Sir Jim Ratcliffes flerklubsejerskab kan blive Uniteds hovedpine. Eller kan det?

Sir Jim Ratcliffe ejer OGC Nice, og inden længe bliver han også medejer af Manchester United. Ifølge UEFA’s regler kan begge klubber dermed ikke spille med i Champions League. Men hvor realistisk er dette scenarie? Det har vi kigget på.

– Som reglerne står, er det en klar situation. Ineos ejer Nice og ser ud til at få en betydelig rolle i driften af Manchester United.

– Medmindre reglerne ændres, eller Ineos sælger en af deres andele, kan begge klubber ikke begge spille i europæiske turneringer. medmindre én er i Champions League og den anden i Conference League.

Sådan lyder en udtalelse, som The Sun har fået fra en kilde i UEFA.

Det er i overensstemmelse med UEFA’s regler om flerklubsejerskaber.

Ifølge reglerne kan to klubber, som har samme ejerskab, ikke begge deltage i Champions League. De kan faktisk ikke begge deltage i europæiske turneringer, hvor de potentielt kan ende med at møde hinanden.

Manchester United risikerer at blive udelukket

Sir Jim Ratcliffe bliver med al sandsynlighed medejer af Manchester United. Hvis både OGC Nice og Manchester United skal spille i europæiske turneringer i næste sæson, vil det kun være muligt, hvis én klub kvalificerer sig til Champions League, og den anden havner i Conference League.

Men hvad sker der så, hvis både Manchester United og OGC Nice kvalificerer sig til Champions League?

Så bliver pladsen tildelt til den klub, som ender højest rangeret i deres hjemlige liga.

Det betyder, at hvis OGC Nice ender som 2’er, som er deres placering lige nu, og United eksempelvis bliver nummer tre i Premier League, så får OGC Nice adgang til Champions League. Manchester United vil i det tilfælde blive udelukket fra europæisk fodbold i den kommende sæson.

Det samme gør sig gældende, hvis begge klubber kvalificerer sig til Europa League eller Conference League.

Hvis de to klubber havner på samme placering, får United pladsen. Det skyldes, at Premier League er højest rangeret på UEFA’s såkaldte ‘access list’.

Hvor realistisk er det?

Hvis enten United eller Nice skal udelukkes, vil det kræve, at begge klubber kvalificerer sig til europæisk fodbold – medmindre én af klubberne kvalificerer sig til Champions League, og den anden kvalificerer sig til Conference League. Det er ‘lovligt’.

OGC Nice er godt kørende i øjeblikket, og det er ikke usandsynligt, at de bliver i top-tre, som giver adgang til Champions League.

Nummer fire i Ligue 1 skal spille play-off om Champions League. Taber man der, skal man spille Europa League.

Det ser derfor ud til, at United skal slutte højere end OGC Nice i denne sæson, hvis man vil spille ude i Europa efter sommeren 2024.

Medmindre man altså vinder Carabao Cup, som giver adgang til Conference League. Men det kræver så samtidig, at OGC Nice ikke havner i Europa League.

Andre ejerskaber får lov

Der er dog meget, der tyder på, at UEFA enten ikke vil eller ikke kan håndhæve denne regel.

Både RB Leipzig og Red Bull Salzburg spiller i Champions League i denne sæson. Det samme er tilfældet med Paris Saint-Germain og Braga – ejerskabet bag PSG ejer også 22 procent af den portugisiske klub.

Daniel Kretinsky ejer Sparta Prag, men har også købt 27 procent af West Ham. Begge disse klubber spiller i Europa League.

Men ifølge UEFA’s regler burde det altså ikke være tilladt.

Manchester City og Girona kan i øvrigt havne i samme dilemma som Manchester United og Nice. City Football Group ejer 47 procent af Girona, som lige nu har kurs mod Champions League i næste sæson.

2 kommentarer
  1. Tja det bliver ikke noget problem, alt den stund at United jo ikke kvalificere sig til Champions League næste sæson, måske Europa League eller i bedste fald Conference League….

    At UEFA ikke har styr på egne regler kommer ikke bag nogen.

    I øvrigt bør flerklubs ejerskab ikke være lovligt, ihvertfald ikke i samme kontinentalforbund.

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Thorpe: Jeg ramte bunden

Næste artikel

Erik ten Hag giver skadesopdatering på nøglespillere

ANNONCE