Blog: Yes! Glazers er endelig på vej ud – men hvor meget skal vi egentlig glæde os?

Vi ved, at der kommer en ny ejermodel i Manchester United. Og det tyder på, at det er begyndelsen på enden for Glazer-familien i Manchester Unted. Men hvor glædelig en nyhed er det? Det prøver vores tidligere skribent at gøre klogere på.

En kammerat sendte mig tirsdag aften nyheden fra Sky News om, at Manchester Uniteds ejere var på vej med en bekræftelse på, at de arbejder imod et delvist eller helt salg af klubben. Min første og næste indskydelse var naturligvis ubetinget glæde. Min kæreste spurgte til det, og jeg sagde, at jeg er meget glad for hende, og det her altså kommer tæt på. Så forstod hun.

Jeg husker, jeg dengang i skæbnesvangre 2005 fulgte med i nyhederne om det forestående salg til den amerikanske familie. Denne sides stifter, Casper Heiselberg, demonstrerede på Rådhuspladsen i København. Selvom jeg ikke helt forstod, hvad overdragelsen til de her sjovt udseende brødre og deres far betød, kunne jeg forstå, det nok ikke var helt godt. Jeg husker stadig, da David Beckham tog det grøn-gule protesthalstørklæde på, da han var tilbage på Old Trafford i 2011. Og jeg husker naturligvis de dårlige år efter Sir Alex Ferguson, hvor klubben bedst er karakteriseret som ét stort rod.

Det ser nu ud til, at Glazer-familiens ejerskab får en ende, og vi United-fans kan – hvert fald for en stund – kigge frem mod en forhåbentlig lysere fremtid. Men det rejser jo også spørgsmålet: Hvem tager over, og er det nødvendigvis bedre for United?

Hvorfor sælger Glazers nu?

BBC, The Athletic og The Telegraph peger alle tre på Super League-fadæsen som en af hovedårsagerne. Hvis planen var gået igennem, ville det garantere deltagerklubberne en pæn, årlig indtjening. Det interessante her er, at også Liverpools ejere, det amerikanske sportsimperie Fenway Sports Group (FSG), har sat Merseyside-klubben til salg. FSG var, ligesom Glazer-familien, angiveligt blandt de største støtter til Super League-projektet.

I kølvandet på det forliste udbryderprojekt, er der ifølge de førnævnte medier, angiveligt en erkendelse af, at klubbernes værdi peaker lige nu. Og det er en af grundene til, de sælger som de forretningsfolk, de er.

Derudover forpligtede Glazer-familien sig i deres undskyldning for rollen i Super League-projektet sig til, at de ville kigge på forbedringer af det efterhånden slidte Old Trafford. Det projekt er gået i gang, men i september kunne direktør Richard Arnold fortælle, at det bliver en dyr omgang, og at klubben har brug for ekstern kapital, hvis det skal lykkes. Glazer-familien har ikke skudt penge i klubben, og har ifølge BBC ikke tænkt sig at bruge penge på det projekt heller. Så derfor er der brug for et nyt delvist ejerskab – eller helt nye ejere.

Hvem kan købe Manchester United?

 Der tegner sig et billede af, at det ender et sted blandt tre muligheder: Enten bliver det en af golf-staterne: Dubai, Kuwait eller Bahrain, Sir Jim Ratcliffe og Ineos eller, som nogle mener er det mest sandsynlige: et amerikansk konsortium/virksomhed alá Todd Boehly i Chelsea eller helt nye spillere på markedet: Apple og Amazon.

Dubai, Kuwait og Bahrains allierede i de Forenede Arabiske Emirater er allestedsnærværende i europæisk fodbold. Manchester City, Paris Saint-Germain og Newcastle United er i folden hos Abu Dhabi, Qatar og Saudi Arabien. Men det er meget kritiserede ejerskaber, og du har nok læst om sportswashing og brud på menneskerettigheder. Dubai og Bahrain har endnu ikke sammenlignelige investeringer – men til gengæld har de pengene.

Sir Jim Ratcliffe vækker genklang hos mange Manchester Untied fans. Kemiingeniøren bag Ineos, der er Storbritanniens rigeste mand, er livslang United-fan. Han har ved tidligere lejligheder –  og senest i september – udtrykt sin interesse i at købe klubben. I forvejen ejer Ineos forskellige brands i sejlsport, Formel 1, cykling og også fodbold. I foråret kom Ratcliffe for sent til bordet, da Chelsea var til salg, men nogle følgere mener, det var et forsøg på at vise Glazer-familien, han var interesseret i at købe klubben.

Ifølge Simon Stone fra BBC er det dog usandsynligt, at Sir Jim Ratcliffe og Ineos’ økonomi i sig selv er nok til at købe klubben, og de vil få brug andre investorer til at hjælpe sig. Den hjælp kan de måske få fra den anden side af Atlanterhavet i USA.

Sir James Arthur Jim Ratcliffe GBR, CEO of INEOS, F1 Pre-season Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 24, 2022 in Barcelona, Spain. Photo by HOCH ZWEI Barcelona Spain *** Sir James Arthur Jim Ratcliffe GBR, CEO of INEOS , F1 Pre season Testing at Circuit de Barcelona Catalunya on February 24, 2022 in Barcelona, Spain Photo by HOCH ZWEI Barcelona Spain imago images/HochZwei

Ifølge The Athletic lå Uniteds værdi på den amerikanske børs tirsdag aften ved lukketid på 2,1 milliarder britiske pund. Ved åbningen onsdag morgen – efter Manchester United selv bekræftede det forestående salg – var værdien steget til 2,5 milliarder britiske pund. Men det dikterer dog ikke den pris, som Glazer-familien kan forlange. Ifølge The Athletic er den foreløbige forventning, at Manchester United bliver solgt til i omegnen af 5 milliarder britiske pund. Det er den amerikanske investeringsbank Raine Group, der har fået til opgave at stå for det forestående salg, og det er også deres opgave at tiltrække det højest mulige beløb. Chelsea blev i foråret solgt for godt 2,5 milliarder britiske pund, skriver mediet.

Amerikanske rigmænd og konsortier har allerede stor indflydelse i engelsk fodbold. United er som bekendt under amerikanske ejere, ligesom Liverpool og blandt andet Arsenal også er det. Både BBC og The Athletic skriver, at Glazer-familiens indflydelse kan betyde, at klubben fortsat er på amerikanske hænder, når de sælger. Men som vi kender dem, vil de naturligvis være mest interesserede i, hvem der smider det største beløb. Her har enkelte medier skrevet, at blandt Amazon, Facebook og Apple er interesserede.

Hvis sidstnævnte ender med at købe bliver Manchester United den rigeste fodboldklub i verden – med længder. Kaveh Solkehol fra Sky Sports siger dog, at det vil være en betragtelig ændring i tech-gigantens strategi at købe klubben.

Hvad vil United-fans have?

Det er der cirka ligeså mange bud på, som der er Manchester United-fans. Og det er ret mange. Glazer-familien har som bekendt været udskældt fra dag 1, og det er en nærliggende tanke, at nye amerikanske ejere, som kommer med et renommé som nogle, der vil tjene penge, skal stå på mål for en lignende skepsis. Det er dog også vigtigt at huske på, at det ikke er ulovligt at tjene penge.

I et statement fra Manchester United Supporters Trust (M.U.S.T) ovenpå Uniteds bekræftelse tirsdag aften lyder det blandt andet:

”Størstedelen af Manchester Uniteds fans vil være enige i den konklusion, det også lader til, i er kommet til, at det er tid til forandring.”

Og: ”Alle mulige nye ejere eller investorer skal være forpligtede til kulturen, klubbens etos og traditioner. De skal være villige til at hjælpe klubben tilbage til tidligere tiders storhed, og at investeringer skal være reelle penge, der bliver brugt på det sportslige i klubben.”

M.U.S.T opfordrer derudover til, at nye ejere implementerer fans i beslutningsprocesser, og det inkluderer fanejerskab i den fremtidige model.

Offside via Getty Images

I forhold til et salg til en golfstat, er der nok ikke nogen tvivl om, det vil være kontroversielt. Kritikken af Manchester Citys ejere og senest Newcastle United har været stor – også blandt United-fans. Og selvom der findes fans, som vil tage imod det, vil der være ligeså mange, der er meget imod det. Og nogle vil måske endda falde helt fra, fordi det vil stå så meget imod de værdier, de forbinder med Manchester United.

Og helt ærligt – og jeg ved, jeg overskrider et journalistisk ønske om ophøjet objektivitet – hvad er det fede ved at hente Kylian Mbappé for 2 milliarder kroner, når vi ved, hvad det er for et projekt, det støtter?

Det efterlader Sir Jim Ratcliffe, Manchester United-fanen, der er opvokset i området, som det bedste bud set med romantiske briller. Indtil videre er der blandt bejlerne meget pengestærke bejlere på banen, og hvis det står til troende, så står Ratcliffe umiddelbart med dårlige kort på hånden, fordi det så vil ende i en budkrig, han nok ikke vinder – alene i hvert fald.

For at summere op, er det naturligvis på sin plads at være glad for, at 17 års kritisabelt ejerskab står ved en skillevej. Men det er også en overvejende sandsynlighed, det kan ende med mere af noget, der ligner det samme eller – alt efter øjnene der ser – noget endnu værre. Det kommer de næste uger og måneder til at gøre os klogere på og tag ikke fejl: Det er skelsættende måneder i Manchester United Football Clubs historie, vi kigger ind i.

Forrige artikel

Gaz ærgrer sig over stilhed mod Glazers

Næste artikel

United-emne om muligt skifte: Lad os se, hvad der sker til vinter

ANNONCE