22. dec.: Den røde prins af Manchester, som købte sine egne støvler

Redaktionen på OldTrafford.dk bruger julen og vores 15 års jubilæum som undskyldning til at kåre de 24 bedste Manchester United-spillere siden 2003. En umulig opgave. Men ikke desto mindre har vi gjort det. Og i dag er vi nået til den 3. bedste – Paul Scholes.

Paul Scholes er et ikon, hvis betydning og klasse, man næsten ikke kan sætte ord på. I sin generation var han måske en af de allerbedste midtbanespillere i verden.

’The Ginger Prince’, som han blev kaldt i Manchester, spillede hele sin aktive karriere for Manchester United, men formåede alligevel at høste anerkendelse fra alverdens verdensstjerner rundt om i fodboldeuropa. Jeg har valgt et lille udpluk af udtalelser om den engelske midtbanespiller, som illustrerer, hvor højt agtet en fodboldspiller Paul Scholes egentlig var:

I de sidste 15 til 20 år, er den bedste centrale midtbanespiller, som jeg har set, Paul Scholes. Han er den mest komplette.” – Xavi Hernandez

Der er ingen tvivl om, for mig, at Paul Scholes er i en klasse for sig selv. Han er næsten urørlig i alt, hvad han gør. Du støder sjældent på den komplette fodboldspiller, men Paul Scholes er det tætteste du kommer.” – Zinedine Zidane

Den bedste spiller i Premier League må uden tvivl være Scholes.” – Thierry Henry

Jeg vil gerne aflevere som ham. Hvem lærte ham at gøre det?” – Ronaldinho

Han er fænomenet.” – Ronaldo ’el fenomeno’

Det føles næsten overflødigt at forsøge at bidrage til den overvældende strøm af roser, som har skyllet ind over Paul Scholes. Det overblik, den spilintelligens, de afleveringer – Paul Scholes ejede midtbanen, men det som også gjorde Scholes til et ikon ud over det sædvanlige, var hans personlighed.

I dag er det nærmest en mytisk utopi at forestille sig, at en spiller kan udvise loyalitet, tålmodighed og ro nok til at blive i den samme klub hele sin karriere. Særligt hvis du er en af verdens bedste. Men Paul Scholes tilhørte en anden tid, en andens slags spillere og en anden slags personlighed, end dem, som vi har i dag. Og Scholes blev ikke bare i United hele sin aktive karriere. Han trådte sågar til, da der var brug for ham, efter han ellers havde trukket sig tilbage.  

’The ginger prince’ lagde nemlig støvlerne på hylden den 31. marts 2011 efter at have vundet sit 10’ mesterskab med Manchester United. Siden 1994 havde han været en aktiv del af den vindermaskine, som havde domineret den engelske liga, og han havde allerede gjort nok til at skrive sig ind i historiebøgerne i klubben og i engelsk fodbold generelt.

Han kunne med god ro i sindet lukke den bog om sine bedrifter i klubben, som allerede var så rigeligt udfyldt og sidde tilbage og nyde frugterne af sine mange års tro tjeneste. United var dog imidlertid kommet i problemer i den efterfølgende sæson – man manglede ganske enkelt midtbanespillere – og som den klubmand, han var, indvilligede Scholes selvfølgelig i at finde støvlerne frem fra hylden igen og atter stille sig til rådighed for sin elskede klub, da Alex Ferguson ringede og spurgte, om han havde mod på at gøre comeback et halvt år efter hans karriestop.

Men han fandt dog ikke helt de samme støvler frem igen. Han stod faktisk og manglede et par støvler dengang i januar 2012, hvor han pludselig skulle tilbage på grønsværen for Manchester United. Og i dagens verden, hvor spillerne nærmest skifter fodboldstøvler fra kamp til kamp som led i et omvandrende reklamefremstød for deres sponsorerende støvlefirmaer, kan det virke ret absurd at tænke på, at Paul Scholes selv til lejligheden gik ud i en sportsbutik og købte et par støvler til 40 pund. Kunne I forestille jer Pogba gøre det samme i dag?

Men det var den slags person, Scholes var. Han spillede i sorte støvler, og han gjorde ikke opmærksom på sig selv. Paul Scholes var som spiller en meget sky person, som sjældent udtalte sig til pressen og som helst ønskede at fokusere på sin fodbold.

Og fodbold skal jeg love for, at han kunne spille. 11 engelske mesterskaber, 2 Champions League trofæer, 4 FA cup titler, tre liga cup pokaler og et verdensmesterskab for klubhold kan han skrive på cv’et i sin tid for Manchester United. Han optrådte for klubben ikke mindre end 707 gange med 149 mål til følge.

 

Tidligere låger

1. december: Nummer 24 – Luis Nani

2. december: Nummer 23 – Paul Pogba

3. december: Nummer 22 – Javier ”Chicharito” Hernandez

4. december: Nummer 21 – John O’Shea

5. december: Nummer 20 – Juan Mata

6. december: Nummer 19 – Zlatan Ibrahimovic

7. december: Nummer 18 – Ji-Sung Park

8. december: Nummer 17 – Antonio Valencia

9. december: Nummer 16 – Dimitar Berbatov

10. december: Nummer 15 – Darren Fletcher

11. december: Nummer 14 – Roy Keane

12. december: Nummer 13 – Robin van Persie

13. december: Nummer 12 – Gary Neville

14. december: Nummer 11 – Edwin van der Sar

15. december: Nummer 10 – Michael Carrick

16. december: Nummer 9 – Patrice Evra

17. december: Nummer 8 – Ruud van Nistelrooy

18. december: Nummer 7 – David de Gea

19. december: Nummer 6 – Nemanja Vidic

20. december: Nummer 5 – Rio Ferdinand

21. december: Nummer 4 – Ryan Giggs

Forrige artikel

Optakt mod Cardiff: Solskjærs trænerdebut

Næste artikel

Solskjærs første startopstilling

ANNONCE