Med Sanchos afgang står United stadig tilbage med en dyr kantspiller – Hvordan får United gang i Antony?

Manchester United har haft svært ved at scoute de rigtige kantspillere. Først Memphis Depay og Alexis Sánchez, sidenhen Jadon Sancho og nu står klubben tilbage med Antony, der stadig ikke har slået igennem i United.

Analyse hentet fra Sky Sports 

0 mål og 0 assists i 16 kampe i indeværende Premier League sæson. Det var ikke det, United havde regnet med, da man tilbage i sommeren 2022 betalte 86 millioner pund for den brasilianske kantspiller.

Selv om Antony fik rodet sig ud i problemer i sit privatliv og derfor har fået begrænset med spilletid, så er ovenstående altså nedslående læsning. Og med Sanchos bortgang bør vi se endnu mere kritisk på, hvor lidt Antony har fået ud af sin første tid i klubben.

Problemerne med Sancho har været åbenlyse, men hvad med Antony? Han burde vel blomstre ude på venstrekanten med legekammerater som Bruno Fernandes og Christian Eriksen. De har om nogen forstand på at sætte sine kantspillere op. Derudover spiller han under sine tidligere træner i Ajax, Erik ten Hag, som i Ajax-tiden virkelig fik udnyttet Antonys kvaliteter. Så hvad er der galt med Antony i Manchester United?

Antonys karriere i Holland

Flere tidligere hollandske top-spillere er heller ikke just imponeret af Antonys kvaliteter.

– Han spiller barnligt. Jeg kan heller ikke lide hans skud. Det handler alt sammen om statistik, mål og assists. Jeg er ikke imponeret, sagde Marco van Basten i forbindelse med Antonys skifte til United.

Senest er Jaap Stam kommet på banen med kritik af Antony. Om Antonys tid i Ajax siger han: “I Holland gjorde han det okay” og “Det var ikke som om, han var den bedste spiller i Holland”.

Mange andre spillere har strålet med mål og assist i den hollandske liga og har endda også gjort det bedre end Antony på de parametre. Det gælder spillere som Dusan Tadic, Cody Gakpo, Luis Sinisterra, Sebastien Haller og Jesper Karlsson, men også tidligere Chelsea-talent og Norwich-fiasko, Ricky van Wolfswinkel. I sin Ajax-tid lavede Antony 24 mål og 22 assists i 82 kampe.

Ingen af de her spillere kommer dog i nærheden af den transfersum, som United betalte for et halvandet år siden. Gakpo røg fra PSV til Liverpool for 37 millioner pund – en kantspiller med 50 mål og 55 assist i 159 kampe.

Et andet eksempel er den jævnaldrende Lois Openda, der, i samme sæson som Antony blev skudt afsted til United, blev solgt til franske Lens. Han lavede 18 mål for Vitesse og blev kun solgt for 8,5 millioner pund. I dag optræder han for Leipzig, der købte ham for 43 millioner euro.

Pointen med de her sammenligninger er dels at kritisere Uniteds rekrutteringstrategier, men endnu vigtigere at stille os selv spørgsmålet. Hvor meget kan vi forvente fra Antony? I Holland besad han nogle iøjnefaldende færdigheder. Outputtet i form af mål og assists var bare middelmådigt.

Intet mål på hjemmebane siden debut 

Et hans store problemer er, at han aldrig går på ydersiden af sin modstander. Han vil næsten altid ind i banen til sit venstreben. Men, det er ikke et problem i sig selv. Hans store udfordring er, at han mangler kraft i sine afslutninger fra distancen, og han besidder heller ikke kreativiteten til at lave de chanceskabende afleveringer, der skærer sig igennem forsvarslinjen.

De her observationer kommer ikke kun til udtryk mod hold, der står langt tilbage på banen. Hans svagheder er endnu mere udtalt, når United møder boldbesiddende hold, hvor de skal være farlige på kontraangreb.

Til gengæld er han yderst effektiv i presspillet, hvor han rangerer på andenpladsen over spillere i Premier League, der vinder bolden på den sidste tredjedel. Men igen, så mangler han fysikken og evnerne til at lukrere på de gode situationer, han bringer sig selv i.

Siden hans afslutning lavt i fjerneste hjørne mod Arsenal i sin Manchester United-debut i september 2022, har han ikke fundet frem til netmaskerne. Manglende dynamik sammen med hans åbenlyse enfodethed har givet ham problemer.

En anden af Antonys tidligere medspillere, der hurtigt har fundet sig til rette i Premier League, er Mohammed Kudus.

– Antony har sine færdigheder, men han er forvirret over de ting, han prøver at gøre. Kudus har meget bedre teknik, siger Marco van Basten.

Kudus har allerede scoret flere mål i Premier League, selvom Antony har haft et års forspring. Måske virker sammenligningen med Kudus uretfærdig, og i stedet bør vi fastslå, at det vi ser nu, er noget nær loftet for Antony. Han bliver ikke bedre.

Eksperternes dom

Ifølge Jaap Stam kan det meget vel være sandt.

– Når du ser på Antony nu, på dette tidspunkt, ser du ikke, hvor han kan gøre fremskridt for at tage det næste skridt i Premier League, for at være deroppe med de bedste kanter, der kan gøre en forskel, siger Stam.

Gary Neville, der var en del af den diskussion med Stam om Antony, kommer med forslag til, hvordan Antony får vendt sin United-karriere.

– Han skal udvikle et mønster i sit spil, så hans holdkammerater forstår, hvad han laver.

– Det kan være at forenkle det. Riyad Mahrez er en person, jeg har sagt før, at han virkelig burde gå ud og se og studere og se på. Han gjorde kun et par simple ting i spillet, men han var altid meget effektiv. Hans holdkammerater kunne læse hans bevægelser, sagde Neville til Sky Sports

Antony fylder 24 år i næste måned og går ind i de år, der skulle være højdepunktet for en offensiv spiller. Konkurrencen fra Sancho er blevet afværget, da han er taget til Dortmund. Om Antony kommer tættere på et gennembrud, må vi vente i spænding på at se.

2 kommentarer
 1. Analysen er egentlig ret simpel, han er ikke god nok til Premier League..

  Tempoet, fysikken og modspillerne er bare to niveauer over det man mødet i Holland og derfor kommet han aldrig til at blive bedre i United.

  Tja tvivlsom scouting er en ting, overpris betalingen en anden, men den helt afgørende faktor er EtH der ville have ham uanset prisen åbenbart, og her kan vi så også konkludere at EtH heller ikke var helt klar over niveauet i Premier League åbenbart….hverken i forhold til Antonys evner eller egne for den sags skyld.

  Første sæson var god fordi vi overpræsterede nok mest pga de nye spændende “vibes” omkring EtH, men den altid svære anden sæson fortæller rigtigt meget om den reelle styke eller måske manglen på samme.

  EtHs indkøb eller Lån har været under middel, Antony, Onana er dem der virkelig stritter ud, Weghorst, Sabitzer, Regilion, Amrabat havde ikke niveau til United, og indtil videre har Højlund og Mount slet ikke leveret, sidstnævnte selvfølgelig pga skader, Eriksen var dog gratis men både ham og Casemiro virker til at være “over the hill” spillere så der tegner sig et trist mønster….bemærkeksværdigt er vel at den største succes har indtil nu været en 36 årige Jonny Evans.

  1. Ups glemte selvfølgelig Licha, som også havde en stærk første sæson, han har også været en stor succes trods alt….ret skal være ret.

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

The Athletic: Glazers har det sidste ord, når United skal finde sin næste CEO

Næste artikel

Angrebstalent forlænger aftale med United

ANNONCE