OT.dk’s transferevaluering: André Onana

Sidste års bedste målmand i Champions League kom i sommer til Old Trafford for at afløse David De Gea. I Premier League har Onana haft et fint antal clean sheets, men med flere afgørende fejl, særligt i Champions League, er han hurtigt gået fra at være en spændende nyerhvervelse til at have fået en status som syndebuk.

I dag kommer OldTrafford.dk’s transferevaluering til at handle om André Onana, der i sommer blev hentet hos Inter for en dyr overgangssum, særligt taget i betragtning af at italienerne hentede ham på en fri transfer et år tidligere. Summen blev dog muligvis retfærdiggjort af, at han sidste sæson var blandt Inters bedste og mest afgørende spillere, da de nåede finalen i Champions League, blandt andet på baggrund af hele 8 clean sheets og kun 11 indkasserede mål i 13 kampe, inklusiv finalen. Der var altså tale om en klassemålmand, og derudover blev han også beskrevet som én, der er dygtig med bolden i fødderne.

Spiller: André Onana

Pris: Ca. 44 millioner pund

Kom fra: Inter Milan

Planen med André Onana var tydelig fra starten. Sidste sæson var opspillet fra David De Gea en udfordring, og der blev begået en del fejl i denne del af spillet. Ikke kun af den spanske målmand, men også af forsvarsspillerne omkring ham, og dette medførte en masse usikkerhed. Det virkede derfor som en rigtig god idé at anskaffe sig en en målmand, der kunne være rolig med bolden på fødderne.

De første kampe i sæsonen gav også et tydeligt signal om, at Manchester Uniteds forsvarsspillere havde fået at vide, at de gerne måtte spille ham i fødderne. I sæsonåbneren mod Wolves havde han 49 boldberøringer, en afleveringssucces på 67% og 4 succesfulde lange afleveringer. Derudover fik han og Manchester United 23 skud imod sig, 6 af dem på mål (heraf 5 fra kort afstand), og Onana tog dem alle. Alt i alt var det en meget overbevisende debut, i hvert fald indtil tillægstiden, hvor han var særdeles heldig med ikke at få dømt et straffespark imod sig for sin klodsede kollision med Sasa Kalajdžić.

Denne episode var måske et varsel om et efterår, hvor fejlene desværre har overskygget de gode præstationer og fine redninger, der trods alt også har været nogle af. Men hans to kæmpedrop i Champions League, først ved Leroys Sanés åbningsmål i 4-3 nederlaget i München og siden Hakim Ziyechs andet frisparksmål i 3-3 kampen i Istanbul, må stå som de absolutte lavpunkter i en fejlfyldt sæson indtil videre. Derudover kan der også rettes kritik ved flere af de andre i alt 15 indkasserede mål i 6 gruppekampe, mens han heller ikke har været fejlfri i Premier League. I december 2023 udtalte han da også, at man ikke havde set det bedste til ham endnu, selvom dette kunne ses at være i modstrid med Erik ten Hags udtalelser om, at han havde været Premier Leagues bedste målmand indtil da. Dette var sådan set også bakket op af, at han havde flest clean sheets i ligaen på det tidspunkt. I skrivende stund er han dog overgået af både Alisson og Jordan Pickford, men Onana er altså kun ét rent bur efter de to målmænd fra Merseyside.

Men hvad så med spillet med fødderne, kunne man fristes til at spørge? Det var jo dét, der blev nævnt som hans primære styrke. Som nævnt blev han spillet i fødderne ret hyppigt i åbningskampen mod Wolves, og det fortsatte i de følgende kampe. Men modstanderne begyndte hurtigt at lade være med at presse ham og i stedet afdække hans muligheder for at spille kort, og dermed faldt man tilbage til at slå mange lange afleveringer nede bagfra. Man har altså heller ikke fået fuld valuta for denne del af spillet, selvom han virker roligere på bolden end sin forgænger og også til tider har slået nogle fine og præcise lange bolde op ad banen. Det taler dog også imod ham, at Lisandro Martínez har siddet ude med en skade hele efteråret, mens Luke Shaw også har været fraværende. De to må alt andet lige anses for at være de to bedste boldspillere i forsvarskæden. Havde duoen været til rådighed, kunne man nok i højere grad have lykkedes med at bygge spillet op nedefra, som intentionen syntes at være.

Onana er i øjeblikket af sted med Cameroun til Africa Cup of Nations, selvom han oprindeligt havde fravalgt landsholdet på grund af en uoverensstemmelse med forbundets præsident, Samuel Eto’o. I AFCON går tingene dog heller ikke helt efter planen for ham. For det første ankom han for sent på grund af dårligt vejr, og siden blev han bænket i den afgørende gruppekamp mod Gambia, hvor Cameroon dog stadig vandt og gik videre i turneringen. Det kan man læse mere om her.

Vurdering: 3/10

Vi lander på 3. Der er simpelthen begået for mange og for vigtige fejl til at komme højere op, og han redder sig kun fra en endnu lavere karakter i kraft af, at han trods alt også har haft en del gode redninger. Tilmed er han mand nok til at erkende sine fejl og “stå på mål” for, at det ikke har været godt nok. En sådan selvkritik hørte man eksempelvis aldrig fra David De Gea, selvom han også kostede en del mål i årenes løb. De Gea havde jo også selv en svær start i klubben og vandt først sin plads i målet efter en skade til Anders Lindegaard. Siden blev spanieren så årets spiller fire gange, så måske er der håb for Onana endnu.

1 kommentar
  1. Lidt en hård dom, når man tager hans statistik i PL i betragtning – her er han jo en af de bedste målmænd og redder flest mål ud fra expected goals statistikker. Dog er jeg meget enig i, at han var skyld i en del mål i CL, men ikke hans ansvar alene, at vi ikke kan slå Gala og FCK. 5/10 er i min optik en mere fair vurdering.

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Argentinsk medie: United kigger på ung forsvarer

Næste artikel

The Athletic: Sådan stjal United Berrada fra City

ANNONCE