Blog: Tanker om ejerskabet

Vi står midt i en brydningstid i Manchester United. OldTrafford.dks stifter Casper Heiselberg sætter lidt ord på den.

Jeg hedder Casper Heiselberg. For 20 år siden i disse dage arbejdede jeg hårdt på at udvikle OldTrafford.dk, som åbnede den følgende sommer. I 20 år har min hjemmeside dækket Manchester United intensivt og i særdeleshed klubbens ejerskab.

“Vi afholdte endda også en protestmarch i København, som blev dækket af Manchester Evening News.”

For 20 år siden var Glazer-familien et ubeskrevet blad. I det følgende år lærte vi en smule mere til dem og andre bejlere til klubben som for eksempel BigBrother-skaberen John de Mol og en mulig arabisk overtagelse. Men det var mest den såkaldte Coolmore-mafia, John Magnier & J.P. McManus, som vi brugte mest spalteplads på – ikke mindst på grund af deres stridigheder med Sir Alex Ferguson, der endte med at få stor betydning for Glazer-familiens indtog.

Den 12. maj 2005 skete det så. Jeg husker dagen tydeligt. Jeg var i omklædningsrummet i FitnessDK og havde netop gennemført en træning, da beskeder tikkede ind med nyheden om Glazers køb af klubben. Netop Magnier & McManus havde givet tilsagn til at sælge sine aktier til den amerikanske familie.

Forinden havde Manchester United-fans verden over samlet sig. Først mod Coolmore-mafiaen og siden mod Glazers. Det var nogle år med protester af enhver art. Blandt nogle af de ting vi berettede om her på siden var afbrydelser af hestevæddeløb og fodboldkampe, mens Glazer-familien på et tidspunkt måtte evakueres fra hoteller (og Old Trafford). Der blev protesteret i alverdens medier og på alle slags måder.

MUST (Manchester United Supporters Trust) som dengang hed Shareholders United og IMUSA (The Independent Manchester United Supporters’ Association) etablerede store protester sammen med de tre store fan magasiner på det tidspunkt – Red News, United We Stand og det nu lukkede Red Issue. Mere rabiate protester fandt sted under LUHG (Love United Hate Glazers) og Manchester Education Commitee”-grupperingerne.

Vi afholdte endda også en protestmarch i København, som blev dækket af Manchester Evening News.

Imago Manchester United-fans protesterede i København. Privatfoto.

Jeg husker det hele ret godt. Jeg fulgte det jo hver dag utrolig tæt her på hjemmesiden og blev en person danske medier ofte ville snakke med om vores protester. Jeg opbyggede et stort netværk i Manchester og var med til flere protestmarcher og protestmøder på pubben i Stretford Arndale Mall, hvor jeg til et møde også selv tog mikrofonen for at bekræfte om den modstand Glazer-familien havde internationalt, da en lokal frygtede at Uniteds internationale fans var ligeglade.

Manchester Uniteds ejerskab ligger mig derfor meget på sinde. Jeg føler, at jeg har været med på sidelinjen i alle de 20 år, jeg har brugt på denne hjemmeside.

Jeg har i alle årene haft det svært ved Glazer-familiens ejerskab. Ikke kun som fan har det skabt talrige dilemmaer om at støtte dem økonomisk med en kampbillet (eller drive en hjemmeside, der praktisk set kan ses en reklame for klubben), men også som “privatperson” hvor jeg flere gange har været i dialog og til interviews med klubben om attraktive stillinger i klubben.

Da det kom frem, at Glazer-familien nu vil sælge havde jeg derfor håbet på, at det blev en forløsning. Men det blev det ikke. Jeg føler mig endnu mere usikker på klubbens fremtid nu med de alternative bejlere, der er. Ikke at dens eksistens sættes på prøve under dem (som Glazers gjorde med deres enorme gæld), men fordi den sidste del af klubbens DNA er på spil.

Jeg har også undret mig. Hvor er protesterne? Protesterne fra de personer, som jeg så op til for 15-20 år siden, og som kæmpede mod Coolmore-mafiaen og Glazer-familien og allerhelst bare så Manchester United være ejet af fansene selv?

Jeg har spurgt flere af mine venner i England. Flere af dem, som var toneangivende i 2005 og som fortsat kunne være det.

Jeg har også spurgt, hvordan det var gået nede i Barcelona. Det er ofte på disse away-ture, at fans kan stille sig kritisk sammen. Men der var intet. Ingen protester og ikke den store protestsnak langs Ramplaen i den catalanske storby.

Det jeg hører fra de fleste er, at de ser det som værende en død sag. Når de massive protester i 2005 og 2009 ikke førte til noget, så gør det heller ikke denne gang – og fodboldverdenen har rykket sig, lyder meldingen. Der er ikke meget at gøre.

Jeg kan også selv mærke hvor drænet jeg er i det her, så jeg kan egentlig godt forstå dem. Så mange timer, dage, uger, måneder og år er blevet brugt på det her projekt og på at kæmpe for den løsningsmodel, som ser mere umulig ud år for år, som fodbolden og økonomien udvikler sig; nemlig et fanejerskab.

Lige nu er mit gæt, at Glazer-familien forbliver i klubben. At de bruger denne budrunde til en ny finansieringsmodel, hvor de måske afstår eller ommøblerer noget af ejerskabet i familien, får finansiering ind udefra og måske afgiver lidt mere ejerskab til fansene, som de gjorde ovenpå European Super League-fadæsen.

Vi må se, hvad der sker. OldTrafford.dk fortsætter i hvert fald med at dække dette kapitel af Manchester Uniteds ejerskab.

IMAGO/Sportimage Avram Glazer var tilstede, da Manchester United vandt liga cuppen søndag. Imago.

9 kommentarer
 1. Hej Casper

  Stort tillykke med hjemmesidens 20 års dag.

  Stor kredit til dig og resten af holdet bag oldTrafford.dk for at udvikle og drive siden til stor glæde og gavn for alle os United fans herhjemme.

  Vi er mange der deler din bekymring over fremtiden for vores klub, efter alle de år med utilfredshed over Glazer familien ser vi nu ind i en potentiel mellemøstlig ovrrtagelde med alt det der følger i den forbindelse, og det er ikke gide nyheder på nogen måde i min optik.

  Klubbens dna og værdier er på spil jer og jeg ser personligt hellere at Sir Ratcliffes bud vinder kampen om ejerskabet det er sagt uden at være helt inde i detaljerne omkring nogle af budene.

  Men jeg kan ikke se at vi på nogen måde kan være fælles om at værne om vores værdier med tvivlsomme personager fra hverken Qatar, Saudi Arabien eller lignende.

  Ønsketanken er og vil alt være et fan ejerskab og med 300 millioner fans på verdensplan burde det jo være en mulighed.

  GGMU

 2. Apropos ejerskab….endnu en grund til at aldrig skal på mellemøstlige hænder, PSGs ejer under mistanke for grov kriminalitet…🤔

  City bliver forhåbentlig straffet så hårdt at det vil skræmme alle andre platugler og tvivlsomme typer fra at forsøge samme usympatiske bedragerier for at kunne lege med de største og bedste klubber.

  GGMU

 3. Jeg ved næsten ikke hvad der er op og ned – nu er der snak om at Glazers vil udskyde salget grundet for lave bud….

 4. Ejerskabet??🤔
  Jeg ser på ingen måde at Glazers skal forsætte, så i mine øjne er buddet fra Hedge fond svindlerne udelukket, klubkassen skal ikke tømmes mere..Glazers Out#

  Sir Radcliffes der udgiver sig for at være en longtime Unitedfan, som er ejer af et sæsonkort til Chelsea..🤔, som vil købe klubben for lånte penge, og som oveni købet ejer af Nice i forvejen, hvor fanklubbens udtagelser om ham, minder ustyrlig meget om nået vi kender i forvejen, fra os selv, i forhold til Glazers.. jeg har svært ved at finde ud af hvad hans generelle plan er for klubben, det synes jeg lidt jeg mangler svar på..🤷

  Qatar oliepenge, menneskerettigheder dit og dat listen er lang, mange ting der siger mod deres ejerskab.. Men i mine øjne klubbens gæld betales, stadion skal opgraderes sammen med Carrington og infrastrukturen, vi er en verdens største klubber, vi skal bare have topfacilitetter, og hvis vi skal vinde mesterskabet igen og spille CHL finale, så skal der skiftes nogle spillere i den nuværende trup, det er en ting der er helt sikkert..🤷

  Men at City og Psg er undersøgelse for svindel og humbug, og at de har ejere fra Mellemøsten, det er vel ikke ensbetydende med at Thani os er en svindler, som vil drive klubben i samme retning som dem?? Eller hvad🤔

  Min konklusion der er rigtig mange ubesvarede spørgsmål omkring ejerskabet.?

  Håber bare den rigtige beslutning om klubbens fremtid bliver taget, for en ting er helt sikkert og vist, uanset hvem der køber klubben, så vil jeg altid være Unitedfan til jeg dør..
  ❤️🖤GGMU FOREVER❤️🖤

 5. I mit hjerte vil jeg altid være United fan, der er kun én klub for mig….men jeg må desværre stå fast på mit princip, jeg stopper med at følgelig supporte min hjerteklub hvis Qatar tager ejerskabet til Mellemøsten.

  Har i mange år kritiseret City for deres ejerskab og med god grund viser det sig (igen)

  Skulle United ende i samme situation med snyd og bedrag på dagsordenen ville det være ubærligt i min optik for advarslerne er mange.

  GGMU

 6. Det er ren pest eller kolera.
  Glazers overtog en fantastisk klub uden gæld. De købte den ved at optage gæld, og har siden blot benyttet sig af, at tage penge ud af klubben til eget formål. Det er der ingen sportslig eller økonomisk fremtid i for nogen klubber eller firmaer. Det sætter hele tiden kun begrænsninger, når de penge der er i “overskud”, forsvinder til anden side, end til det som det jo handler om.
  De købte klubben til max 8 mia, og er nu, ifølge medierne, utilfreds med at de kun har modtaget bud på 38 mia.
  Fair, jeg kender ikke til Uniteds reelle markedspris, men uanset hvad, så vil det da helt sikkert betale alle Glazers lån ud, og de vil få det ud af det, som de hele tiden har ville, nemlig at malke klubben for penge til dem selv. Det er grådighed af værste skuffe, og blot endnu et bevis på, hvor vanvittigt det er, at de har kunne få lov til det, i så mange år.
  Angående Radcliffes interesse i klubben, har jeg kun hørt tidligere interviews, som jeg ikke syntes lød ufornuftigt, og nej jeg kender ikke til hans finansielle baggrund eller metoder ellers.. og ej heller om han i virkeligheden er Chelsea fan. Man investerer dog ikke så mange penge i en klub, hvis man hader den, og ikke kan se noget fornuft i det. Spørgsmålet er selvfølgelig om der vil være megen forskel i, at han overtager klubben for lånte penge, ift Glazers ejerskab.
  Mellemøstlig ejerskab smager enormt grimt i munden, både ift menneskerettigheder, generel opfattelse af penge og mennesker generelt, og hele det der, “jeg har brug for en hobby, jeg køber en fodboldklub som jeg kan lege med” holdning. Korruption findes alle steder, også i Europa, England og Danmark. Der har vel også siddet nogle europærer hos City og haft en finger nede i kagedåsen (hvis de altså dømmes).
  Men!.. og nu kommer det kontroversielle 🙂
  Hvis du vil noget i topfodbold i dag, og dermed ikke sagt at det er det rigtig eller at jeg er enig, så skal der penge til, rigtig mange penge! Tendensen med mellemøstlige ejere er over det hele, fordi det nu engang er dem som har “alle” pengene.
  Man er nødt til at gøre op med sig selv.
  Vil jeg se min klub gå en fremtid i møde, hvor der investeres i klubben og vi spiller med om de sjove titler, uanset hvor pengene så måtte komme fra?
  eller
  Er mine æresbegreber så store og dybe, at jeg foretrækker status som det er nu, hvor det går op for tiden, men hvor chancen for, at det hele går nedad igen, og vi måske ender med at blive en klub som ex Leicester, der vinder en pokal hvert 8. eller måske kun hvert 16. år?
  Jeg er rød, har altid været, og ikke på grund af, at de vandt dengang, men fordi min far holdte med dem, og at jeg overtog hans fine røde trøje. De havde spillere som Cantona og spillede bare en god gang bold. (jeg holdte også med Barcelona fordi Laudrup spillede der, og Real Madrid fordi de havde Raul, Juventus, Dortmund, Glasgow Rangers osv osv :D)
  To the point…. Uanset hvad der sker med klubben, vil jeg støtte op om dét. Jeg har oplevet den fede optur og den nu trælse nedtur, som er vendt for en stund. Om ejeren er mellemøstlig, engelsk, håbløst-amerikansk, på lån eller købt fri af olie penge, vil aldrig få min glæde over spillet på banen, og klubbens historie til at forsvinde. Så må vi se om klubben ender med at blive en niche, en skygge af sig selv i fremtiden eller om vi bliver en af de største igen.
  p.s Ja det ser rigtig fedt ud i år, men husk på, at Liverpool og Chelsea er hold i krise. havde de ikke været det, kunne vi ligeså godt have ligget nr 6 😉

 7. Jeg forstå og respektere din holdning og din argumentation er så vidt helt i orden, jeg mener bare at Manchester United er et af verdens største brands i sportens verden og som du selv nævner før Glazers indtog og gældsætning og efterfølgende malkning var United et børsnoteret selskab med en sindssygt stærk økonomi, jeg mener at vi med et udsolgt OT til alle hjemme kampe med et stort revenue og en kæmpe fanbase med 300.000 millioner fans og dermed en kæmpe fortjeneste på merchandise, Megastore osv er United et godt sted økonomisk hvis bare vi kunne slippe af med snyltere fra USA.

  GGMU

  1. Du har helt ret Thomas, et kæmpe brand som, især med dets historie og muligheder, burde lokke alverdens rigmand til, men….!
   Der er kun to bud på klubben!!?
   Det virker jo sindssygt underligt, især som du jo fremstiller det – et af verdens største brand…
   Realiteter og muligheder indhenter tit forventningens øje, desværre….

 8. Thomas
  Jeg er sgu enig med dig I at vi verdens største brand med en kæmpe fansskare, og jeg ville os aller helst se klubben blive overtaget af en fan fond..💪🙂 det ville satme være en kæmpe drøm, der vil gå opfyldelse, men som Overholluf skriver kendsgerningen er, at der reelt set kun var to bud, hvilket jeg os synes virker lidt underligt, der må sgu sidde nogle økonomiskeeksperter som ved mere ind os andre..🤔

  Den er svær med de to bud der synes jeg, jeg er sgu meget splittet må jeg sige, for jeg synes godt nok os det pest eller kolera, men som jeg tidligere har skrevet, håber jeg bare det allerbedste for min elskede klub, som jeg har været kæmpe fan siden 1984, hvor jeg så den famøse stjernespiller Bryan Robson aka Captain Marvel for første gang spille, der var jeg sgu solgt, da kampen var slut, fik jeg lavet min første Unitedtrøje med nummer 7 og Robson bagpå, en hvid T-shirt malet med tusch, jeg var pavestolt også røg fodbolden under armen, for nu skulle Martin satme ned og være Bryan Robson, det var satme tider dengang..🤗❤️🖤GGMU vil altid være i mit hjerte..
  ❤️🖤GGMU FOREVER❤️🖤

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Galleri: United indleder æra under Ten Hag

Næste artikel

Shaw: Forhåbentlig er dette kun begyndelsen

ANNONCE