6. februar: 65 år siden ulykken i München

I dag er det 65 år siden den skæbnesvangre februardag, hvor 23 mennesker, herunder otte Manchester United-spillere mistede livet.

I dag markerer årsdagen for en af de vigtigste og samtidig mørkeste dage i Manchester Uniteds historie. Det er helt præcis 65 år siden 6. februar 1958, hvor 23 mennesker mistede live i flyulykken i München. Blandt de omkomne var otte Manchester United-spillere.

Det daværende United-hold var på daværende tidspunkt kendt som The Busby Babes, opkaldt efter den daværende manager Sir Matt Busby, der stod i spidsen for klubben fra 1945-1969 og igen fra 1970-1971.

Flyulykken skete efter en mellemlanding i tyske storby, da United var på vej hjem fra en Europa Cup-kamp mod serbiske Røde Stjerne Beograd.

Hvorfor mindes man stadig Busby Babes den i dag?

Busby Babes-generationen lagde grundstenen til det Manchester United, vi kender i dag. Klubben var efter anden verdenskrig talt bombet tilbage til stenalderen. Økonomien lå i ruiner, og Old Trafford var blevet smadret af det tyske luftvåbens utallige angreb i Storbritannien.

Sir Matt Busby fik dog styr på sagerne i klubben. Den legendariske skotte fik hurtigt stablet et af de bedste talentakademier i engelsk fodbold på benene. Opskriften på sportslig succes var klar – sats på ungdommen. Men jagten på engelsk og europæisk succes skulle ikke ske for enhver pris. Sir Matt Busby var samtidig fortaler for offensiv og underholdende fodbold. Det var en af grundende til, at hele Fodboldengland tog Busby Babes til sig.

Drømmen om europæisk succes brast dog den skæbnesvangre dag i München i 1958. På vej hjem fra Beograd forulykkede Uniteds fly efter en optankning i München. Otte spillere omkom, mens flere andre blev alvorligt kvæstet. Drømmen var knust. Og så alligevel ikke. Den hårdt kvæstede Sir Matt Busby svævede mellem liv og død, men kæmpede sig tilbage. Ti år senere blev hans drøm om europæisk succes opfyldt, da United slog Benfica i Europa Cuppen på Wembley.

Historien om Busby Babes, München-ulykken og den efterfølgende kamp for at stable et nyt mesterhold på benene opsummerer alt det, United står for. Visioner, drømme, hårdt flid og viljen til at kæmpe sig tilbage, når det ser sortest ud.

Sidst, men ikke mindst, er markeringen af årsdagen til for at hylde heltemodet fra den tidligere målmand Harry Gregg, der sled sig tilbage i det brændende fly for at komme sine holdkammerater til undsætning.

Gregg overlevede ulykken og levede frem til februar 2020, hvor han døde i en alder af 87 år.

Hvert år samles Manchester United-fans til en mindeceremoni ved Old Trafford. Nogle fans rejser endda til München for at ære de omkomne fra februardagen i 1958.

1 kommentar

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

MEN: United vil sælge Martial til sommer

Næste artikel

Kommende modstander fyrer manageren

ANNONCE