Ferencvaros venskabs kamp

Efter at have vundet mesterskabet sikket i 1907-08 sæsonen, med et forspring på 9 point ned til nr. 2, som var Aston Ville tog Manchester United på en tur til kontinentet, for at spille nogle venskabs kampe.

Turen gik først til Paris, hvor man var et par dage og derefter til Zurich. Det var først da man kom til Prag at man fra 9. maj spillede 3 kampe tå fire dage. Jeg har ingen oplysninger om modstander og resultat fra disse kampe. Turen gik derefter til Wien hvor man den 13. maj vandt 4-0 over WR. Sportclub og den 15. maj med 5-0 over Wiener AC.

Fra den 20. maj spillede man 3 kampe i Budapest på fire dage. I den første kamp vandt man 6-2 over Ferencvaros, der havde været mester 3 gange siden fodbolden blev indført i Østrig/Ungarn, det skete i 1901. Ferencvaros blev for øvrigt mestre 5 gange i træk fra 1908. Den anden kamp har jeg ingen oplysninger om, da det har været svært at finde resultater fra de venskabs kampe, der blev spillet på denne tid.

Den 24. maj spillede man en kamp mere mod Ferencvaros og det er denne kamp, der fik sindene i kog hos spillere og tilskuerne. Manchester United førte sikket 6-0 da Ernie Thomson lavede et frispark og derefter tog fat i dommerens Gavrilovis arm, for at fortælle hvad det efter hans mening var sket. Kampen dommer som ikke kunne Engelsk og måske heller ikke spillets regler, udviste Ernie Thomson og Dick Duckworts. En mere Manchester United som jeg ikke kender navnet på blev også udvist. Der opstod 15 minutter kaos, da ingen af de udviste spillere ville forlade banen.

Tilskuerne smed kasteskyts ind efter spillerne og politiet måtte sættes ind for at for ro på stadion. Kampen blev gentaget og sluttende med en 7-0 sejr til Manchester United. Efter kampen blev der kastet sten mod spillerens bus og flere blev ramt. Politiet fik dog kontrol over begivenhederne og undskylde hvad der var sket. Manchester United manager forsikrede på diplomatiks vis at de ville komme tilbage næste år.

Da Manchester United var hjemme i London den 29. maj 1908 sagde Manchester Uniteds manager Ernest Magnall dog, at de aldrig ville spille i Ungarn igen.

Der var dengang en fra Budapest der købte Billy Mereiths støvler for £2 15s. Er de stadig intakte, kunne man nok få en formue for dem i dag.

I 1965 spillede Manchester United tre kampe mod Ferencvaros i Inter Cities Fairs Cuppen, det der i dag hedder UEFA cuppen. Hjemme vandt man 3-2 men tabte ude 0-1. Pat Crerand og Pal Orosz blev begge udvist i den kamp, men begge med i den afgærende 3 kamp.
Da der ikke dengang var indført at udebane mål talte dobbelt, skulle der spilles en ny kamp. Ved lodtrækning blev det bestemt at kampen skulle spilles i Ungarn og her vandt Ferencvaros 2-1. Ferencvaros kom derefter i finalen. Her vandt man 1-0 over Juventus.

Anders Brock tilføjer:

Det skal lige tilføjes at hvad der var sket under 7-0 kampen allerede var nået til Manchester før holdet kom hjem, og da de stod af toget i Manchester næste dag stod der 300.000 mennesker klar til at modtage dem.

De havde endda fået linet et band op som spillede: See the conquering Hero come.
Mange af spillerne bar røde hatte for at skjule de skader de havde pådraget sig af alt det kasteskyts de var blevet udsat for.

Efter spillerne havde kæmpet sig igennem menneske mængden blev de kørt igennem byen, hvor fans hang ud af vinduer og kravlede op på statuer for at se holdet, til Clayton, hvor United på daværende tidspunkt spillede deres hjemme kampe, hvor endnu 30.000 mennesker havde ventet op imod 3 timer.

Manchester United havde allerede på dette tidpunkt opsagt kontrakten med Clayton, for at flytte til Old Trafford, som var ved at blive bygget, og derfor anses denne dag for en af de største dage United havde på Clayton stadion.

ANNONCE