Eric Cantona

1966 var et godt år Eric Cantona blev født, det samme gjorde for øvrigt også Nicky Wood og Teddy Sheringham af Manchester Uniteds tidligere spillere.
Eric Cantona blev født i Marseilles den 24. maj 1966.

I Frankrig kom Eric Cantona til Auxere i maj 1981 og fik sin debut på førsteholdet i 1983, her spillede han 81 liga kampe og scorede 23 mål. Wiliam Prunier spillede også i Auxere det var fra 1984 til 1992 og han var et år yngre en Eric Cantona.
I januar 1986 var Eric Cantona på lånt ud til Martigues, hvor han scorede 4 mål i 15 liga kampe. I august 1986 købte Marseille han for £ 2.200.000, men det blev kun til 40 liga kampe og 13 mål i de fem år han var i klubben. I august var han udlånt til Bordeaux (11 liga kampe og 6 mål) og i august 1987 til Montpellier (33 liga kampe og 10 mål).

I 1990 var han med til at vinde den franske pokal turnering for Montpellier og mesterskaber i 1991 da han spillede for Marseille. Eric Cantona fik sin debut på det franske landshold i 1987 og var men til at vinde Europa mesterskaberne for spilleder under 21 år i 1988.

I august 1991 blev han købt af Nimes for £ 1.000.000 hvor det dog kun blev til 17 ligakampe og 2 mål. Inden Eric Cantona kom til Leeds United i februar 1991 var han blevet tilbudt at komme til Sheffileld Wednesday på prøve, det blev dog ikke til noget. Leeds United købte ham for £900.000. her viste han sig med det samme som en stor spiller og var med til at vinde mesterskabet, selvom han kun var med i de sidste 15 ligakampe.

I mange af de klubber Eric Cantona havde spillet i havde han haft problemer når han ikke kunne syre sit temperament. Her kan nævnes at mishag over for tilskuerne, hvor han i en kamp smed sin trøje ud til dem og forlod banen. En anden gang var han i slagsmål med en holdkammerat. Dommer og manager har han også været i konflikt med.

I sommeren 1992 forsøgte Alex Ferguson at købte en klasse angriber men det endte dog kun med at dengang ukendte Dion Dublin blev købt. Han var dog uheldig at brække et ben i sin fjerde kamp for Manchester United.

Leeds Uniteds manager Howard Wilkinson ringende en dag til Martin Edwards, for at forhører sig om at de gerne ville købe Denis Irwin men han var ikke til salg. Alex Ferguson var til stede og så forhørte de sig om Eric Cantona. Derved kom handlen i sted og Manchester United købte Eric Cantona i november 1992 til en pris på £1.200.000.

Mange mente dengang at Mark Hughes og Eric Cantona på samme hold ville være dømt til at mislykkes men det skulle vise sig at være en stæk angrebs duo.
Hans første kamp for Manchester United var Eusebio testimonial som blev spillet den 1. december 1992. hans liga debut fik han mod Manchester City den 5. december 1992 hvor han kom ind i anden halvleg i stedet for Ryan Giggs.

Man kan godt sammenligne lidt med da Denis Law i 1962 og Eric Cantona i 1992 kom til Manchester United, da de begge var lige den brik der manglede for at et godt hold blev meget stærkere. Ikke underligt at begge fik tilnavnet ”The King”.

Han var straks en succes og var stærkt medvirkende til, at vinde mesterskabet efter at have ventet i 26 år. Hvem kan ikke huske ham, med den ene hånd bundet ind og på samme tid lave ting med bolden, som ikke var set tidligere?

5 gange blev Eric Cantona udvist mens han spillede for Manchester United. Første gang var i udekampen mod Galatasaray og det var efter kampen var fløjtet af. Sidste gang var den 25. januar 1995 ude mod Crystal Palace. På vej ude af banen blev han provokeret af Matthew Simmons hvor efter han udførte sit berømte karate spark mod ham.

Med det samme bekendte gjorde Manchester United at han var udelukket resten sæsonen. Det engelske forbund udelukkede ham i 8 måneder og en bøde på £10.000. En civil domstol gav ham 2 måneder fængsel som dog blev ændret til 120 timers samfunds tjeneste. På det franske landshold blev han frataget pladsen og anfører bindet og spillede ikke flere landskampe for Frankrig. Ved et presse møde sagde Eric Cantona “When the seagulls follow the trawler, it is because they think sardines will be thrown into the sea”

Mange troede han var færdig som spiller og det var også lige ved. Han var på et tidspunkt taget til Paris og var fast besluttet på at stoppe, efter han havde fået nok. Alex Ferguson fløj straks bagefter og overtalte han til at fortsætte, efter karantænen var overstået. Alex Ferguson sagde bagefter at den middag, var de bedste penge han havde givet ud.

På fem år var Eric Cantona med til at vinde 4 mesterskabet og to gange F.A, Cuppen. I 181+1 kampe scorede han 80 mål. Han var den første spiller der scorede på 2 straffespark i en F.A. Cup finale. Han var meget sikker på straffespark, men i en kamp mod Leeds United gik det galt, mange mener og han brændte med vilje, om det er rigtig blev vel aldrig opklaret. I alt scorede han 18 gange på 20 forsøg fra 11 meter pletten. Albert Quixall har også scoret 18 mål på straffespark, med på 22 forsøg.

I 1994 blev Eric Cantona valgt som PFA Player of the Year og i 1996 af The Football Writers Association Awaed. Fra 1987 til 1995 spillede Eric Cantona 45 lands kampe for Frankrig, hvor det blev til 20 mål. På syv år var han med til at vinde 6 mesterskaber, for tre forskellige klubber. I 1996 var han den første spiller fra kontinentet, der var anfører i en F.A. Cup finale, som bagefter kunne modtage pokalen.

Den 16 maj 1997 spillede Manchester United testimonial for David Buust.På et presse møde den 18 maj meddelte han at han ville stoppe som fodbold spiller mens han var på toppen.

Eric Cantona havde altid tid til at skrive autografer til sine fans, noget han ikke gjorde da han spillede i Frankrig. Han elskede Manchester United og fandt her en storklub der passede til den store spiller han selv var. Eric Cantona er det største spiller Manchester United har haft i nyere tid og viser at EN spiller han gøre udslaget, om at være lige ved eller at vinde mesterskaber.

Siden han stoppede har han spillet strand fodbold og været med i nogle film
Det er lidt besynderligt at Teddy Sheringham, som erstattede ham var lidt ældre og stadig er aktiv.

1966 var et godt år Eric Cantona blev født.

Statistik:

ANNONCE