Jackie Blanchflower

Jackie Blanchflower blev født i Belfast den 7. marts 1933.

Inden ha kom til Manchester United, spillede han for Pitt Street Mission og Boyland FC. Det var en talent spejder ved navn Bob Harpur, der opdagede ham og i maj 1949 kom Jackie Blanchflower til Manchedster United.

Sammen med Roger Byrne fik han sin debut på Anfield Road mod Liverpool den 24. november 1951. Kampen endte 0-0 og derefter omtalte journalisten fra Manchester Evening News, Tom Jackson første gang de unge (Byrne 21 år og Blanchflower 18 år) med ordet ”Babes” som senere blev til Busby Babes.

I sæson 1955-56 var han med til at vinde mesterskaber og også i 1956-57 vandt Manchester United mesterskabet, men her fik han for få kampe til at få en vinder medalje. I F.A. Cup finalen i 1957 kom han til at stå på mål, da Ray Wood blev skadet, han kunne dog ikke gøre noget ved det andet mål Aston Villa fik. 12 landskampe for Nordirland blev det også til. Han var med til at spille Nordirland til VM i 1958 ved at vinde 2-1 over Italien. Han scorede 1 mål på landsholdet og i alle hans landskampe, spillede ham sammen med sin storebror Danny Blanchflower, der var med på Tottehams hold, der vandt the duble i 1961.

Hos Manchester United blev det til 116 kampe og han scorede 27 mål. Mange husker ham som centerhalf, men på denne plads fik han kun 29 kampe, Mark Jones var simpel hen for god på denne plads. Mange af de andre kampe han var med i, var det som halfback og innerwing.

Han overlevede flyulykken i 1958, men fik store skader på sine ribben, arm og bækkenpartiet, det betød at han ikke kom til at spille fodbold mere, han var da kun 24 år gammel. Harry Gregg fortæller hvordan han fandt Jackie Blanchflower uden for flyet ”I went another 20 yards and found Jackie Blanchflower. The snow was melting around him because of the heat and the burning part of the aircraft. He was crying out that he had broken his back and was paralysed. I looked and saw Roger Byrne lying across him and I don”t think Jackie had realised that it was Roger”s body which was holding him down.”.
Man kan læse mere om hvad Harry Greggs fortælling om ulykken på denne hjemmeside. http://www.manchester.com/sport/united/flowers/index.php

Jackie Blanchflower døde i 1998, to uger efter at have overværet en kamp, til fordel for de efterlagte fra ulykken i München. Hans nickname var “Twiggy”

Statistik:

Bliv klædt på: Køb Manchester Uniteds trøje hos Unisport.dk her (så støtter du OldTrafford.dk). 

GRUPPETUR: Tag med på vores OldTrafford.dk gruppetur for danske United-fans (FÅ PLADSER TILBAGE). Læs mere her