Blog: Rangnick er den ideelle træner-løsning frem til sommer

Manchester United har på mindre end to måneder vendt den bedste start i flere år til en situation, hvor klubben allerede er hægtet af i mesterskabskampen.

Skal du have trøjen med Christian Eriksen #14, Antony #21, Jadon Sancho #25 eller måske en helt anden? Køb trøjen hos Unisport her og støt samtidig OldTrafford.dk.

Med det spillermateriale klubben råder over, er der mange, der peger pilen mod Ole Gunnar Solskjær som hovedansvarlig for de røde djævles nedsmeltning.

I øjeblikket står nordmanden som blandt favoritterne til at blive den næste managerfyring i Premier League.

Men hvem skal så overtage?

Markedet for ledige managers bugner ikke ligefrem med oplagte alternativer.

En mand, som jeg ser reboote energiniveauet på Old Trafford og entusiasmen hos spillere og fans, er tyske Ralf Rangnick, der p.t. opererer som sportslig ansvarlig i Lokomotiv Moskva. Han kunne i mine øjne være en interessant midlertidig løsning for United frem til sommer.

Hvem er Ralf Rangnick?

For mange fodboldfans et relativt ukendt navn og umiddelbart ikke den oplagte kandidat til jobbet på Old Trafford. Tyskeren er dog muligvis den mest ideelle blandt kandidaterne på markedet lige nu.

63-årige Rangnick er i fodboldverden bedst kendt for at være skaberen bag gegenpressing – den højtintensive og aggressive spillestil, som vi kender fra de bedste topklubber i moderne fodbold.

Selv har han aldrig stået i spidsen for en traditionel topklub – med Stuttgart, Schalke 04 og RB Leipzig som de største klubber på hans træner-cv. Sidstnævnte har han været hovedarkitekten bag. Han blev i 2012 hentet som sportsdirektør for Red Bull-koncernens klubber i Leipzig og Salzburg. Der fik han frie tøjler til at implementere sin filosofi og bygge klubberne op efter egne principper.

Med Red Bull i ryggen har tyskeren skabt to klubber med identitet, der bygger på et fast spilkoncept og en stærk tro på ungdom, hvilket skal bane vejen for bæredygtig succes over længere sigt. Noget, som han også udrettede i Hoffenheim, og som jeg mener, vi har manglet i Manchester United, siden Sir Alex Ferguson abdicerede.

Hvad kan han bidrage med?

I 1998, dengang som træner for Ulm i Tysklands tredjebedsterække, præsenterede han på tysk TV sin innovative vision om gegenpressing. Hans analyser og lektor-lignende fremtoning gav ham øgenavnet ”Fodboldprofessoren”, hvilket dengang var ment som en spøg. Øgenavnet er hængt ved siden, men dog fået en anden tone, eftersom den højtintensive angrebsfodbold i dag er blevet fast praksis i topfodbold.

Han er definitionen på det, United ikke har i Ole Gunnar Solskjær. Nemlig et klart koncept til at spille aggressivt offensivfodbold. Rangnick arbejder ud fra det, som han kalder de tre K’er – koncept, kompetence og kapital (penge). Tyskeren ønsker at spille med et fast spilkoncept, der er så inkorporeret i spillerne, at man skal kunne se, hvordan holdet gerne vil spille – selv på en dårlig dag.

Det er lige præcis det, som mange United-fans – inklusiv mig selv – savner i øjeblikket: Et hold, der spiller efter et klart koncept. Med de spillere United råder over, kan der ikke være nogen tvivl om, at spillermaterialet har kompetencerne til at præstere bedre, end de gør nu. Der mangler dog en træner med en klar plan, som spillerne kan spille efter.

Det er på det punkt, United er bagud i forhold til klubber som Manchester City, Liverpool, Chelsea og Bayern München. Netop de tre sidstnævnte klubber spiller faktisk efter Rangnicks hoved, hvilket der en forklaring på. I spidsen for de tre klubber står Klopp, Tuchel og Nagelsmann.

Klopp har tidligere kaldt ”Professoren” for en af de bedste tyske trænere, ”hvis ikke den bedste”. I 2008 sagde den daværende Dortmund-træner efter en kamp, som Rangnicks Hoffenheim vandt 4-1 over Dortmund, at han ønsker sit hold spille som Rangnicks.

Tuchel var ungdomstræner i Stuttgart i en periode, hvor ”Professoren” var cheftræner i klubben. Julian Nagelsmann var både ungdomstræner og efterfølgende cheftræner i Hoffenheim, hvis fundament og identitet blev bygget af Rangnick. Den nuværende Bayern-træner har før udtalt, at han brugte Red Bull-arkitektens filosofi i Hoffenheim. De to har senest arbejdet sammen i Leipzig, hvor unge Nagelsmann som cheftræner arbejdede under Rangnick, der var sportsdirektør i den østtyske klub.

Udover at have været en inspiration for mange toptrænere, synes jeg også, det er værd at nævne hans gode øjne for unge spillere, som traditionelt set er et varemærke for United.

Den 63-årige tysker har gennem sin karriere i fodbold hentet spillere som Joshua Kimmich, Sadio Mané, Erling Håland og Dayot Upamecano til sine Red Bull-hold.

Hvad med hans manglende erfaring i en vindende storklub?

For at tegne et helt billede af tyskeren, må man også adressere, at han siden 2011 kun har haft to sæsoner som træner og ikke har stået i spidsen for klubber af Uniteds størrelse.

En af forklaringerne kan være, at han er kompromisløs, som han beskriver sig selv. Han vil have kontrol i de klubber, han er i. Det kom blandt andet til udtryk, da Red Bull-ejeren Dietrich Mateschitz i 2011 forsøgte at overtale tyskeren til at blive træner for RB Salzburg. Et tilbud, som Rangnick afviste. I stedet blev han sportsdirektør for både Leipzig og Salzburg med carte blanche til at drive klubberne på sine sportslige præmisser.

Ifølge anerkendte og troværdige journalister som Fabrizio Romano og tyske Christian Falk er det den slags betingelser, der afholder ham fra et job på Old Trafford. Glazer-familien ønsker angiveligt ikke at afgive for meget magt til en manager, hvilket var en af årsagerne til, at forholdet mellem United-ledelsen og José Mourinho kom på tynd is i portugiserens sidste tid i klubben.

Både Romano og Falk har for nyligt skrevet og sagt, at ”Professoren” er villig til at forlade Moskva til fordel for Manchester, mens at folk i United også har et godt øje for ham.

Hans pokalskab ligner ikke ligefrem en potentiel United-managers. Tyskeren har kun vundet en enkelt tysk pokaltitel som det mest nævneværdige. Men det er ikke hans pokalmeritter, United skal hente ham for. Husk på, at markedet er begrænset med kandidater i øjeblikket. Det kan lyde tosset, men han skal ikke hentes for at vinde klubben store trofæer i denne sæson. Mesterskabet er uopnåeligt, og Champions League vil være for meget at forlange. Han skal hentes som en midlertidig løsning, der kan implementere et spilkoncept bygget på højtintensivt, angrebsorienteret fodbold. Dette skal ske som led i en overgang frem mod sommer, hvor jeg gerne ser klubben forsøge at hente Erik ten Hag i Ajax som de røde djævles langsigtede løsning.

Kilder: Bundesliga.com, The Coaches’ Voice, The Athletic, ESPN og Transfermarkt

Tjek Manchester Uniteds nye trøjer ud her.

Køb trøjen hos Unisport.dk gennem dette link, så støtter du OldTrafford.dk.

Vær med til at test vores nye forum og kommentarsystem af: Opret en gratis profil her

Total
0
Shares
Forrige artikel

Rodgers kalder United-rygter respektløse

Næste artikel

Optakt: Der skal repareres på Solskjærs synkende skude

Relaterede artikler
Gå til siden

BLOG: Manchester Uniteds ødelagte lønstruktur

Di Maria. Alexis Sanchez. Romelu Lukaku og senest Paul Pogba. Manchester United har i årenes løb brugt mange lønkroner på spillere, som ikke kunne bakke det op på fodboldbanen. Men hvad skyldes dette mønster? Det har vores skribent givet sit bud på i denne blog.
Gå til siden

Blog: Hvad har vi lært af den første tid under Ten Hag?

Landskampspausen er et belejligt tidspunkt at tage temperaturen på, hvor Manchester United står på nuværende tidspunkt. Hvad har Erik ten Hag bidraget med, og kan sommerens transfervindue fortælle noget om klubbens tilstand? Det prøver vores skribent at sætte lidt ord på.
ANNONCE
Total
0
Share