Turen går til den hvide elefant

Manchester Uniteds fans er kendte for at støtte holdet uanset hvorhenne i Verden holdet spiller.

Selv da de for et par år tilbage valgte at tage imod $1 million for at spille i det ellers lukkede Saudi Arabien rejste omkring 20 Manchester United-fans med fra England. Det er normalt svært at få visum til det arabiske land, men dette fik fanene overkommet ad omveje.

Selv har jeg set Manchester United spille i en række lande. Siden min første kamp i Parken i 1998, så har jeg set holdet spille på San Siro, Stadio Olimpico, Estadio de Luz, Camp Nou, Wembley, Celtic Park, Stade de France, Aarhus Stadion, Ullevi og Villa Park. Sidstnævnte er for øvrigt mit favoritstadion.

Denne gang går turen til Braga, som ligesom Cluj (stadion med kun 3 tribuner), hvor United spillede fornyelig, råder over et lidt anerledes stadion.

Det spektakulære stadion med kun to tribuner og 2 klippevægge for enderne blev bygget til EM-slutrunden i 2004 og kan vel nu ses som et af de skrækeksempler der afholder lande som Danmark på nogensinde at byde på at afholde EM-slutrunde i landet.

Med plads til over 30.000 tilskuere blev stadionet brugt til kun 2 kampe under slutrunden og trods SC Braga har hørt til Portugals top i de senere år, så er det alligevel kun lidt over 1/3 af stadion som bliver brugt til holdets kampe.

Begrebet ”En hvid elefant” stammer fra Thailands gamle Kong Siam, som donerede fine dyr til sine rivaler, som efterfølgende var dyre at holde.  Indenfor sportsverdenen hører begrebet til ved store byggerier i forbindelse med sportevents, hvor den efterfølgende udgift overstiger brugsværdien af stadion. Mest kendt er det olympiske stadion i Montreal. Skønt det blev bygget til de olympiske lege i 1976, så betaler skatteborgerne fortsat af på det store byggeri som står stille hen.

Med det lave tilskuertal til holdets normale kampe, så kan det altså argumenteres for at byggeriet var unødvendigt. Jo, landet fik EM og havde vel håbet på at man gennem dette mega event kunne skabe et økonomisk succeshistorie som man gjorde det ved OL i Barcelona i 1992, men uanset om de var på vej til det, så har både en finans- og euro-krise i hvert fald sat en stopper for det.

Med til historien skal nævnes at der også blev bygget stadions i flere andre portugisiske byer. Herunder i Aveiro, hvor der er plads til over 33.000 tilskuere men kun har omkring 2.000 tilskuere i gennemsnit til det lokale holds kampe.

Nu er Manchester United klar til at besøge Braga og det bliver spændende at se om der bliver fuldt hus når en af Verdens største klubber kommer på besøg. I hvert fald glæder jeg mig til at se dette stadion.

Lidt over 2.000 Manchester United-fans har billet til kampen. Billetten kostede forøvrigt 34 pund.

Følg med de kommende dage, hvor jeg vil fortælle mere om turen.

 

Forrige artikel

Optakt: Braga - Manchester United

Næste artikel

Braga-boss råder Fergie om Nani

ANNONCE