Talentspejder: Shola Shoretire

Denne udgave af Oldtrafford.dk’s talentspejder bliver indenfor Manchester Uniteds egne rækker. Vi kigger nærmere på et af U18-holdets mest feterede talenter – den 16-årige kantspiller Shola Shoretire.

Alle kender Marcus Rashford, Scott McTominay, Mason Greenwood, Brandon WiIliams osv.

Men hvor mange havde hørt om en spiller som Brandon Williams for et år siden? Var der nogle der snakkede om Scott McTominay i Louis Van Gaals tid som manager?

I en klub som Manchester United –  med så stolt en tradition for at promovere egen avl – betaler det sig at følge lidt med i hvad der rører sig på ungdomsholdene.

Oldtrafford.dk hjælper dig i denne omgang af talentspejder med at være på forkant, da vi kigger nærmere på en spiller der – hvis han fortsætter sin udvikling – kan blive en spiller vi vil snakke meget mere om i fremtiden.

Spiller med de store drenge

Shola Shoretire er født i februar 2004 i Newcastle, han indrykkede i Uniteds akademi som 10-årig.

Man skal ikke længere tilbage end godt 3 måneder før han fyldte 16 år. Alligevel har han optrådt jævnligt for U18-holdet i denne sæson, og fik en venskabskamp mod Club Brügge for U23-holdet.

De seneste par år har han ofte træner og spillet med drenge fra årgange over ham selv, og har imponeret undervejs.

I 2018 blev han den yngste spiller nogensinde til at optræde i UEFA’s under-19 Youth League, da han som 14-årig fik debut under Nicky Butt mod Valencia.

I indeværende sæson har han især imponeret i FA Youth Cup, hvor han er startet inde i tre ud af fire kampe på trods af at være mindst et år yngre end samtlige spillere.

Det var i denne turnering han i marts oplevede den indtil videre største begivenhed i hans karriere, da han – samme dag som han havde været i skole – scorede i kvartfinalen på Old Trafford og hjalp holdet videre til semifinalen for første gang siden 2018 [turneringen blev annulleret inden semifinalen kunne spilles af sundhedsmæssige årsager, jf. Covid-19, red.]

Fra sin favoritposition som left wing modtog han bolden i feltet, trak ind til sit foretrukne højreben og sparkede i sikkert bolden i målmandens højre hjørne [se målet i linket herunder ca. 44 sekunder inde]

https://www.youtube.com/watch?v=NvFx6j2z778&t=30s

Foran 2000 medrejste Wigan-fans gled han efter scoringen på knæene, tilsyneladende ikke skræmt af deres råb af “who are you? who are you?”.

Shoretire var allerede inden denne sæson anset som et særligt talent, men hans gode takter under sværere betingelser har blot gjort tiltroen til hans fremtid i klubben endnu lysere.

Netop derfor har man fra klubbens side været uforholdsmæssigt tidligt ude med riven og sikret sig en forhåndsaftale der sikrer at Shoretires kontrakt træder i kraft den dag Shoretire fylder 17, altså den dag han lovmæssigt er kvalificeret til at indgå en professionel kontrakt.

Teknisk lille troldmand

Shoretire er ikke blot en ung spiller, han er også relativt lav af sin alder. I England refereres han til (ligesom Ryan Fraser fra Bournemouth f.eks.) som en diminutive winger.

Der er selvfølgelig stadig tid for så ung en spiller til at skyde i vejret, men som det ser ud nu er Shoretire højdemæssigt i samme klub som Angel Gomes og Juan Mata, omend han formentlig får mulighed for at bygge noget mere muskel på i takt med at han vokser.

Shoretires statur kendetegner hans spillestil. Han er en ægte dribbler. Den slags lille spiller der væver sig ind og ud af kompakte rum og suser forbi spillere med sit lave tyngdepunkt, hurtige acceleration og gode boldkontrol.

Denne beskrivelse leder for nogle måske tankerne hen mod Lionel Messi (en spiller alt for mange sammenlignes med), men da Shoretire er af Nigerianske aner er  Bolton-legenden Jay-Jay Okocha en mere tematisk parallel.

Der er også spor af Jadon Sancho at finde i Shoretires spillestil. Shoretires go-to-moves er hurtige 1-2 kombinationer rundt om modstanderens full-backs eller direkte at sætte modstanderen af med uforudsigelighed og tricks.

Ligesom Sancho er Shoretire højrebenet, men kan gå begge veje rundt om backen, uanset om han spiller i højre eller venstre side. Han er også ligesom Sancho god til at kigge op på den sidste tredjedel af banen, hvor han er lige tilbøjelig til at prøve at afslutte selv eller at finde den afgørende aflevering.

Shoretire er også til tider blevet brugt som dybtliggende angriber eller playmaker på offensiv midt, men han ser ud til at være i sit mest naturlige element på kanterne, hvor hans tekniske kunnen udmønter sig mest i 1-mod-1-situationer.

En United-spiller under Solskjær skal have mere end bare teknisk kunnen, men også den attitude og mentale hårdhed elitefodbold kræver.

Et af de elementer af Shoretires spil der roses mest af ungdomstrænerne, er hans intensitet i presspillet uden bold. Han har lidt af den terrier-agtige tilgang som er så vigtig for nordmanden, og forstår tilsyneladende at han ikke kommer til tops uden at kæmpe for hver en centimeter på banen.

Shoretires mentale disposition er umiddelbart også velegnet til fodbold på højeste niveau, da han i sin tilgang og selvtillid er af samme skole som Marcus Rashford og Mason Greenwood. Rolig, men ambitiøs, og med et koldt hoved på skuldrene. Det sås f.eks. da han nonchalant fejrede sit første Old Trafford-mål foran modstanderens medrejste fans (i FA Youth Cup kvartfinalen).

Shoretire ligner et ganske særligt talent. Men Nicky Butt og Neil Ryan advarer om at lægge den slags pres på spillere når de er så unge.

Som fan er det svært ikke at blive begejstret når man ser exceptionelt talent, for man håber naturligvis at se det talent på førsteholdet en dag.

Men som vi alle ved er råt talent som teenager ikke nok [se Ravel Morrison, red.], det kræver også den rette indstilling og en portion af held.

Med alt held har Shola Shoretire alt dette, og forhåbentlig får vi ham at se i trøjen en dag.

Køb Manchester United merchandise via Unisport.dk så støtter du OldTrafford.dk.

 
Forrige artikel

Landstræner: Sánchez har stadig masser af topfodbold i sig

Næste artikel

Vild quiz: Kan du alle navnene på Fergusons mesterhold?

ANNONCE