Interview: Alex Telles og baggrunden i det brasilianske

I et interview med freelance scout og skribent Peter Arnholdt, kigger vi nærmere på vores nyindkøb Alex Telles og hans tid i og omkring Brasilien.

Manchester United hentede på Deadline Day den 27-årige brasiilianer Alex Telles fra FC Porto i en handel svarende til cirka 112 millioner kroner, der med tiden kan blive endnu højere. Venstrebacken er for de fleste et bekendt navn, dog en ukendt skikkelse. Mange United-fans har muligvis kun set ham i nogle få Champions League-kampe eller nydt en eller flere redigerede YouTube-klip, der nøjes med kun at belyse hans åbenlyse styrker. 

I denne artikel går vi et spadestik dybere og kigger på venstrebackens unge dage i det brasilianske. Det gør vi med freelance scout Peter Arnholdt, der til daglig bor i Brasilien, og udgør den ene halvdel af duoen bag podcasten Brasserbold.

Kan du personligt selv huske Alex Telles’ tid i den brasilianske Serie A? Hvordan var han der?

– Jeg kan godt huske Alex Telles fra hans ene år i Grêmio, og jeg så ham faktisk live her på Mineirão, da Cruzeiro tog imod Grêmio i et topbrag sidst på sæsonen (i 2013, red.). Der skulle han dæmme op for en af turneringens bedste offensive spillere, Ricardo Goulart, og det arbejde gjorde han godt, selvom Grêmio tabte matchen med 3-0. Til gengæld var Telles’ offensive aktioner i den kamp ikke lige noget at skrive hjem om. Han kom til Grêmio i 2013 fra Juventude i den fjerde bedste række og blev noget af et stjerneskud i venstre forsvarsside. Han måtte dog vente nogle måneder med at komme til fadet, dels tilhørte pladsen på det tidspunkt André Santos, som Grêmio havde lejet nogle måneder i Arsenal i jagten på succes i Copa Libertadores, og så havde han også et uheld, som jeg kommer ind på senere. Da han for alvor fik chancen, så han sig ikke tilbage, og han blev valgt til den bedste venstre back i sit første og eneste år i (den brasilianske, red.) Serie A. Vi skal lige tage med, at Grêmio i sæsonen spillede både med tre og fire mand i forsvaret, så Telles spillede altså både wingback og den mere klassiske back, som vi kender det i et firemandsforsvar. Grêmio havde en fin sæson i Serie A og sluttede som to’er i tabellen efter netop Cruzeiro, og de havde faktisk turneringens næstbedste forsvar. Til gengæld var deres offensiv ikke så imponerende, og de scorede kun lidt over et mål i snit.

Hvilket omdømme havde han dengang han spillede i Brasilien? Blev han set som det næste store talent, eller var han bare en af mange andre på samme niveau?

– Alex Telles var kendt for sine offensive aktioner, sine raids op ad linjen, sine indlæg, sin hurtighed og skudstyrke. Der var da også nogle udsving i hans spil, hvilket er meget normalt for en ung spiller, så han måtte selvfølgelig også lytte til en del kritik, når afleveringerne eller indlæggene ikke lige sad i skabet. Alex Telles har slet ikke været udtaget til de brasilianske ungdomslandshold, og der har slet ikke været noget hype omkring ham og hans fodboldspil. Det, som han leverede i 2013, var overraskende godt for en debutant i landets bedste række, men der var umiddelbart ingen tegn i sol og måne på, at han ville blive landsholdsspiller.

Har du fulgt hans færd i Europa?

– Jeg får slet ikke set så meget europæisk fodbold, som jeg burde, men de brasilianske medier skriver tit om de såkaldte ‘brazucas’, altså de spillere, der spiller i udlandet, og der har Alex Telles fået en del spalteplads på det seneste. Når de brasilianske spillere skifter til udlandet, så forsvinder de også noget fra min radar, men de kommer op igen, når de indkaldes til diverse landshold.

Hvor godt er han inde i varmen på det brasilianske landshold?

– Landstræner Tite har testet en del spillere på positionen som venstreback efter VM i 2018, og Alex Telles er det sidste skud på stammen. Da Brasilien i 2019 vandt Copa América var det med Filipe Luís fra Flamengo og Alex Sandro fra Juventus til at dække på positionen, men nu hedder førstevalget Renan Lodi fra Atlético Madrid, mens Telles kæmper om rollen som reserve. Hvis han får fat og får masser af spilletid i Manchester United, så kan han måske godt presse sig ind i en startopstilling på landsholdet. Tite arbejder i øjeblikket med en assymetrisk offensiv model, hvor højreback, sidst var det Danilo, får mere funktion af en ‘holding’ midtbanespiller, mens venstreback til gengæld kommer til at ligge nærmest som en wing, mens Neymar søger ind i banen. Det er noget, der passer godt til Renan Lodi, men modellen passer også som fod i hose på en spiller med Alex Telles’ kvaliteter.

Er der nogle historier om ham, der ikke kan læses på Wikipedia?

– Alex Telles har et kæmpe ar i hovedet. Der er flere, der tror, at det er en del af hans frisure, men faktisk er det et resultat af et ordentlig smæk, som han fik kort før tid i et derby mellem Grêmio og Internacional, det der kaldes verdens ondeste derby. Telles måtte under kniven for denne alvorlige hovedskade, og han siger selv, at arret er blevet et symbol på hans karriere, og at han uden det måske slet ikke var nået så langt som fodboldspiller.

Køb den nye Manchester United trøje her via Unisport.dk så støtter du OldTrafford.dk.

 
Forrige artikel

Fans af topklubber vender sig imod revolutionerende forslag

Næste artikel

Castles: Fernandes har mistet tiltroen til Solskjær

ANNONCE