Bebé – fortællingen om den mest mærkværdige transfer i Uniteds historie

D. 11. august 2010 offentliggjorde Manchester United, at de købte Tiago Manuel Dias Correra, bedre kendt som Bebé, af den portugisiske klub Vitória de Guimaras. Af flere årsager skabte transferen stor forundring, blandt andet fordi Bebé kun spillede for Vitoria en måned, inden United hentede ham.  D. 25. juli 2014 skiftede han til Benfica for 2 mio. euro, efter først at være på udlån til Besiktas, Rio Ave og Pacos de Ferreira.

Det var under Sir Alex ledelse, at United foretog den mærkværdige handel, som de betalte mellem 7 og 9 mio. euro for. Omkring en tredjedel af dette beløb tilfaldt den portugisiske agent Jorge Mendes. Efter Sir Alex pension har han udtalt, at det var det eneste spiller, han hentede uden selv at have set spille, og det er til dato et mysterium, hvem der anbefalede ham.

 

Født i 1990

Bebés forældre immigrerede fra Cap Verde til Portugal. I en årrække boede de i Lissabon med deres nyfødte barn og hans storebror, der gav Bebé sit famøse kælenavn, som betyder baby på portugisisk. Det har ikke været muligt at finde frem til af hvilken årsag, men mens han stadig var et spædbarn, efterlod hans forældre ham hos en bedstemor og forlod landet. Han boede hos sin hende i en forstad til Lissabon, indtil han var tolv år, hvor en dommer gav forældremyndigheden til den katolske kirke, og Bebé flyttede til et børnehjem drevet af kirken.

Sammen med syv andre fra børnehjemmet blev han inviteret til at spille med i en europæisk street fodboldturnering i Bosnien, og i den scorede Bebé fire mål i seks kampe, og selvom det ikke var nok til, at holdet gik videre i turneringen, gjorde Bebé sig godt bemærket. Tidligere spillede han som amatør for fodboldklubben Loures, men i sommeren 2009 skrev han under på sin første professionelle kontrakt, da han blev hentet af Estrela de Amadora i den tredje bedste portugisiske række.

 

Goncalo Reis var Bebés første agent, og det var ham, der hjalp ham til sin første professionelle kontrakt med Estrela. Desværre for Bebé var klubben i økonomiske problemer, og i løbet af sit første år, fik han ikke udbetalt løn en eneste gang, og han blev derfor boede på et herberg for hjemløse. Han scorede fire mål i 26 kampe og blev regnet for at være den bedste spiller, men da klubben stadig ikke var i stand til at betale hans løn, fik Reis ophævet hans kontrakt, og hans klient kunne nu forhandle med andre klubber.

Efter en succesfuld prøvetræning hos Vitória de Guimaras skrev han som 20 årig under på en treårig kontrakt i sommeren 2010 og fik en frikøbsklausul på 3 mio. euro. Han spillede aldrig en professionel kamp for klubben, men scorede fire mål i seks venskabskampe, og frikøbsklausulen blev derefter hævet til mellem 7 og 9 mio. euro. Da Bebé skrev under på sin kontrakt, boede hans stadig på herberget for hjemløse. For at forbedre hans muligheder for at spille sig ind på holdet, flyttede han hjem til Reis, men efter et par uger kom han ikke længere hjem, og Reis kunne ikke få fat på ham. D. 9. august modtog han et brev, hvor Bebé fyrede ham som agent for at ansætte Jorge Mendes, og to dage senere blev skiftet til United offentliggjort.

 

I United under Sir Alex

Bebés United karriere fik en svær begyndelse. Udover besværlighederne ved at flytte til et nyt land, hvor han ikke kunne sproget, var der stor medieopmærksomhed på ham, og han skulle vende sig til sine nye omgivelser, hvor han hver dag omgik flere verdensstjerner. Få måneder inden han skiftede, boede han på et herberg for hjemløse, så tilvænningen var svær, og han har senere udtalt, at han ikke turde tale med sine holdkammerater, selvom flere af de daværende spillere havde portugisisk som modersmål.

Han blev tildelt trøjenummer 33 og fik sin debut i en ligacup kamp d. 22. september 2010 mod Scunthorpe United, da han efter 74 minutter erstattede Park Ji-Sung. Han fik sin Premier League debut mod Sunderland d. 2. oktober, og startede for første gang på banen d. 26. oktober, da United mødte Wolverhampton, og i den kamp scorede han også sit første mål. Det var dog ikke den del af kampen, han blev husket for, men i stedet et YouTube klip med titlen ”The Bebé Crossing Show”, hvori hans manglende evner til at slå indlæg blev tydeliggjort.

Rygter siger, at Sir Alex og resten af United staben var usikre på Bebés evner fra begyndelsen, og efter seks måneder var de overbeviste om, at han ikke var god nok. Han spillede sin sidste kamp for klubben d. 19. februar 2011 og blev i sommerens transfervindue udlånt til Besiktas.

 

En ny begyndelse

D. 16. juni 2011 blev Bebé udlånt til tyrkiske Besiktas, men i en kamp for det portugisiske U21-landshold pådrog han sig en skade, der gjorde ham ukampdygtig i seks måneder, og han fik derfor først debut i den bedste tyrkiske række d. 26. marts 2012. Han spillede tre kampe yderligere i april måned, men blev derefter suspenderet fra truppen pga. disciplinære problemer, eftersigende fordi han tog i byen efter et nederlag, hvilket ikke er velanset på de kanter. I januar blev han derfor sendt på udlån igen, denne gang til portugisiske Rio Ave, hvor han spillede frem til sommeren. Han havde en moderat succes med et mål i 18 kampe, hvor af de 14 var fra start. Sæsonen efter blev han lånt ud igen, denne gang til Pacos de Ferreira, og for første gang viste han, at han var en spiller, der skulle tages seriøst med 12 mål i 27 ligakampe.

I sommeren 2014 blev David Moyes erstattet af Louis Van Gaal, og selvom britiske medier berettede, at hollænderen var imponeret over, hvad han så til træning, blev Bebé aldrig udtaget til en kamp, og Benfica fik ham for kun 2 mio. euro.

 

Efterspillet

Hvem der anbefalede Bebé til United, er stadig et mysterium. Sir Alex indrømmede, at Bebé var den første spiller, han hentede, som han ikke selv havde set spille i virkeligheden eller på video. I 2014 fortalte han britiske medier, at det var den tidligere United assistenttræner, og daværende træner for det portugisiske landshold, Carlos Quiroz, der gjorde ham opmærksom på Bebé. Det har Quiroz dog benægtet i et interview med fodboldmagasinet Four Four Two. Til dem fortæller han, at han aldrig havde hørt om Bebé, før United offentliggjorde transferen. 

Den spanske sportsavis Marca var først til at fortælle, at store europæiske klubber viste interesse i en ung spiller, ingen udenfor Portugal kendte til. De navngav Real Madrid og Benfica, som værende de mest interesserede, og daværende træner for Real Madrid var Jose Mourinho, endnu en portugiser og endnu en klient hos Jorge Mendes.

D. 10. april 2012, mens Bebé stadig var på kontrakt i United, offentliggjorde det portugisiske bagmandspoliti, at de indledte en efterforskning af Bebés skifte fra Vitoria til United. Grundlaget for efterforskningen var en mistanke om skatteunddragelse, og de mistænkte parter var Bebé selv samt hans agent Mendes. Efterforskningen begyndte efter Bebés tidligere agent, Goncalo Reis, anmeldte Mendes til FIFA for overtrædelse af regler om spillerrepræsentation, og Reis selv var den første til at blive afhørt. Efterfølende udtalte det portugisiske bagmandspoliti, at United ville blive bedt om en redegørelse, og United svarede, at de intet havde at skjule og glædeligt ville hjælpe med opklaringen.

 

Den portugisiske forbindelse

Siden april 2012 er intet nyt offentliggjort om efterforskningen. I bogen ”Sports Agents and Labour Markets: Evidence from World Football” fra 2016 gennemgår forfatteren kort Bebés skifte til United som et casestudie på, hvordan bagmænd i fodbold omgår skatteregler. Han skriver, at hans kilder vurderer, at Mendes modtog omkring 3,6 mio. euro for transferen, hvoraf halvdelen kommer af, at han ejede en delpart i spilleren, en praksis, der dengang var lovlig i portugisisk fodbold. Ifølge casestudiet i bogen er intet offentliggjort om transferen, ingen er sigtede, og Mendes har ikke fået en bøde eller blevet tildelt kritik af FIFA.

Vi ved med sikkerhed, at Bebé aldrig blev en succes i den røde trøje med nummer 33 på ryggen. Det er derfor muligt, at Qurioz anbefalede ham til Sir Alex og United, men siden benægtede pga. Bebés manglende succes i klubben. Det er også en mulighed, at en talentspejder anbefalede ham, og Sir Alex skammede sig så meget over købet, at han forsøgte at give en anden skylden.

Den sidste mulighed er den mest konspirationsteoretiske. I den ser Mendes en ung, uprøvet fodboldspiller som en åbenlys mulighed for at tjene nogle hurtige millioner, og derfor får han sin gode ven og landsmand Mourinho til at lække til sportsavisen Marca, at Real Madrid er interesserede i Bebé. Derefter får han Qurioz til at anbefale ham til Sir Alex, der stoler så meget på sin tidligere ansattes vurdering, at han køber uden at inspicere.

Uanset hvad årsagen er, så håber vi, at Bebé får en stor karriere, for han ikke haft et nemt liv eller en nem tilværelse som fodboldspiller.

 

I dag spiller Bebé for den spanske La Liga klub Eibar, der i skrivende stund ligger nr. 8. Han har spillet 16 ligakampe, 5 fra start, og har scoret 2 mål.  

ANNONCE