Sheikh Jassim og forbindelsen til styret i Qatar

I denne artikel tegner vi et portræt af Sheikh Jassim og fonden Nine Two Foundation, der er selskabet bag det officielle bud på Manchester United

Fredag aften blev længere tids rygter bekræfter, da Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani officielt tilkendegav ambitionen om at købe hele Manchester United.

Buddet bliver i følge tilkendegivelsen gældfrit via Sheikh Jassims Nine Two Foundation, og samtidig erklærer man i sin bekendtgørelse, at man vil investere i holdene, træningscentret, stadionet, bedre infrastruktur, fanoplevelsen og i de samfund, klubben støtter.

Hvem var, efter din mening, kampens spiller i opgøret?

– Visionen med buddet er, at Manchester United Football Club skal være kendt for fodboldekspertise og betragtes som den største fodboldklub i verden, lyder det i gårsdagens pressemeddelelse.

Kort efter buddet fra Sheikh Jassim meldte Sir Jim Ratcliffe, at han også har afgivet et officielt bud på 100% af Manchester United.

I skrivende stund har ingen øvrige meldt om et officielt bud, selvom der var soft deadline for interesseret fredag aften kl. 22 dansk tid.

Bolden ligger i følge The Athletic nu hos Glazers i forhold til, hvem de vil fortsætte med blandt de bud, der er kommet ind – officielle som uofficielle.

Hvem er Sheikh Jassim?

Sheikh Jassim er et relativt ubeskrevet blad i forhold til sin lillebror, Sheikh Tamim, der har været emir i Qatar siden 2013.

Sheikh Jassim er født i 1978 og er tidligere arving til at blive emir i Qatar. Han abdicerede dog som arving tilbage i 2003, og banede dermed vejen for sin lillebror, Sheikh Tamim.

Sheikh Jassim er uddannet i Storbritannien på Royal Military Academy, Sandhurst og uddannet som officerskadet. Efter sin uddannelse blev han 2. løjtnant i Qatars væbnede styrker, og sidenhen har han været involveret i lang række bestyrelser og er i dag direktør for Qatar Islamic Bank. Derudover har han i privat regi netop stiftet investeringsselskabet Nine Two Foundation, der står bag buddet på Manchester United.

Kilder tæt på The Athletic mener, at navnet på Nine Two Foundation sætter en streg under, at Sheikh Jassim er stor fan af Manchester United, da fonden efter sigende er opkaldt efter Class of ’92. Dog afviser kilder, at David Beckham er involveret i buddet, selvom det har været fremme blandt rygterne.

Forbindelsen til Qatar

I følge bekendtgørelsen fredag aften stammer buddet fra Sheikh Jassim igennem fonden Nine Two Foundation, som reelt ikke har en forbindelse til staten, da det er en privat investeringsfond.

The Athletic pointerer dog, at der tidligere har været meldinger fra emir Sheikh Tamim om, at Qatar skal øge sine involveringer i sport yderligere og her skulle Premier League være oplagt.

Oprindeligt blev opgaven om flere sportsinvesteringer sendt til Nassam Al-Khelaifi, der er præsident for Qatar Sport Investment Fund (QSI), der i forvejen ejer Paris Saint-Germain. Men eftersom UEFAs regler siger, at to klubber med den samme ejer ikke kan deltage i samme europæiske turnering, blev dette for stor en udfordring.

En udfordring Sir Jim Ratcliffe også kan stå overfor, da han igennem Ineos ejer den franske klub Nice, der i øjeblikket ligger nummer fem i den franske liga.

En anden mulighed for styret i forhold til opkøb af en klub som Manchester United, er igennem det statsejede investeringsselskab, Qatar Investment Authority (QIA), men her sidder Al-Khelaifi også som bestyrelsesmedlem. Derfor kan der spekuleres i, at Qatar har set sig nødsaget til at lave et helt nyt selskab, Nine Two Foundation, i håb om bedre at kunne skille tingene ad og dermed overholde reglerne fra UEFA.

Dog kan man ikke komme udenom, at Sheik Jassim er bror til den nuværende emir og formand for Qatar Islamic Bank, som det statsejede QIA har en større andel i. Dermed er det Sheik Jassim og Nine Two Foundations opgave at overbevise UEFA og Premier League, at man er uafhængig af staten Qatar, som det står i bekendtgørelsen.

Samtidig fortæller kilder The Athletic, at klubpræsidenten for PSG, Al-Khelaifi, i starten af året har fortalt om de næste ti års planer for PSG til et personalemøde. Altså tyder meget på, at man prøver at understøtte, at den nye fond ikke har noget at gøre med QSI og PSG.

Det korte af det lange er, at Nine Two Foundation er uafhængig af staten, men samtidig har en ejer, der er dybt involveret i Qatar forretning- og familiemæssigt.

Opret en profil og deltag i debatten om det nye ejerskab herunder.

 

3 kommentarer
 1. Bare omtalen af og beskrivelsen af “Styret” i Qatar giver mig gåsehud….vi må ikke gå den vej.

  Allerede med det beskrevne hvor man forsøger at lave fonde osv for at det udadtil skal se ud som om tingene er adskilt er jo tydelige indikationer på hvordan klubben skal køres….

  Det skal se helt legalt ud på overfladen men i reelt dækker man bare over virkeligheden.

  NEJ TAK TIL DEN SLAGS KONSTRUKTIONER.

  GGMU

 2. Jeg synes personligt at deres bud er det klart bedste bud, det lyder som om de vil alt det rigtige for klubben nemlig invistere, for i min optik skal klubben ikke købes for lånte penge, og malkes endnu mere ind den er blevet i mere end 10 år..🤷

 3. Martin

  Ja deres bud er måske det bedste ..men har du slet ingen skrupler over det ejerskab…?

  Du syntes det er helt fint med blodpenge og kønsdiskriminerende suspekte typer som ejere af verdens største fodboldklub….?

  Vi skal bare sælge ud af vores menneskelige værdier og arbejder sjæl…

  Du er plastik fan….

  GGMU

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Optakt: De røde djævle skal holde snor i City og Arsenal

Næste artikel

Startopstilling: Garnacho får chancen fra start

ANNONCE