Nørdehjørnet: Vigtige (og mindre vigtige) facts om United-Chelsea

62-årige Arne Madsen fra Stjær tæt på Aarhus har ført sine egne statistikker over Manchester United i mere end 25 år. Derfor ringede OldTrafford.dk til ham og spurgte, om han ikke kunne servere nogle stats anekdoter til FA Cup-finalen den 19. maj. Mindre end en uge senere kom dette svar:

FA Cuppen er blevet vundet af 43 forskellige klubber, mens yderligere 14 klubber har været i finalen uden at vinde turneringen. Det er FA Cup finale nr. 137, siden finalen første gang blev spillet i 1872. Det er begge holds sidste chance for en pokal i denne sæson, og for det hold der taber, vil det være en meget skuffende sæson.

Skal du have trøjen med Christian Eriksen #14, Antony #21, Jadon Sancho #25 eller måske en helt anden? Køb trøjen hos Unisport her og støt samtidig OldTrafford.dk.

 

Sidste år var Chelsea også i finalen, men tabte 1-2 til Arsenal, som på nuværende tidspunkt er det mest vindende hold i turneringen med 13 FA Cup sejre – efterfulgt af Manchester United med 12 sejre. Vi har nu chancen for at udligne deres forspring.
 

Chelsea har vundet FA Cuppen 7 gange (1970, 1997, 2000, 2007, 2009, 2010, 2012) og tabt 5 finaler (1915, 1967, 1994, 2002 og 2017).
 

Manchester United har vundet FA Cuppen 12 gange (1909, 1948, 1963, 1977, 1983, 1985, 1990, 1994, 1996, 1999, 2004, 2016) og tabt 7 finaler (1957, 1958, 1976, 1979, 1995, 2005 og 2007).

 

Stadion   

Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge, er brugt tre gange til FA Cup finaler, alle lige før at man begyndte at bruge Wembley i 1923. Old Trafford blev brugt til finalen i 1915, hvor Chelsea tabte med 3-0 til Sheffield United, og to gange (1911 og 1970) til omkampe af finaler. I 1970 finaleomkampen vandt Chelsea 2-1 over Leeds United, som man dengang kaldt den evige toer, da de altid tabte, når det gjaldt. David Sexton var da manager for Chelsea, og Tommy Baldwin, som senere kom til at spille for Manchester United på udlån, var med i finalen.

 

Det er tredje gang vi møde Chelsea i en FA Cup-finale. Første gang var i 1994, hvor det blev til en 4-0 sejr, og vi blev det sjette hold der havde vundet det double. Finalen var kampen mellem de engelske mestre, og holdet der sluttede på anden pladsen. Vi havde i den sæson tabte begge ligakampe til London-klubben, og det var også svært i starten. Ved pausen stor det 0-0. Med to mål på straffespark af Eric Cantona og mål af Mark Hughes og Brian McClair vandt vi. Eric Cantona kunne have blevet historisk, men valgte ved det sidste mål at aflevere bolden til Brian McClair i stedet for selv at score et hattrick i en FA Cup-finale. Det var da ottende gang vi vandt pokalen.

 

Chelsea var det sidste hold som spilede på det gamle Wembley i 2000, hvor de vandt finalen over 1-0 over Aston Villa.

 

Rivalisering

I 2007 var det første gang at finalen blev spillet på det ny Wembley, og finaledeltagerne var Chelsea og United. José Mourinho var manager for Chelsea, og de havde samme år vundet liga cuppen. Ryan Giggs havde en stor chance, men om bolden var over stregen eller ej var ikke til at se, da udsynet var helt dækket. Med den nye målteknologi kunne måske have afgjort, om vi blev snydt eller ej. Kampen kom ud i forlænget spilletid, hvor Didier Drogba blev matchvinder, kun fire minutter før en straffesparkkonkurrence skulle havde afgjort det.
 

Året efter fik vi hævn ved at vinde Champions League-finalen i Moskva, men det er en helt anden historie.

 

Gamle anekdoter

Den første tipskamp, hvor Manchester United blev vist, var mod Chelsea 9. januar 1971. Det var Matt Busby tredje kamp, efter han kom tilbage som manager, efter at Wilf McGuinnes var blevet fyret. Den gang blev kampen vist i sort/hvid, og det var svært af se forskel på blå og rød. Det var derfor på bukser eller strømper, man kunne adskille de to hold på. Kampen endte med en 2-1 sejr til Manchester United på mål Willie Morgan (straffe) og Alan Gowling. Alan Hudson havde bragt Chelsea foran med 1-0.
 

I kampprogrammet står George Best til at være med, hvad han ikke var. Han var ikke med toget til London. En stor eftersøgning blev lavet. Han var nu taget til London på en anden måde og blev fundet i en lejlighed i Islington, som ligger i det nordlige London. Det var hos den dengang 22-årige skuespiller Sinead Cusack, hvor han havde gemt sig. Sinead Cusack har blandt andet været med i et afsnit af de uheldige helte og blev senere gift med skurespilleren Jeremy Irons.

 

Jeg har været Manchester United-fan siden 1968, og jeg har set 66 kampe på stadion. Efterhånden er jeg blevet træt af Chelsea, efter at Roman Abramovich købte klubben. Det var det første hold jeg først så i en tipskamp på TV. Første hold jeg så på Old Trafford, første gang jeg var på Wembley i en FA Cup finale, første jeg så en Champions League-finale. Så efterhånden ønsker jeg rentboys hen, til hvor peberet gror.

 

Med de mange penge der er i fodbold i dag er det interessant at se lidt tilbage. Pat Crerand som blev ”man of the match” i 1963 finalen mod Leicester, fik en lighter for sin indsats.

Tjek Manchester Uniteds nye trøjer ud her.

Køb trøjen hos Unisport.dk gennem dette link, så støtter du OldTrafford.dk.

Vær med til at test vores nye forum og kommentarsystem af: Opret en gratis profil her

Total
0
Shares
Forrige artikel

Vejen til finalen

Næste artikel

Fabregas kræver alt fra sine holdkammerater

Relaterede artikler
Omari Forson
Gå til siden

Overblik: Ungdomsholdene

Her i landsholdspausen tager vi en status for U21- og U18-holdet, for at se, hvordan de klarer sig i denne sæson og hvem man skal holde øje med.
Gå til siden

Eriksen: Jeg mangler lige en kasse

Manchester Uniteds midtbaneprofil, Christian Eriksen, gav for nyligt et interview, hvor han bl.a. løftede sløret for, hvordan stemningen er i omklædningsrummet.
Gå til siden

Europa League: Hvem er FC Sheriff?

Manchester United deltager som bekendt i dette års Europa League. OldTrafford.dk tager i en artikelserie et kig nærmere på de tre øvrige klubber i gruppespillet, der byder på møder med Real Sociedad, FC Sheriff og Omonia Nicosia.
ANNONCE
Total
0
Share