Her er alt, du skal vide om handlen mellem Glazers og Sir Jim Ratcliffe

Glazer-familien har indgået en aftale med Sir Jim Ratcliffe om et delvist salg af klubben. Men hvad står der helt konkret i aftalen? Det giver vi svarene på her.

Glazer-familien, som ejer 69% af Manchester United, er nået til enighed med Sir Jim Ratcliffe, stifter og forperson i Ineos, om et delvist salg af klubben. Ineos-manden køber 25 procent af klubben. Det offentliggjorde Manchester United i en pressemeddelelse juleaften.

Det er kulminationen på den “strategiske gennemgang” af Manchester United, som Glazers igangsatte i november 2022.

To dage efter, d. 26. december, blev den såkaldte “SEC-filing” offentliggjort af New York Stock Exchange, hvor United er børsnoteret. Det er et 241-siders langt dokument, som udpensler alle detaljer i handlen.

Hvad er det vigtige i pressemeddelelsen og i det 241-siders lange dokument? Det giver vi svarene på her.

Hovedelementerne i aftalen

Sir Jim Ratcliffe køber 25 procent af klubben for i omegnen af 1,6 milliarder amerikanske dollars.

Manchester Uniteds aktier er opdelt i A- og B-aktier. Glazer-familien ejer alle B-aktier, hvis stemmeret er 10 gange tungere end A-aktierne. A-aktierne bliver handlet frit på New York Stock Exchange.

Handlen er strikket sammen, så Sir Jim Ratcliffe køber 25 procent af B-aktierne af Glazer-familien og tilbyder at købe 25 procent af A-aktierne. Det vil give ham en samlet ejerandel på 25% af klubben. Han betaler 33 amerikanske dollars for hver aktie.

Alle seks Glazer-søskende sælger det samme antal aktier til den nye medejer.

Aftalen indebærer, at Sir Jim Ratcliffe overtager alle sportslige aktiviteter i klubben. Det gælder både herre-, kvinde- og akademiholdene.

Derudover indeholder aftalen også en direkte investering på 300 millioner dollars i klubben. Den investering er øremærket Old Trafford.

Med Sir Jim Ratcliffes ejerandel får han også to pladser i bestyrelsen i Manchester United PLC, som er moderselskabet, samt to pladser i bestyrelsen i Manchester United Football Club Limited.

Købet bliver foretaget af virksomheden Trawlers Limited og betales uden gæld. Virksomheden er udelukkende ejet af Sir Jim Ratcliffe. Det er dermed ikke på papiret Ineos, der køber Manchester United, men derimod privatpersonen Sir Jim Ratcliffe.

Sir Jim Ratcliffe og INEOS skal fuldføre betalingen af de 25 procent af aktierne inden d. 24. april 2024. Fristen kan dog forlænges til d. 24. juni 2024.

Er købet gået igennem?

Nej.

Handlen skal godkendes eller “ratificeres”, som det hedder i fagsprog. Det betyder, at Sir Jim Ratcliffe skal gennemgå en “fit and proper” test af Premier League.

Der eksisterer nemlig et regelsæt, der gør, at ikke alle kan få lov til at eje en Premier League-klub. Formålet med testen er ifølge FA at sikre, at ejere, direktører og embedsmænd i de engelske klubber opfylder standarder, som opretholder spillets omdømme og image.

Sir Jim Ratcliffe vil med stor sandsynlighed gennemgå denne proces uden problemer, da han i forvejen ejer andre fodboldklubber. Ratificeringsperioden varer seks til otte uger og løber med al sandsynlighed hele januar ud.

Overtager alle sportslige aktiviteter

Dette er for mange United-fans formentlig det vigtigste punkt i aftalen.

Alt hvad der relaterer sig til det sportslige er fremover på Sir Jim Ratcliffes hænder. Glazer-familien har ikke længere indflydelse på det fodboldmæssige. Det gælder eksempelvis beslutninger som vedrører:

  • John Murtoughs fremtid som fodbolddirektør
  • Erik ten Hag
  • Spilleres kontrakter
  • Transfers

Og Sir Jim Ratcliffe har faktisk allerede overtaget kontrollen over Manchester Uniteds sportslige aktiviteter.

I SEC-arkiveringen fremgår det, at indtil aftalen endegyldigt er gået igennem, kan Glazer-familien ikke tage beslutninger på det sportslige område uden Sir Jim Ratcliffes accept. Dermed har Ineos-milliardæren i prakis fuld kontrol i januar-transfervinduet.

Klubben er samtidig forpligtet på at udlevere alle data, som efterspørges af Sir Jim Ratcliffe, så længe ratificeringsperioden er undervejs.

Sir Jim Ratcliffes ejerandel stiger til 29 procent

Aftalen indeholder som tidligere nævnt investeringer på 300 millioner dollars, som skal bruges til at forny Old Trafford. Sir Jim Ratcliffe investerer 200 millioner dollars nu og igen 100 millioner dollars i slutningen af 2024.

Denne del af aftalen betyder, at Sir Jim Ratcliffes ejerandel ender på 29 procent, da han får nye aktier som betaling for investeringen. Der er her tale om en aktieemission – altså udstedelse af aktier som forøger det samlede antal.

Sir Jim Ratcliffe bliver dermed den største individuelle ejer af klubben. Glazer-familien ejer dog tilsammen mere end ham, da de seks søskende i fællesskab har en ejerandel på 49 procent.

Der er ikke en garanteret vej til fuld ejerskab for Sir Jim Ratcliffe

Sir Jim Ratcliffe er utvilsomt interesseret i på sigt at få en større ejerandel af United. Han fremlagde også tilbud til Glazers, hvor han både ville erhverve 50 og 69 procent af klubben.

Der står ikke noget konkret om en fremtidig aftale mellem Sir Jim Ratcliffe og Glazer-familien. Men der er alligevel mange detaljer på plads i aftalen, som indikerer, at de to parter har diskuteret det. Det gælder blandt andet:

  • Sir Jim Ratcliffe har eksklusivitet i ét år efter aftalen træder i kraft. Glazers kan dermed ikke sælge aktier til andre end Sir Jim Ratcliffe eller overhovedet undersøge et nyt muligt salg.
  • Ratcliffe har forkøbsret på Glazers B-aktier de næste tre år til en minimumspris på 33 dollars per aktie. Han har samtidig ret til at matche bud fra andre købere. Hvis han matcher tilbuddet, skal Glazers sælge sine aktier til ham.
  • Hvis en ny køber kommer ind og tilbyder at købe hele klubben efter de første 18 måneder, og Glazers takker ja til det tilbud, kan Sir Jim Ratcliffe blive tvunget til at sælge sin andel også. Det sker dog kun, hvis han ikke selv ønsker at matche tilbuddet.
  • Sir Jim Ratcliffe kan ikke købe B-aktier af ét Glazer-familiemedlem af gangen, uden at flertallet af ejerne af B-aktier stemmer for det.
Hvem udpeger Sir Jim Ratcliffe til bestyrelsen?

Så snart opkøbet er gennemført, vil John Reece og Rob Nevin, som begge er involveret i Ineos, få bestyrelsespladser i Manchester United PLC, som er fodboldklubbens moderselskab.

Sir David Brailsford og Jean-Claude Blanc tildeles bestyrelsespladser i Manchester United Football Club Limited. Indtil aftalen er blevet ratificeret, kommer de formentlig til at se klubben over skulderen sammen med Sir Jim Ratcliffe.

I bestyrelsen vedtages budgettet. Når budgettet er på plads, har Sir Jim Ratcliffe mere eller mindre råderet over pengene, da han har fuld kontrol med de sportslige aktiviteter.

Slut med udbytte til ejerne

Aftalen sætter en stopper for udbytte til ejerne de næste tre år uden Ratcliffes accept. Glazers kommer dermed ikke til at pumpe millioner ud af klubben, som de ellers har haft for vane at gøre.

Pengene skal derimod bruges på spillertruppen og på investeringer i Old Trafford.

Glazers og Sir Jim Ratcliffe må ikke kritisere hinanden

De to parter har samtidig indgået en aftale om ikke at kritisere hinanden offentligt. Det skriver James Ducker fra The Telegraph.

Hverken Sir Jim Ratcliffe eller hans kollegaer må direkte eller indirekte kritisere Glazer-familien offentligt. Det samme gælder den anden vej.

Indtil aftalen endegyldigt er gennemført, kommer de to parter ikke til at udtale sig offentligt.

Forrige artikel

Kom om bag personen Sir Dave Brailsford, og bliv klogere på Ratcliffes højre hånd

Næste artikel

Onana udtaget til Camerouns trup ved AFCON

ANNONCE