Serie: Historien om 7-tallet – George Best

I Manchester United er der et nummer, der er mere ikonisk, mytisk og tungere at bære end andre numre. Det er selvfølgelig 7-tallet og i denne artikelserie går vi tilbage i tiden og stopper op ved de mest bemærkelsesværdige spillere, der har båret 7-tallet på ryggen.

Det smukke geni

George Best blev født i 22. maj i 1946 i Belfast og var fra barnsben besat af fodbold. Således fik han det samme hver jul: En fodbold og et par fodboldstøvler.

I 1961 opdagede Manchester Uniteds scout Bob Bishop George Best og sendte et telegram til den daværende manager Matt Busby med ordene: Jeg tror, jeg har fundet et geni til dig og således tog Best turen fra Belfast over det Irske Hav til Manchester. Engelske klubber måtte på dette tidspunkt ikke have fodboldlærlinge fra andre lande end England, hvorfor Best fik et job som arbejdsdreng ved skibskanalen i Manchester. Best trænede derfor kun med to gange om ugen i sin første tid i klubben og blev beskrevet som en genert fyr.

To år senere debuterer Best som 17-årig for Manchester United på hjemmebane d. 14. september i 1-0 sejr over W.B.A og efter et par år fik han etableret sig som fast mand på det succesrige Manchester United-hold, der i 1965 vinder den øverste engelske række. Året efter vandt Liverpool, men George Best blev topscorer for klubben i rækken, hvilket han gentog i de følgende sæsoner indtil 1972.

I 1966 slog Best sit navn fast internationalt, da han d. 9. marts lavede to mål indenfor de første 13 minutter, hvilket fik den portugisiske presse til at døbe den flotte unge spiller for ”El Beatle” – et kælenavn, der holdt ved i tiden efter.

Manchester Uniteds hold havde på dette tidspunkt en frygtindgydende offensiv med George Best, Dennis Law, Bobby Charlton, der sammen er udødeliggjort foran Old Trafford i form af Trinity-statuen. Law bliver kåret til Europas bedste spiller i 1964, Charlton i 1966 og i 1968 kulminerede det for Best. Klubben vandt som det første engelske hold nogensinde Europa Cuppen for mesterhold mod Benfica på Wembley, hvor Best scorede det første af Uniteds mål i overtiden. Senere det år modtog Best i en alder af blot 22 år, anerkendelsen som årets fodboldspiller i Europa – foran holdkammeraten Bobby Charlton. I sin glansperiode for klubben huserede han primært på højre kanten med 7-tallet på ryggen og det er med dette nummer han står med som en del af Trinity-statuen, selvom han i sin karriere i klubben også spillede mange kampe med både 11-tallet og 8-tallet op ryggen.

I de følgende år gik det ned ad bakke for klubben og i 1969 stoppede den legendariske manager Matt Busby, og United opnåede blot en ottende plads dette år. Dog fik Best gjort positivt opmærksom på sig selv, da han lavede seks mål mod Northampton Town i FA Cup’en. Den præstation blev i 2002 belønnet med en 26. plads på listen over de største individuelle sportspræstationer af det engelske folk.

Busby vendte tilbage en kort årgang, men det vendte ikke den nedadgående kurve for De røde djævle. De dårlige resultater på banen frustrerede Best og han begyndte at bruge mere tid med modeller på natklubber. Han missede toge, udeblev fra træninger i længere tid og annoncerede sit stop som fodboldspiller i sommeren 1972 for blot at møde op til sæsonstart til 72/73-sæsonen. Resultaterne blev dog ikke bedre og Best fortsatte sin levestil, indstillede karrieren endnu engang, kom tilbage igen og spillede sin sidste kamp for Manchester United 1. januar 1974 i et 0-3 nederlag til QPR. I alt blev han noteret for 470 kampe og 179 mål i sin periode i Manchester United.

Den festglade nomade

Han forlod Manchester United i 1974 og startede en slags verdensturné i klubber af forskellige størrelser. Rundturen startede i den sydafrikanske klub Jewish Guild, hvor han nåede at spille fem kampe, men tiltrak ikke desto mindre rekordmange tilskuere. Herefter gik turen tilbage til de britiske øer og Stockport County, som han spillede tre kampe for, for dernæst at tage til Cork City i Irland. Men som så oft efør blev det en kort fornøjelse og turen går herfra over Atlanten til klubberne Los Angeles Aztecs , Fort Lauderdale Strikers og senere San Jose Earthquakes og Best opnåede faktisk en rimelig succes i førstnævnte og belv kåret til den bedste midtbanespiller i MLS i sin anden sæson. Indimellem de amerikanske klubber tørnede han ud for at par britiske hold i form af Fulham og Hibernian, hvor han bliver fyret efter et drikkeorgie med det franske rugbylandshold, der var i byen. Han blev dog taget til nåde.

Turen gik herefter til Hong Kong, hvor han nåede at spille tre kampe for to klubber. Herefter Bournemouth, for til sidst at drage downunder og han sluttede omsider sin karriere som 37-årig i klubben Brisbane Lions.

”Meritterne” udenfor banen

George Best er mest kendt for sit fodboldspil, men var også en travl herre udenfor fodboldbanen. Således nåede han i sin tid i Manchester, både at åbne en natklub, en restaurant og en modebutik, medvirke kort i en spillefilm samt reklamerer for både pølser og æg. I firserne indspillede han et album med den svenske model Mary Stävin og medvirkede i starten af 90’erne i en musikvideo med bandet The Farms. I 1987 opkaldte Indierockbandet The Wedding Present deres første plade George Best, som også havde Best på coveret.

George Best har i hele sin karriere haft en skyggeside, som særligt er kommet til udtryk i et massivt alkoholindtag, som også var medvirkende til den levertransplantation han fik foretaget kort efter årtusindeskiftet. På trods af sine leverproblemer blev Best ved med at drikke og han døde d. 25. november 2005 som følge af infektioner i sin lever. Fem dage inden sin død udsendte Best et billede af sig selv liggende i hospitalssengen holdene et skilt med ordene: ’Lad være med at dø som mig’.

Bests begravelse blev live-transmitteret på flere engelske stationer og det menes, at over 100.000 sørgede på ruten fra familiens hjem til kirken, hvor han blev begravet.

George Best er af FIFA blevet kåret til verdens femtebedste fodboldspiller i det tyvende århundrede og var i det seks mand store felt, da BBC kårede århundredets største sportspersonligheder i England.

Facts
Navn: George Best
Født: 22. maj 1946 i Belfast
Periode i klubben: 1963-1974
Antal kampe: 470
Mål: 179
Andre klubber: Jewish Guild, Stockport County, Cork Celtic, Los Angeles Aztecs, Fulham, Fort Lauderdale Strikers, Hibernian, San Jose Earthquakes, Sea Bee, Hong Kong Rangers, AFC Bournemouth, Brisbane Lions.

Næste spiller i serien: Steve Coppell

 

Forrige artikel

1. december: Gudemål og morsomt interview

Næste artikel

Rice tror på, at Rashford kan få den Gyldne Støvle

ANNONCE