17. dec.: Hollænderen, der var garant for 20 ligamål

Redaktionen på OldTrafford.dk bruger julen og vores 15 års jubilæum som undskyldning til at kåre de 24 bedste Manchester United-spillere siden 2003. En umulig opgave. Men ikke desto mindre har vi gjort det. Og i dag er vi nået til den 8. bedste – Ruud van Nistelrooy.

Nistelrooy blev hentet til United som et, i international topfodbolds perspektiv, ubeskrevet blad. Inden da havde han spillet i de hollandske klubber, Den Bosch, Heerenveen og ikke mindst PSV.

Det var også i PSV, at hollænderen for alvor slog sit navn fast, hvilket skabte interesse blandt internationale topklubber. I PSV gjorde Nistelrooy nemlig det, han var bedst til – at score mål. Ikke mindre end 62 mål i 67 kampe.

Sir Alex Ferguson slog til. Han måtte bare hente den hollandske måltyv. Nistelrooy blev fløjet til Manchester, og det så ud til, at klubben endelig fik held med at hente den angriber, de havde spejdet efter længe – lige indtil Uniteds læger vendte tommelfingeren nedad. Nistelrooy var blevet alvorligt skadet, og lægerne frygtede for hans fysiske tilstand.

Alt gik dog som det skulle. Nistelrooy gennemførte en god genoptræning, og United hentede ham til klubben cirka et år senere.

Og lykkeligvis var ventetiden det hele værd. Nistelrooy startede i Premier League som lyn og torden. I sin første sæson i klubben scorede angriberen hele 23 mål i 32 ligakampe. Hollænderen var for alvor ved at slå sit navn fast som en af Europas bedste angribere.

Nistelrooy havde en målnæse sjældent set. Han var altid på det rigtige sted. Han kunne løbe fra de fleste forsvarsspillere, han kunne drible, og han kunne sparke. Han havde alt det, som en topmoderne angriber skulle bruge for at få succes på et storhold i Premier League. Han var med andre ord perfekt scoutet til Manchester United.

– Min ambition er at kombinere det bedste fra en nummer 9 og nummer 10, en angriber der både er en holdspiller og kreatør, udtale Nistelrooy om sig selv i 2003.

I de efterfølgende to sæsoner scorede Nistelrooy som minimum 20 ligamål. I sit andet år i England, sæsonen 2002/03, scorede Nistelrooy 25 ligamål i 32 kampe, hvilket var nok til at blive topscorer i ligaen. I den næste sæson scorede han 20.

Og sådan fortsatte det. Nistelrooy scorede mål, hvis man ser bort fra en længerevarende skade i 2004/05, og alle var glade.

Eller hvad? Nistelrooy startede 2005/06 sæsonen som lyn og torden. Han scorede blandt andet i Uniteds fire første Premier League kampe.

Noget var dog ikke i orden mellem Nistelrooy og Ferguson. Hollænderen begyndte at sidde mere og mere på bænken. Blandt andet i Ligacup finalen og efterfølgende seks ligakampe i streg. Vigtigst, sad Nistelrooy på bænken i sæsonfinalen mod Charlton. Ferguson hævdede efterfølgende, at hollænderen var utilfreds med beslutningen og forlod stadion tre timer før kick-off.

Dette skabte ild i rygterne om et forringet forhold mellem Nistelrooy og Ferguson. Og pludselig kom der en historie op, som skulle forklare, hvorfor Ferguson, over en længere periode, kunne finde på at bænke sin topscorer.

Hollænderen var eftersigende kommet op at toppes med Cristiano Ronaldo under en træning. Under mundhuggerierne havde Nistelrooy, ifølge medierne, sagt ”Gå hjem og græd hos din far”, hvilket hollænderen henviste til klubbens portugisiske assistenttræner, Carlos Queiroz. En ung Ronaldo, der kort forinden havde mistet sin far, forstod dog beskeden anderledes.

Med det sidste års kontroverser in mente, fortjener Nistelrooy stadig en høj plads på listen. Han var en målscorer sjældent set, hvilket er noget af det vigtigste, hvis man vil være bedre end de nærmeste konkurrenter i England. Nistelrooy var garant for minimum 20 ligamål, hvilket man ikke kan andet end at anerkende.

Nistelrooy skiftede efterfølgende til Real Madrid. I alt blev det til 150 mål i 219 optrædener i den røde trøje. 38 af disse blev scoret i europæiske turneringer, hvilket placerer ham på andenpladsen over mest scorende United-spillere i Europa.

Husk at læse med i morgen, hvor låge nummer 18, og den 7. bedste Manchester United spiller siden 2003, bliver åbnet i årets julekalender. 

Tidligere låger:

1. december – Luis Nani
2. december – Paul Pogba
3. december – Javier ”Chicharito” Hernandez
4. december – John O’Shea
5. december – Juan Mata
6. december – Zlatan Ibrahimovic
7. december – Ji-Sung Park
8. december – Antonio Valencia
9. december – Dimitar Berbatov
10. december – Darren Fletcher
11. december – Roy Keane
12. december – Robin van Persie
13. december – Gary Neville
14. december – Edwin van der Sar
15. december – Michael Carrick
16. december – Patrice Evra

Forrige artikel

På lånt tid: Joel Pereira droppede fælt for sin lejeklub

Næste artikel

United møder PSG i Champions League

ANNONCE