs United-hold; at score mål.

Jeg køber til dels pointen, men jeg sidder stadig med en forhåbning om, at Ronaldo kan udvikle relationerne til sine nye holdkammerater yderligere, ligesom jeg krydser fingre for, at vores kære nordmand indser, at portugiseren er nødt til at bidrage i flere facetter af spillet end blot at få netmaskerne til at blafre.

Det er for tidligt at afsige den endelige dom, men for nu står det klart: Ronaldo scorer mål, men han mangler fortsat at præstere på andre parametre. Først da kan han blive erklæret en endelig succes i sin United-tid 2.0.

4. Solskjær er presset, men han har opbakning i baglandet

September måneds svingende resultater har lagt et naturligt pres på Ole Gunnar Solskjær, som igen er blevet genstand for en trænerfyringsdebat.

Og på rettelig vis. Resultaterne har ikke været gode nok. Den seneste måned har budt på flere skuffende nederlag, heriblandt mod de undertippede schweizere fra Young Boys samt Aston Villa på hjemmebane.

Men værst af alt er det, at Solskjær endnu ikke har fået det til at klikke på banen i denne sæson. Flere spillere kæmper med at få det til at fungere, og holdets spil flyder ikke. Jadon Sancho mangler endnu at vise, at han er kommet til engelsk fodbold, ligesom Uniteds problemer på 6’er-positionen to måneder inde i sæsonen fortsat er et problem.

De, der troede United ville blive mesterskabskandidater denne sæson, kan vist godt pakke deres forhåbninger sammen igen. Så gode har United slet ikke vist sig at være.

Alligevel ser Solskjær ud til at have opbakning i baglandet. Forleden forlængede klubben med nordmandens assistenttræner, Mike Phelan, ligesom rygterne går på, at klubben også arbejder på at skrive nye aftaler med det resterende af nordmandens trænerteam.

Det ville man aldrig gøre, hvis overvejelserne gik på at hente en ny mand ind til det konstant varme United-trænersæde.

De Gea fejrer sin strafferedning mod West Ham

5. De Gea er det klare førstevalg i buret

Den måske bedste United-spiller denne sæson har været David de Gea. Den spanske målmand gik på sommerferie på værst tænkelig vis, da han blev udstillet på det groveste i Europa League-finalens straffesparkskonkurrence mod Villarreal.

Men et eller andet er der sket hen over sommeren. Den 30-årige målmand er for alvor stemplet ind, og han har leveret flere flotte præstationer i United-målet.

I femte runde af Premier League sikrede han tre point med en forløsende straffesparksredning i de døende minutter mod West Ham, ligesom han ad flere omgange reddede Uniteds haltende defensiv i den vigtige Champions League-sejr over Villarreal.

Med andre ord er David de Gea det nye, ubestridte førstevalg på Uniteds målmandspost. Spanieren har udnyttet, at Dean Henderson har været fraværende og først i slut september igen til Solskjærs disposition. Og den talentfulde englænder skal gøre sit ypperste for at spille sig på holdet over for en David de Gea i absolut topform.

Forrige artikel

Evertons Director of Football bekræfter interesse i van de Beek: Kan komme på tale igen

Næste artikel

Glazer-familien sætter flere aktier til salg

ANNONCE