Studie: City-triumf gjorde Manchester til fodboldby

Det var FA Cup-triumfen over Bolton i 1904 der første gang gjorde Manchester til den fodboldelskende by den er i dag.

Manchester nyder i disse år stor succes som en af Europas mest kendte fodboldbyer.

Byen har nu ikke kun Manchester United som et globalt trækplaster. Gennem investeringer fra mellemøsten, så er Manchester City nu også begyndt at rykke på sig, selvom klubben fortsat mangler en længerevarende succesrate.

Men hvordan kan det egentlig være at Manchester i første omgang blev centrum for to af disse storklubber og denne store fodboldinteresse i byen.

Det spørgsmål stillede Gary James fra Manchester Metropolitan University i et studie, som nu er offentliggjort.

– Fodbold i Manchester var ikke en del af byens hverdagsliv indtil Manchester Citys sejr over Bolton i FA Cuppen 1904. Det var kun de dedikerede fans af byens store hold, som gav kampene nogen opmærksomhed. Men det ændrede sig da Manchester City slog Bolton i FA Cup finalen, konkluderer Gary James.

– Myndighederne vidste ikke hvordan de skulle reagere til byens succes, så hele fejringen ved hjemkomsten var overalt til klubben og fansene. Det viste sig at hele befolkningen i Manchester kom ud mandag aften og fejrede spillernes hjemkomst klokken 21:30. Det beviste sportens vigtighed i befolkningen overfor myndighederne og gav også Mancunians en fælles ting at fejre uanset klasse.

Siden kom Manchester United også op i gear og vandt trofæer hjem til byen sammenholdt med München-tragedien i 1958, der efterlod en by i sorg.

– Fodbolden var åben for alle dengang og 1904-triumfen var med til at byen blev anerkendt for sin støtte og passion for sporten. Begge Manchester-klubber havde mulighed for at bygge sig op på denne baggrund og lægge fundamentet til den rolle, som Manchester spiller i fodboldverdenen. i dag.

Du kan læse hele Gary James’s studie her.

📝 Kom med din mening på OldTrafford.dk

➡ ️ Opret din profil her og kommenter artiklen nedenunder.


Forrige artikel

De Gea overvejede skifte

Næste artikel

Van Gaal frustreret over venskabskampe

ANNONCE