Anmeldelse: Mads Timm – Sådan blev jeg ikke stjerne i Manchester United

Søren Baastrup har skrevet en fremragende bog om stortalentet Mads Timm, der faldt igennem i verdens største klub.

Mads Timm vågner ved, at døren til hans værelse går op. Foran ham står en af hans holdkammerater. Han er nøgen og har et kondom hængende på sin slappe tissemand. “What the fuck,” mumler Mads Timm. 

Den sidste sætning opsummerer på fin vis den følelse, man sidder med efter at have læst sidste side i Mads Timms selvbiografi (fortalt til forfatteren Søren Baastrup. 

For bogen er spækket med kontroversielle hændelser, anekdoter og betragtninger, der tegner et lidet flatterende billede af den professionelle fodboldverden. 

Historien om Mads Timm er på mange måder en moderne version af en græsk tragedie. Stortalentet røg til drømmeklubben som 15-årig, og fremtiden tegnede lys for den rødhårede offensivspiller fra Odense. 

Men en syg machokultur, dårlige trænere, grådige agenter, dårlige beslutninger og et alt for skrøbeligt sind smadrede Mads Timms karriere, før den rigtigt kom i gang. Med sine 11 minutter i en ligegyldig Champions League-kamp på Cypern er danskeren den spiller, der er noteret for den næstkorteste karriere på førsteholdet i Uniteds historie. 

Og der bliver gået til stålet i bogen. Udover at være sin egen største kritiker, revser Mads Timm alt fra sine forældre til Sir Alex Ferguson og Lars Olsen, der var cheftræner i OB, efter Timm vendte hjem til Danmark. 

Sådan blev jeg ikke stjerne i Manchester United er noget så sjældent som en fodboldbiografi, der går et skridt dybere og mest af alt handler om hovedpersonens mentale udvikling og tvivl på egne evner. Den tegner samtidig et billede af en ekstrem rådden kultur i et erhverv, hvor det først og fremmest handler om at møve sig frem på andres bekostning – og hvor unge drenge får et sygt forhold til penge og ikke mindst det modsatte køn. 

Som fodbold- og Manchester United-fan er fortællingen om Mads Timm et must read. Udover at være velskrevet er den samtidig et vigtigt indspark i debatten om, hvorfor flere danske stortalenter brænder ud i en alt for tidlig alder, lige så snart de skifter til en udenlandsk klub.

Samlet bedømmelse: 6/6 

Køb Manchester Uniteds nye trøjer her

Rejseguide: Få hjælp til at rejse til Old Trafford her

Forrige artikel

Lingard: Selvtilliden er høj

Næste artikel

Optakt: Manchester United - Chelsea

ANNONCE