Serie: Historien om 7-tallet – Jesper Olsen og John Sivebæk

I Manchester United er der et nummer, der er mere ikonisk, mytisk og tungere at bære end andre numre. Det er selvfølgelig 7-tallet og i denne artikelserie går vi tilbage i tiden og stopper op ved de mest bemærkelsesværdige spillere, der har båret 7-tallet på ryggen.

I dette afsnit tager vi tilbage til 80’erne og kipper med det danske flag for de to danske Manchester United spillere, Jesper Olsen og John Sivebæk, der nåede at spille med 7-tallet. I denne periode sad Bryan Robson tungt på 7-tallet, og begge danskere har spillet flere kampe for Manchester United med et andet nummer, men da englænderen igennem hele sin karriere relativt ofte var skadet, vikarierede de to danskere med 7-tallet i perioder.

Jesper Olssen

Jesper Olsen er født i Faxe og tørnede i starten ud for Næstved, inden han blev solgt til Ajax Amsterdam, hvor han primært spillede med 7-tallet på ryggen. Fra Ajax gik turen til Manchester United i sommeren 1984 og dermed blev Olsen den første dansker for klubben og blev som alle andre tekniskstærke kantspillere stemplet som den nye George Best.

Olsen spillede i sin tid primært på venstre kanten og var i 1985 med til vinde FA cup’en til klubben. Sæsonen efter blev datamæssigt den bedste for danskeren, der lavede 11 i 28 kampe i den øverste engelske række. Den gode form kulminerede mod WBA, hvor han lavede alle tre mål i 3-0 sejren. I starten af 1986/87-sæsone var det ikke meget, der kørte for Manchester United og under en træning kom Olsen op at toppes med Remi Moses og blev sat til salg. Kort efter blev manageren Ron Atkinson fyret, og da Alex Ferguson kom til klubben tog han Olsen af salgslisten og startede med ham i sin første kamp, hvor Olsen spillede med nummer 7. Den kamp vender vi tilbage til.

Jesper Olsen spiller fast under Ferguson, men formåede ikke at få omsat tilliden fra skotten til mål og derfor bliver Viv Anderson bragt til klubben og dermed blev vejen til spilletid længere for Olsen. Han lavede sit sidste mål i United-trøjen d. 12. december 1987 mod Oxford og i november 1988 skiftede Olsen til Bordeaux. Her blev han et års tid før hen sluttede karrieren i Caen på grund af skader.

Jesper Olsen har boet i Australien siden 2003 og fik i 2006 en hjerneblødning, som han heldigvis kom sig over. I 2009 blev han hyret som assistenttræner for Melbourne Hearts, og har siden 2011 været en del af Football Star Academy, hvor han er direktør og ansvarlig for talentudvikling.

Herhjemme er han trods alle sine meritter, mest kendt for en tilbagelægning mod Spanien til VM i Mexico.

Facts
Navn: Jesper Olsen
Født: 20. marts 1961 i Faxe
Periode i klubben: 1984-88
Antal kampe: 139
Mål: 21
Andre klubber: Næstved, Ajax, Bordeaux og Caen.

John Sivebæk

John Sivebæk er født i Vejle i 1961 og har primært gjort sig som offensiv højre back rundt omkring i Europa. Efter Vejle havde sikret sig det danske mesterskab i 1984 blev John Sivebæk solgt til Manchester United fra Vejle i starten af 1986.

Sivebæk blev aldrig den helt store succes i Manchester, men nåede at være en del af to markante begivenheder i klubben. På sin debut, hvor Sivebæk skulle spille med 7-tallet på midtbanen, spillede Manchester United ude mod Liverpool og da bussen med spillerne fra Manchester ankom til Anfield blev bussen angrebet med tåregas af Liverpool-tilhængerne. Værst gik det udover manager Ron Atkinson, der sad, lige der hvor tåregassen sev ind i bussen. I et interview i 2018 huskede Atkinson tilbage på dagen:

– Jeg smed Johnny (John Sivebæk red.) væk. Knægten stod overfor sin debut på Anfield og jeg spillede med ham på en uvant position og han kunne ikke et ord engelsk og jeg smed ham bare væk, så jeg kunne komme forbi.

Der stod en del børn foran bussen, da tåregassen blev smidt og det var faktisk dem det gik værst udover. Kampen endte 1-1 og dermed var Sivebæk landet i England.

Senere i 1986 blev Atkinson fyret efter en miserabel sæsonstart og Alex Ferguson blev hentet ind. Fergusons første kamp var på Old Trafford mod QPR og Sivebæk startede som højre back. Kampens eneste mål blev sat ind af danskeren på direkte frispark, hvilket var Sivebæks eneste mål i den røde trøje.

Efter sæsonen forlod Sivebæk Manchester United, da Ferguson ikke kunne garanterer ham fast spilletid og dermed gik turen til Frankrig og Saint-Étienne, hvor han spillede i fem år. Efter kortere ophold i AS Monaco og italienske Pescara, vendte Sivebæk til Danmark og Vejle, hvor han spillede en enkelt sæson, før han sluttede karrieren i AGF.

Sivebæk var en del ad den danske EM-trup, der vandt i 1992, hvor han startede inde i finalen, men blev skadet halvvejs gennem anden halvleg.

Facts
Navn: John Sivebæk
Født: 25. oktober i 1961 i Vejle
Periode i klubben: 1986-87
Antal kampe: 31
Mål: 1
Andre klubber: Vejle, St. Etienne, AS Monaco, Pescara, AGF

Næste spiller i serien: Eric Cantona

Forrige artikel

Hvem bliver Uniteds vigtigste spiller i foråret?

Næste artikel

Ten Hag før Forest: Vi skal have de rette resultater og gøre de rette fremskridt

ANNONCE