FK Bodø/Glimt: Portræt af morgendagens modstander i Europa League

Fotballklubben Bodø/Glimt er næste punkt på dagsordenen i Uniteds rejse gennem Europa League. Samtidig er det også næste skridt i INEOS og Rúben Amorims genrejsning af United. Her kan du læse om – og måske blive lidt klogere på – morgendagens modstander fra Norge.

Foto: ANP via Getty Images

Bodø/Glimt har – som mange andre norske klubber – længe stået i skyggen af den mest vindende norske klub nogensinde, Rosenborg BK.

Klubben fra Trondheim har dog ikke siden sit mesterskab i 2018 formået at blive mere end nummer 3 i den norske liga, og dermed er der fundet plads til en ny frontløber for norsk fodbold. Og det er en rolle, som Bodø/Glimt ikke har været sen til at tage på sig.

Klubben har kun vundet tre mesterskaber. Til gengæld har man vundet dem i løbet af de seneste fire sæsoner, alle under den 56-årige succestræner Kjetil Knutsen.

I europæisk sammenhæng har klubben også gjort sig bemærket og er i øjeblikket den næsthøjest placerede skandinaviske klub på UEFA’s coefficient-liste. Kun FC København ligger højere.

Klubbens historie

Bodø/Glimt kommer fra Bodø, som ligger i det nordlige Norge. Dermed måtte de slet ikke deltage i den bedste norske liga indtil 1972, da den kun var for de sydlige klubber indtil da.

I 1975 blev Bodø/Glimt den første nordnorske klub til at vinde en national titel med en 2-0 sejr i pokalfinalen. Her spillede klubben stadig i den næstbedste række. Det var dog også tilfældet for finalemodstanderen Vard.

Året efter sikrede man for første gang oprykning til den bedste række, og den første sæson endte med sølvmedaljer – både i ligaen og i pokalturneringen. I begge tilfælde var det Lillestrøm SK, der tog pokalen med hjem, og de sikrede sig dermed den norske double.

De to pokalfinaler sikrede også Bodø/Glimt nogle kampe i Pokalvindernes Europa Cup. Her røg man dog hurtigt ud mod henholdsvis Napoli og Inter, og dermed startede man en lille tradition med ofte at få italienske modstandere ude i Europa.

Glæden varede kort, for i 1980 rykkede Bodø/Glimt ned igen, indtil de i 1992 rykkede op for anden sæson i træk og igen befandt sig i den bedste række. Her imponerede de igen som oprykkere med en 2.plads og en pokalfinale. Og denne gang vandt man finalen, med 2-0 over Strømsgodset. Det er til gengæld også deres seneste pokaltitel, da de siden dengang har været i fire pokalfinaler og har tabt dem alle.

I skyggen – ud af skyggen

Herfra og indtil 2005 befandt man sig stabilt i den bedste række, men det var altid i skyggen af Rosenborg, der i samme periode vandt 12 mesterskaber i træk.

Siden sin nedrykning i 2005 har Bodø/Glimt levet en elevatortilværelse med flere op – og nedrykninger, indtil de rykkede op i 2017 og ansatte Kjetil Knutsen året efter.

Og mens Rosenborg er faldet i kadence, senest med en 9. plads i sidste sæson, så har Bodø/Glimt nu manifesteret sig som norsk fodbolds flagskib med tre mesterskaber, mens de også ligger lunt i svinget til et fjerde.

De kan dog risikere at smide mesterskabet, hvis de ikke slår allerede nedrykkede Lillestrøm i sæsonens sidste kamp på søndag. I Norsk fodbold følger sæsonen nemlig kalenderåret.

En sælgende klub med åbne arme

Historien om Bodø/Glimt er også historien om en klub, som ofte må lide at skulle sælge sine største profiler.

Håkon Evjen startede tendensen i 2020, efter han både var årets spiller og årets unge spiller i klubben. Han skiftede først til AZ Alkmaar, men har siden været i Brøndby, inden han sidste år fandt vejen tilbage til den nordnorske klub.

Efter det første mesterskab solgte man så sin succestrio bestående af Philip Zinckernagel, Jens Petter Hauge og Kasper Junker, der tilsammen præsterede 60 mål og 35 assists den sæson. To af dem er nu vendt tilbage igen på lejeaftaler.

På trods af ovenstående salg har klubben været god til at erstatte profilerne. Og derudover har man altså også stået klar med åbne arme til at byde dem velkommen tilbage, når muligheden bød sig.

Klubbens største salg er danske Albert Grønbæk til Stade Rennais i den franske liga. Han indbragte i omegnen af 15 millioner euro, svarende til mere end 110 millioner danske kroner.

Derudover er Faris Moumbagna (Marseille), Hugo Vetlesen (Club Brugge) og Erik Botheim (Krasnodar) alle solgt for mere end 7,5 millioner euro, svarende til mere end 55 millioner kroner. Dette vidner om temmelig godt købmandskab. Især når spillerne er solgt fra en liga, der ofte omtales som værende dårligere end Superligaen.

En lille klub med store resultater

Historisk har Bodø/Glimt altså ikke været nogen storklub og spiller også sine hjemmekampe på det lille Aspmyra, som på trods af en stadionudvidelse i 2022 stadig kun rummer 8.270 tilskuere. Det er færre end samtlige hjemmebaner i den danske Superliga.

Alligevel har klubbens resultater givet genlyd i Europa gennem flere år.

I 2020/21 nåede man tredje kvalifikationsrunde til Europa League, hvor AC Milan endte med at sende dem ud med en snæver 3-2 sejr i den ene kamp, der skulle afgøre kampen grundet Covid-19.

Året efter nåede Bodø/Glimt langt i Conference League efter at have slået AS Roma 6-1 i gruppespillet. Den største sejr nogensinde over et hold, som er trænet af José Mourinho.

Man mødte så Roma igen i kvartfinalen efter at have slået både Celtic og AZ Alkmaar ud undervejs. Og selvom man kun havde fem gengangere i startopstillingen fra 6-1 sejren, vandt man alligevel det første opgør 2-1. Returkampen endte dog med et nederlag på 4-0.

De følgende to sæsoner har været mindre spektakulære, hvilket også kan skyldes den løbende udskiftning i truppen.

Man har i denne Europa League-sæson imponeret ved at slå FC Porto og SC Braga fra den portugisiske liga. Til gengæld tabte man til Qarabag fra Azerbaijan og spillede en målløs uafgjort mod Union Saint-Gilloise fra Belgien.

Man ligger derfor på en øjeblikkelig 12.plads, mens United frister en tilværelse som nummer 15.

Uniteds historik mod norske hold

Videre. Det var det hele.

United har aldrig mødt et norsk hold i en betydende kamp. Man tabte selvfølgelig 1-0 til Rosenborg i sommerens pre-season, men tæller vi kun de betydende kampe med, så findes de slet ikke endnu. Dette ændres dog selvfølgelig i morgen.

Bodø/Glimt har til gengæld mødt et engelsk hold i to kampe ved en tidligere lejlighed. Her er der tale om to kampe mod Arsenal i Europa League-gruppespillet i 2022/23-sæsonen. Her vandt Arsenal begge opgør, med 3-0 på Emirates og med 1-0 oppe i Norge.

Hold øje med

Bodø/Glimt har gennem flere år været lidt af en dansker-koloni, og den nuværende trup er ingen undtagelse. Topscoreren Kasper Høgh er naturligvis værd at holde øje med, og det samme er Philip Zinckernagel, selvom han i øjeblikket frister en tilværelse som reserve og ikke er tæt på at gentage sine 19 mål og 18 assists fra den overlegne 2020-sæson.

Derudover huser klubben også den tidligere Lyngby-back Adam Sørensen og den 19-årige midtstopper Villads Nielsen.

Det er Jens Petter Hauge, der umiddelbart er foretrukket på venstrekanten, og den tidligere AC Milan-spiller er én, der godt kan skabe noget ravage. Hans kollega i venstresiden, Fredrik Bjørkan, er også værd at holde øje med. Backen har lavet 7 assists denne sæson, kun overgået af den tidligere Brøndby-spiller Håkon Evjen.

Den helt store profil må dog siges at være Patrick Berg på den centrale midtbane. Som det også nævnes i vores video nedenfor, er han hjertet i Bodø/Glimts midtbane og deres måske vigtigste spiller. Selvom han har et relativt dybt udgangspunkt, har han alligevel scoret 8 gange i sæsonen. Og det er altså kun overgået af den danske topscorer.

Kampen sparkes i gang i torsdag kl. 21.00 og kan ses på Disney+.

Skriv et svar
Previous Article

Telegraph: Nistelrooy fortsætter i Premier League

Next Article

Optakt: Amorims hjemmebanedebut mod de norske mestre

ANNONCE