Albert Scanlon

D. 10 Oktober 2004 fyldte en af de mere ukendte Busby Babes, Albert Scanlon, 69 år.

Han blev født den 10. oktober 1935 i Manchester. Han kom til United som amatør i 1950 og blev professionel i december 1952.

Hans debut kom hjemme på Old Trafford kort efter hans 19 års fødselsdag den 20. november 1954 mod Arsenal.

Han var med til at vinde FA Youth Cup for United i 1953 og 54; men før katastrofen i München var hans antal af kampe begrænset, da han var venstre wing ligesom den talentfulde David Pegg.

Han spillede sin bedste kamp for United den 1. februar 1958 på Highbury i det nordlige London mod Arsenal. Det var den sidste kamp, som The Busby Babes spillede på engelsk grund før katastrofen i München. United vandt med 5-4, og Albert Scanlon var flyvende på fløjen.

Man kan læse meget mere om denne kamp i Geoffrey Green”s bog “Great Moments in Sport Soccer” I afsnittet “Farewell to a Team at Highbury” skriver han helt fantastisk om denne kamp.

Han slap fra flyulykken i München med mindre skader og kunne genoptage karrieren i sæsonen efter. Han spillede samtlige 42 kampe i en sæson, hvor United højst overraskende blev nummer to. Han scorede 16 mål.

I sæsonen efter var han kun fraværende i ganske få kampe; men i den tredie sæson efter katastrofen gik det knapt så godt, og han blev solgt til Newcastle for £18.000. Han spillede kun 22 kampe for Newcastle og blev året efter solgt til Lincoln City for blot £2.000.

Et år senere gik det videre til hans sidste klub Mansfield Town, hvor han spillede 108 kampe og scorede 21 mål. Han var med til at sikre The Stags oprykning fra 4. division.

Derefter arbejdede han i mange år i dokkerne i Manchester og beskriver den periode samt tiden i Mansfield som værende meget lykkelig. Han spillede i alt 127 kampe for United og scorede 35 mål.

Han spillede fem kampe for England Under-23 og en enkelt gang for the Football League.
Han nåede som sin onkel fra pokalvinderholdet i 1948, Charlie Mitten, ikke det rigtige landshold.

Man kan læse meget mere om Albert Scanlon i den bog, som jeg tidligere har henvist til “The Day a Team Died, af John Roberts. Den er ganske enkelt fremragende og bør stå på enhver United-tilhængers hylde.

Lad mig slutte med et citat af Albert Scanlon: “”I once asked JimmyMurphy who was the greatest footballer he had ever seen. He said to me “Albert, you were a very good player, you know, if you weren”t you”d never have worn that shirt. I”ve seen them all and Duncan Edwards must be the greatest of them all.” “”

Arne Madsen tilføjer:

Det er en fejl at Charlie Mitten er Albert Scanlons onkel, de er ikke i familie med hinanden.
Det er stået i mange bøger de sidste 20 år, men det er en forkert oplysningen, der er gået fra den ene bog til den anden.
Charlie Mitten var manager for Newcastle United fra juni 1958 til oktober 1961 og købte Albert Scanlon i november 1960 for £18.000. Måske er det årsagen til at nogen har skrevet, de skulle være i familie.
Det kan undre at fejlen ikke er blevet rettet, men er blevet bragt i den ene gang efter den anden.

Statistik:

ANNONCE