Et betydningsfuldt farvel

Jeg er stensikker på at denne blog nok vil skuffe en masse læsere, men føler samtidig at den er vigtig i fortællingen af noget af det mest unikke vi har haft i Manchester United.

Noget som især ikke-engelske fans desværre har taget for givet, ikke sat pris og frem for alt ikke kendt til.

Konsekvensen af dette mærker vi til nu.

Fredag kom det nemlig frem at fanmagasinet Red Issue vil udkomme for allersidste gang på søndag når Manchester United møder Southampton.

Dermed lukker en institution for Manchester United-fans. Sammen med de to andre fanmagasiner Red News og United We Stand, har Red Issue siden 1989 været supporterne talerør både i en tid med og uden internet.

Og det er netop tiden med internet og den øgede tilgang af “fodboldturister” der desværre nok nu tager livet af magasinet, som altid var kendt som det kække og til tider forhadte fanmagasin af de tre. Eksempelvis som da de fik konfiskeret hele deres oplag af deres magasin til en Liverpool-kamp, fordi forsiden havde et Ku Klux Klan-reference om Liverpools støtte til den racismedømte Luis Suarez.

Jo vist. Vi har været i en favorabel situation som Manchester United-fans. Tre så betydningsfulde fanmagasiner kan de færreste klubber prale af. Alle tre har jævnligt vundet priser og var alle tre også særlig vigtige i kampen imod Glazers overtagelse i 2005.

Red Issue har altid været et must for mig at købe siden jeg for første gang kom på Old Trafford. Bladet var ikke kun fyldt med god satire, fede reportager fra udekampe og en masse andet fanlir. Det var også et sted man kunne få fortalt nogle af de historier, som flere måneder senere ville dukke op i den britiske presse. 

Bladet var ofte særdeles velinformeret. Det har jeg selv mærket ud fra flere samtaler med folk inde i klubben. En kæk kommentar var engang “Bare læs Red Issue. Det der står er desværre sandt”.

Som sagt, så tror jeg det er den skiftende demografi på Old Trafford der har taget livet af magasinet.

Jeg ved fra de to andre magasiner hvordan de har mærket en nedgang i salget til kampene. Istedet for at blive mødt af dedikerede fans der med glæde købte magasinet, så bliver sælgerne – United-fans som du og jeg – oftere og oftere mødt af en naiv fodboldturist, der tror der er tale om kampprogram. Nej… det her er langt bedre og meget mere værd, burde svaret være.

Internettet tror jeg også har taget en del af markedet for disse magasiner. Konkurrencen og tilgængeligheden til information er simpelthen blevet for stor, men samtidig har det været fedt at se de alligevel har overlevet. Og stadigvæk har formået at bibeholde deres eksklusive indblik i klubben. 

Må jeg her lige henlede til at Red Issue var magasinet, der både kunne fortælle at Sir Alex Ferguson ville stoppe og David Moyes ville tage over, længe før det blev officielt.

Fra på søndag vil det kun være Red News og United We Stand, der er tilbage som Manchester Uniteds uafhængige fanmagasiner.

Som Manchester United-fan, så kan kun opfordre dig til at købe bladede når du er til en kamp på Old Trafford. Ikke kun for at støtte en vigtig del af fankulturen i Manchester United, men mest for at få et sandt indblik i netop denne kultur. Selvom vi forsøger at give noget her på OldTrafford.dk, så kommer vi ikke i nærheden af det du kan få i de to magasiner.

 

Forrige artikel

- Udlån gør dig mere moden som spiller

Næste artikel

Van Gaal er optimistisk

ANNONCE