Foto: John Peters/Manchester United via Getty Images
Låge nummer 15: Henrik Larsson
Debut: 7. januar 2007 mod Aston Villa i FA Cup. 35 år gammel.
Alder i dag: 53 år.
Målet
Ligesom det var tilfældet i gårsdagens låge, skulle Henrik Larssons debut også gå ud over Aston Villa. Det skete i januar 2007, hvor han kun lige var ankommet i et overraskende skifte.
Ruud van Nistelrooy var sommeren før skiftet til Real Madrid, og United havde nu kun Wayne Rooney, Louis Saha og Ole Gunnar Solskjær i truppen som rendyrkede angribere. Solskjær døjede endda med knæproblemer, og da den svenske liga holdt pause, fik man en aftale i hus med den svenske veteran.
Det viste sig hurtigt at være en god idé. Celtic-legenden startede inde i debut’en, mens hans tidligere manager i Celtic, Martin O’Neill, stod i spidsen for gæsterne.
Fra første fløjt viste Larsson og Rooney at have et godt blik for hinanden. Flere gange satte de hinanden op til gode muligheder, men der manglede hele tiden den sidste skarphed. Larsson fik også en friløber efter en genial frispilning af Michael Carrick. Men igen misbrugte svenskeren.
I det 55. minut lykkedes det dog endelig. Ronaldo udfordrede, og bolden landede hos Rooney, som spillede på tværs. Larsson tæmmede bolden, så den lavede et lille hop, og herefter sparkede han bolden rent ind i målet.
United havde været temmelig dominerende indtil da, og Ryan Giggs ramte også overliggeren direkte på frispark. Men pludselig tillod de Aston Villa at kæmpe sig tilbage, så de også fik nogle gode muligheder. Én af dem havnede lidt tilfældigt hos indskiftede Milan Baros, og så stod der 1-1.
United havde dog også en spiller, som var god til at få scoret fra bænken. Og da norske Solskjær netop havde erstattet svenske Larsson i løbet af anden halvleg, fik supersub’en sikret 2-1 sejren, endnu engang med Rooney som oplægger.
Du kan se højdepunkter fra kampen herunder.
Debutantmålet var et startskud til,
at United havde én af de måske bedste overgangssæsoner i fodboldhistorien. Tænk over det. I sommeren 2006 sagde man farvel til topscoreren og superstjernen Ruud van Nistelrooy, og man måtte vente helt til januar, før man fandt en kortsigtet erstatning i form af en 35-årig veteran. Som endda rejste retur til den svenske sæsonåbning efter kun 13 kampe og 3 mål for United.
Derfor synes det ikke at være forkert at omtale 2006/07 som en overgangssæson frem mod den imponerende sæson året efter og kulminationen med finalesejren i Champions League.
Det siger også noget om Sir Alex Ferguson, at en sådan sæson kunne ende med et suverænt mesterskab, oven i købet med hele 89 points – klubbens 4. højeste pointhøst nogensinde. Det var også Uniteds første mesterskab i fire år. Derudover var man i FA Cup-finalen, hvor det endte med nederlag, da Didier Drogba scorede kampens eneste mål efter 116 minutter. I Champions League nåede United semifinalen og tabte til et uhyre stærkt Milan-hold, der efterfølgende slog Liverpool i finalen. Med Kaká i sit livs form.
‘Henke’ – som Henrik Larsson ofte kaldes – spillede kun en lille rolle i alt det. Men han var én af flere små stykker værktøj, som Alex Ferguson brugte i sin værktøjskasse for at få skabt de gode resultater og samtidig få bygget på i forhold til den triumf, der lå forude.
Kult-status
Selvom han kun spillede 13 kampe, endte Henrik Larsson alligevel med at få kult-status i United. Og Alex Ferguson har beskrevet hvorfor.
– I hans sidste kamp, i Middlesbrough, var vi foran 2-1. Og Henrik faldt tilbage på midtbanen og løb sine “balls off”, skrev Ferguson.
– Da han kom ind i omklædningsrummet, stod alle spillere og klappede af ham. Og staben klappede med. Det kræver en særlig spiller at skabe sådan en indflydelse på kun to måneder.
– Kult-status kan forsvinde på to minutter, hvis en spiller ikke gør sit job. Men Henrik beholdt den aura i sin tid hos os. Han lignede en naturlig Man United-spiller med sine bevægelser og sit mod.
Læs med i morgen, hvor vi har at gøre med en spiller, som spillede endnu færre United-kampe end ‘Henke’.