Blog: Hvilke ungdomsspillere har en fremtid på førsteholdet?

Mancester United har en lang og stolt tradition for at give spillere fra klubbens ungdomssystem chancen på førsteholdet. Solskjærs tilstedeværelse som caretaker manager har medført, at vejen til spilletid for klubbens unge talenter er blevet mere sandsynlige end længe set. Som fans kan vi derfor begynde at krydse fingre for, at det næste store talent snart bliver ”sluppet løs” for ”de røde djævle”.

De fleste danske fodboldfans husker Marcus Rashfords debut for Uniteds førstehold i februar 2016. Modstanderen hed FC Midtjylland i Europa Leagues 16th dels finale. Anthony Martial udgik med en skade til opvarmning, og en ung englænder, der aldrig før havde spillet for Uniteds førstehold, strøg direkte ind i startopstillingen. Fint gik det – Rashford scorede to mål, og resten er historie.

Dette er introduktionen til et af de mest lovende talenter, der er kommet op fra Uniteds førstehold i nyere tid. Rashford havde godt nok repræsenteret det engelske landshold på alle ungdomsniveauer inden sin seniordebut, men hvad var det, der gjorde, at Rashford havde tilpas nok talent og held til at kunne bryde gennem det nåleøje, der må siges at være, for at komme op på Uniteds førstehold – og endda også blive landsholdspiller?

Denne blog vil introducere til nogle af de mest lovende talenter, der i øjeblikket render rundt på henholdsvis U18- og U23-holdet samt forskellige talentfulde spillere, der i øjeblikket prøver at bevise sig på seniorniveau andetsteds. Hvad er chancen for, at nogle af disse talenter kan tage skridtet hele vejen op på Uniteds førstehold, ligesom Rashford havde held med at gøre det for tre år siden?

Tahith Chong
Tahith Chong (4. december 1999, Manchester United U23):

Chong fik sin officielle debut for førsteholdet denne januar i FA Cup-kampen mod Reading. Her spillede offensivspilleren en halv time, som desværre ikke gav et lige så succesfuldt aftryk sammenlignet med dengang, Rashford debuterede på ”Drømmenes Teater”.

Særligt en af Uniteds assistenttrænere, Kieran McKenna, har et godt øje til Chong. Til trods for en skuffende debut, antydede nordireren efter FA Cup-kampen, at Chong bliver en spiller der, forhåbentligt, kommer til at score mange mål på Old Trafford i fremtiden.

Men hvem er Tahith Chong? Han er 19 år, og har repræsenteret det hollandske landshold på samtlige ungdomsniveauer. Hans foretrukne position er højre kant, hvor han med sin fart og teknik er en evig kilde til uro. I hvert fald på ungdomsniveau.

Chong har nemlig været en af de bærende kræfter på U23-holdet denne sæson. Han er en af Ricky Sbragias (U23-manager, red.) mest betroede spillere, og han har et flot snit i både mål og assist.

Hollænderen, der fik sin tidlige fodboldopvækst i Feyenoord, inden han i 2016 blev hentet til United, viste også glimt af sit gå-på-mod i kampen mod Reading. Desværre havde han ikke held med sine udfordringer, som han ellers har det på ungdomsplan.

Skal man komme med et bud på sandsynligheden for, at Chong kan blive fast en fast del af Uniteds førstehold i den nærmeste fremtid, vil jeg mene, at chancerne er gode. Der er ingen, der siger, at han bliver lige så dominerende, som vi ser Rashford være det i tide og utide, men der er tale om en spiller, der helt sikkert ikke har fået sin sidste kamp på førsteholdet. Så er det op til ham selv at gribe chancen næste gang, han får den.

James Garner 
James Garner (13. marts 2001, Manchester United U18):

Udover Chong var også en anden ungdomsspiller implementeret i førsteholdstruppen mod Reading. Der var her tale om det engelske stortalent, James Garner. Midtbanespilleren, der i øjeblikket er anfører på det engelske U17-landshold, fik desværre ikke officiel debut på førsteholdet i den omtalte kamp.

Men Garner er også en spiller, vi kan regne med at se mere til i fremtiden. Det pasningsstærke talent har allerede været ude og omtale Michael Carrick som et af sine helt store idoler, hvilket naturligvis har ført en række sammenligner med sig mellem Uniteds assistenttræner og den næsten tyve år yngre Garner.

Garner var en del af det U18-hold, der vandt Premier League North forrige sæson. I denne sæson har englænderen gjort det så godt på U18-holdet, at han er blevet forfremmet til U23-holdet af flere omgange.

Sandsynligheden for, at Garner bliver en fast del af Uniteds førstehold i den nærmeste fremtid bør ikke være særlig stor. At han allerede har været oppe at snuse til førsteholdet, er et kæmpe skulderklap, men vejen til den centrale midtbane for et ungt og uprøvet talent er forholdsvis urealistisk. Dog vil nogle argumentere for, at Garner lige så godt kunne spille en rolle på førsteholdet, såvel som en udskældt Scott McTominay kan det. I min optik er det dog stadig for tidligt. 

Angel Gomes ertsatter Wayne Rooney
Angel Gomes (31. august 2000, Manchester United U23):

Gomes er endnu et talent, der allerede har fået spilletid under Solskjær. Men faktisk fik den talentfulde englænder sin førsteholdsdebut under José Mourinhos ledelse i en kamp mod Crystal Palace tilbage i 2017. Dette gjorde ham til den yngste spiller nogensinde til at repræsentere United i Premier League.

Gomes har portugisiske rødder, men hidtil har han repræsenteret England på ungdomsniveau. Her har offensivspilleren båret anførerbindet for både U16- og U17-landsholdet. Nicky Butt (leder af akademiet, red.) har blandt andet været ude at udtale, at Gomes er en af de ungdomsspillere, United har et stort håb for.

Teknisk er Gomes på et rigtig højt niveau. Spilintelligens og driblinger er en af hans forcer, hvorimod man kan stille et spørgsmålstegn ved Gomes’ højde. Med 1,61 meter kan man være nervøs for, at det bliver en udfordring for ham at slå igennem i Premier League. Jeg har dog fine forhåbninger til ham.

”Dette var kun starten” udtalte Gomes blandt andet selv efter sin seneste optræden på Uniteds førstehold. Dette kan han godt have ret i. Han er et af de største talenter på U23-holdet, og Gomes kommer helt sikkert til at få flere chancer for at bide sig fast på seniorniveau. 

Mason Greenwood
Mason Greenwood (1. oktober 2001, Manchester United U18):

Jeg vil starte med at introducere til manutd.com’s beskrivelse af Greenwood: ”En spændende angriber, der var topscorer i Under-18 Premier League North i 2017/18, mens han stadig var en skoledreng og berettiget til U16-fodbold”.

Den unge englænder er et af de største talenter i Uniteds ungdomssystem. Først og fremmest kan Greenwood score mål, og det er især dette, der allerede nu har givet ham et positivt ry blandt Uniteds fans.

Rygterne gik på, at Greenwood var blevet lovet debut af Solskjær i den famøse FA Cup-kamp mod Reading. Noget gik dog galt, idet Greenwood end ikke var at finde på bænken.

Ligesom Garner, har Greenwood i flere omgange repræsenteret U23-holdet denne sæson. Derudover har han især imponeret stort i UEFA Youth League (Champions League for ungdomshold, red.), hvor han sammen med Gomes og Chong har været en af hovedarkitekterne for det unge United-mandskab.

Greenwood er stadigvæk kun 17 år, og det må derfor anses som naivt, hvis man tror, at han vil gøre sig gældende for United i den nærmeste fremtid. Dog besidder den unge angriber et talent, der ikke er set længe i Uniteds ungdomssystem. Han er en af de mest dominerende spillere i U18-rækken, og hvis han kan fortsætte sin udvikling, kunne han sagtens blive den næste store spiller, der tager samme vej som Rashford.

Forhåbentligt kan han få lov til at snuse en lille smule til førsteholdet i løbet af sæsonen, således at han får yderligere hår på brystet, inden han er klar til for alvor at blive sluppet løs. 

Axel Tuanzebe for Aston Villa
Axel Tuanzebe (14. november 1997, udlejet til Aston Villa):

Tuanzebe er en af de spillere, der allerede har præsteret flot på seniorniveau. I øjeblikket er han udlejet til Aston Villa i Championship med stor succes. Her har den engelske midterforsvar været fast mand på et stærkt hold, der kæmper med om playoff-pladser til Premier League

Desværre har Tuanzebe ikke spillet for Aston Villa siden starten af december grundet en skade, men forhåbentligt stryger han direkte ind i startopstillingen igen, når han klar. 

Englænderen er en naturlig leder, og han var blandt andet anfører for United U18, dengang han strøg op gennem ungdomssystemet. Han har også været anfører på U23-holdet i flere omgange. Derudover har han spillet otte officielle kampe for Uniteds førstehold.  

Tuanzebe kunne godt blive en del af Uniteds førsteholdstrup i den kommende sæson. Med en række forsvarsspillere på førsteholdet som ikke præsterer på højt niveau kontinuerligt, kunne det være hans vej ind. Mit bud er, at Tuanzebe får sommerens pre-season til at bevise, at han er en spiller, der er værd at satse på. Om han nogensinde bliver en del af Uniteds ideal-opstilling er jeg ikke overbevist om, men han har potentialet til at blive en glimrende breddespiller.

Dean Henderson 
Dean Henderson (12. marts 1997, udlejet til Sheffield United):

En anden spiller, der præsterer flot på seniorniveau, er Henderson. Den unge målmand er i øjeblikket fast mand i Sheffield United, som ligger nummer to i Championship. Dette er den 21-årige englænders fjerde lejeophold – alle sammen i forskellige klubber.

Henderson er en af de spillere, der er gået under radaren, når man snakker om spillere med stort potentiale i United. Han er i en rivende udvikling, hvilket hans første sæson i Championship vidner om. Hvis han kan fortsætte denne udvikling, er det ikke overraskende, hvis han ender med at blive Premier League-målmand.

Udsigten til at blive Uniteds målmand nr. 1 er dog ikke et tema, så længe David de Gea er at finde i klubben. Henderson kunne dog på sigt være en interessant spiller at holde øje med, og United bør ikke sælge ham, så længe han enten vil affinde sig med at være reservekeeper eller fortsætte sin udvikling på flere lejeophold.

Henderson har repræsenteret England på samtlige ungdomsniveauer, og chancen for at United er i gang med at udklække en kommende landsholdskeeper er ikke usandsynlig.

 

Af andre spillere med potentiale kan blandt andet nævnes Timothy Fosu-Mensah, der i øjeblikket er sendt på leje i Fulham. Her startede han sæsonen med stor succes, men er siden Claudio Ranieris ankomst blevet frosset ud. Rygterne går såvel på, at Ranieri skulle være klar til at sende Fosu-Mensah tilbage til United for at gøre plads til indkøbet af Chelseas aldrende anfører, Gary Cahill.

Mængden af talent, der strømmer op fra Uniteds ungdomshold, er fortsat stor. Om en af de ovenstående kan blive en fremtidig United-stjerne, må tiden vise. Med Solskjærs tilstedeværelse kan vi dog være rimelig sikre på, at flere af de unge spillere bliver sat i spil i løbet af sæsonen.

📝 VIND MANCHESTER UNITEDS HJEMMETRØJE: Kom med din mening på OldTrafford.dk

➡ ️ Opret din profil her og kommenter artiklen nedenunder.
Læs mere om konkurrencen her

Forrige artikel

"Ole's at the wheel": Sådan lyder den populære United-sang

Næste artikel

Engelske medier: United har ikke planer om at forlænge Valencias kontrakt

ANNONCE