Stor skuffelse i van Gaals Premier League-debut

Manchester United åbnede Premier League-sæsonen med en enorm skuffelse, da Swansea kunne rejse fra Old Trafford med en 2-1-sejr.

Det var en dag med mange nye begyndelser. Det var den første kamp i den nye sæson, og dermed også begyndelsen på Louis van Gaal-eraen i Manchester United. Meget symbolsk havde den hollandske manager også valgt tre debutanter i startopstillingen til kampen mod Swansea. Tyler Blackett, Jessie Lingard og nyindkøbet Ander Herrera var alle med fra start.

Billedet for resten af første halvleg kunne ses allerede i kampens indledning. Manchester United, der stillede op i van Gaals 3-4-1-2-formation havde bolden klart mest, men skabte bekymrende få chancer. Det var derfor også meget sigende, at den største jubel fra United-fansene i første halvleg kom, da dommer Mike Dean brugte den nyindførte markeringsspray.

Efter 20 minutter var uheldet ude for Jesse Lingard, der for første gang som United-spiller havde fået chancen fra start. Efter et hårdt sammenstød med Ashley Williams fik Lingard tilsyneladende et vrid i knæet og var i tydelige smerter. Den unge englænder kom ellers på banen igen, men måtte lade sig udskifte til tydelig frustation. Uniteds nye 11’er Adnan Januzaj kom på banen i hans sted.

Kort efter kommer United bagud. I en situation uden den store fare får Swansea flyttet bolden ind til Ki på kanten af feltet, der fuldstændig upresset kan sætte en inderside forbi David De Gea, der ikke havde nogen chance for at nå afslutningen. Resten af første halvleg fortsatte, som den startede. Manchester United skabte kun halve chancer og kunne gå fra banen uden reelt at have været tæt på at score.

Fra starten af anden halvleg lignede United et hold med noget at bevise – hvilket de sådan set også havde. Tempoet i spillet blev sat et hak i vejret, og specielt Adnan Januzaj var en trussel fra højresiden. Det var også fra et af Januzajs gennembrud, at United endelig fik hul på Swanseas ellers solide defensiv. Januzaj havde vundet et hjørnespark, der blev taget af Mata. Spanieren fandt Phil Jones, der snittede bolden videre med ryggen til Rooney, der saksesparkede bolden i nettet fra kort afstand. Stor forløsning for United.

Omkring ti minutter senere var Wayne Rooney milimeter fra at bringe United foran. Den nyudnævnte anfører havde vundet et frispark tæt på Swanseas felt og tog sig selv af det. Rooneys spark fløj i en lang bue udenom Swansea-muren og op på Lukasz Fabianskis målstolpe i det øverste højre hjørne. Fantastisk spark af Rooney, der nok var Uniteds bedste spiller.

Netop som man troede, at Manchester United skulle til at presse på for det vindende mål, gik Swansea stik imod drejebogen. Pablo Montero, der var blevet skiftet ind kort forinden, fandt Wayne Routledge, der lidt tilfældigt fik skubbet bolden i retning af Gylfi Sigurdsson. Islændingens afslutning sneg sig lige præcis forbi David De Gea foran et United-publikum i chok. 2-1 Swansea.

Som det mange gange var tilfældet i David Moyes’ tid som Manchester United-manager, formåede United ikke rigtig at få lagt pres på i de sidste tyve minutter. Den største chance kom dybt inde i overtiden, da indskiftede Marouane Fellaini lagde bolden ned til Adnan Januzaj i feltet. Uniteds 11’er flugtede på mål, men ramte holdkammeraten Wayne Rooney lige i ansigtet.

Van Gaals mandskab formåede ikke at få udlignet, og Swansea kunne rejse fra Old Trafford med en 2-1-sejr. Fra Uniteds perspektiv lignede nederlaget ubehageligt meget et af de mange hjemmenederlag i sidste sæson. Ligeså skarpe som Manchester United så ud i pre-season, ligeså uskarpe var de mod Swansea.