Manchester United mod Barcelona gennem tiden

Inden længe fløjtes kampen i gang mellem Manchester United og Barcelona. I denne artikel kigger vi tilbage i tiden på de indbyrdes opgør mellem de to storhold.

Manchester United og F.C. Barcelona har mødt hinanden 13 gange i officielle kampe igennem tiderne, hvoraf Barcelona har vundet de seks og Manchester United blot har vundet de tre. Det er dermed spanierne, der har overhånden, når det gælder møder mellem de to store giganter.

Første stop er i kvartfinalen i pokalvindernes turnering 1984, hvor de to klubber tørner sammen for første gang i historien! Manchester United har Ron Atkinson som træner på dette tidspunkt og den første kamp ender med en sejr til Barcelona på 2-0. Barcelona har i denne periode et stærkt hold med spillere som Maradona, Schuster og Marcos Alonso Peña, der er far til den nuværende Barcelona-spiller Marcos Alonso. Tilsvarende stiller De røde djævle i denne tid op med bl.a. Wilkins, Robson og Hughes. De to sidstnævnte vender vi tilbage til.

Returkampen på Old Trafford fjorten dage efter er en legendarisk én af slagsen. United skal levere en pragtpræstation for at avancere i turneringen, men heldigvis er Bryan Robson mere end klar på den mission. Halvvejs i første halvleg åbner han scoringen med et hovedstødsmål, og kort inde i anden halvleg udnytter han usikkert spil fra Barcelona-keeperen og gør det til 2-0. Kort efter gør Frank Stapleton det til 3-0 og hjemmefansene er ekstatiske. Der bliver ikke lavet flere mål i kampen og efter kampen invaderer fansene banen og det er her Bryan Robson får sit kælenavn – Captain Marvel.

Næste stop er 1991. Finalen i pokalvindernes turnering på De Kuip i Rotterdam. Barcelona stiller op med et vanvittig hold; Laudrup, Koeman, Bakero, Ferrer, keeperen Carles Busquets Barroso, der er far til den nuværende Barcelona-profil, Sergi Busquets, og selvfølgelig med Johan Cruyff som træner. På den anden side har Sir Alex Ferguson også et skarpt hold, Pallister, Bruce, Irwin, Robson, Ince, McClair og  Hughes på toppen.

Første halvleg bliver lidt af en langgaber, men halvvejs i anden halvleg sparker Bryan Robson et frispark ind i feltet, Steve Bruce header den over en fremadstormende keeper og er på vej i mål, men Mark Hughes vælger alligevel at sparke den de sidste millimeter ind over målstregen. Senere har Hughes krediteret målet til Bruce. Kort efter føringsmålet bliver Hughes stukket afsted i dybden. Han runder keeperen og banker bolden i mål med en højre yderside. 2-0! Fem minutter senere frispark til Barcelona fra 40 meter. Koeman gør som Koeman gør og reducerer til 2-1. Heldigvis kommer der ikke flere mål og Captain Marvel kan løfte Manchester Uniteds første europæiske trofæ siden 1968.

I 1994 møder de to hold hinanden i gruppespillet og begge hold er på toppen i deres respektive ligaer. Cruyff er stadig træner i Barcelona og har spillere som Stoichkov, Romario, Koeman, Guardiola, Nadal og Jordi Cruyff. Manchester United: Schmeichel, Pallister, Keane, Ince, Kanchelskis og Hughes. Første kamp ender uafgjort på Old Trafford. Mark Hughes efter tyve minutter til 1-0 og Lee Sharpe med et legendarisk mål bag om støttebenet til slutresultatet 2-2. Det modsatte opgør taber Manchester United 4-0 foran næsten 115.000 tilskuer på Nou Camp. Fergusons største nederlag som Manchester United-manager i Europa.

I 1998 tørner de to klubber igen sammen i gruppespillet og det er nogle vanvittige kampe, der begge ender 3-3. Manchester United har en vild sæson her og har et hold, der af mange nævnes blandt de bedste Manchester United-hold nogensinde: Vi snakker Schmeichel, Stam, Neville, Scholes, Keane, Beckham, Giggs, Cole, Yorke og Solskjær. Barcelona har Louis Van Gaal som træner på dette tidspunkt og verdens bedste fodboldspiller i 1999, Rivaldo, og derudover Xavi, Zenden, Figo og Sonny Anderson. Begge kampe bølger frem og tilbage og spilles i et opskruet tempo. Turneringen ender i maj med en Champions League-triumf for De røde djævle på to mål i overtiden. Good times.

I 2008 løber Manchester United også med pokalen med de store ører, da man slår Chelsea efter straffespark. Men inden da møder man i semifinalen Barcelona i et par usædvanlig målfattige kampe. Igen kan man kun slikke sig om munden når man kigger på nogle af de startende for United: Van der Sar, Ferdinand, Evra, Carrick, Scholes, Park, Rooney, Tevez og Ronaldo. Men Barcelona er som altid et rigtig stærkt bekendtskab og stiller op med Yaya Touré, Deco, Xavi, Messi, Iniesta og Eto’o. I dobbeltopgøret er der blot et mål, men det er også et virkelig lækkert et af slagsen, hvor Paul Scholes gør det han er bedst til og banker den med ydersiden op i hjørnet uden chance for Víctor Valdés i Barca-målet.

Desværre er 2008 også den sidste gang Manchester United vinder over Barcelona. Både i 2009 og i 2011 tabes, der i Champions League-finalen til det spanske hold selvom Manchester United i mellemtiden har fået erhvervet sig legenden Vidic. Sidstnævnte tabes 3-1 og det er faktisk sidste gang Manchester United har scoret mod Barcelona. Målet er scoret af Wayne Rooney.

Herfra skal vi helt hen til 2019 og kvartfinalen i Champions League. Ole Gunnar Solskjær er manageren og på banen i de to opgør har han De Gea, Smalling, Shaw, Pogba, Fred, Dalot, Rashford, Sanchez, Marital, Lingard og Lukaku. Første kamp på Old Trafford ender med en spinkel 1-0 sejr til udeholdet på et selvmål af Luke Shaw. Returkampen ender med et sviende nederlag på 0-3, hvor Phil Jones spiller højre back og Messi laver to mål på de første tyve minutter.

Men nu skriver vi 2023 og på torsdag står holdene overfor hinanden igen for første gang i Europa League nogensinde, og hvis man skal tage noget med fra historiebøgerne er det, at vinder vi, så er der en god chance for, at vi vinde turneringen.

Fotoet er fra finalen i 1991 – Bryan Robson i en tackling mod Michael Laudrup.