Blog: Nye tider på Old Trafford

Tidligere på ugen ankom Sir Jim Ratcliffe til Old Trafford, og han efterladt denne skribent historisk optimistisk på klubbens vegne.

Juleaftensdag skete det endelig. Klubben bekræftede, at Sir Jim Ratcliffe overtager cirka 25% af aktierne i Manchester United. Mange fans havde gerne set, at forretningsmanden bag INEOS overtog hele Glazer-familiens andel i klubben, og derfor kan nyheden lidt føles som at få discount-boxershorts i julegave i stedet for de der lækre, man egentlig havde ønsket sig. Noget har man da fået.

Om ikke andet så er der mange detaljer i handlen, som Oldtrafford.dks redaktør har redegjort for i et overblik. Mange af aspekterne er særdeles brugbare i forhold til klubbens nuværende position.

Et af de mest positive aspekter er, at Ratcliffe overtager den sportslige ledelse. Ganske vist har Glazer med succes formået at gøre Manchester United til en af de stærkeste brands i fodbolden, hvilket understreges af den pris Ratcliffe har måtte hoste op med for at få en fjerdedel af aktierne i den engelske storklub. Den kommercielle succes kan også ses på den liste Forbes netop har sendt ud over de mest værdifulde fodboldklubber i verden, Her indtager Manchester United andenpladsen med en værdi på 6 mia. dollars. Real Madrid er snert foran med 6,07 mia. dollars.

Til gengæld har det haltet utrolig meget med at få omsat den kommercielle succes til sportslig succes. Alene indkøb og diverse manageransættelser har i årenes løb til tider virket mere af navn end af gavn – uden en sportslig retning eller strategi. Og det er her, at Ratcliffes indtog i klubben virkelig kan gøre en forskel.

Sammen med den detaljeorienterede waliser, Sir Dave Brailsford, der har et stærkt ry i forhold til det at drive og optimere sportshold, kommer Ratcliffe til at endevende hele den sportslige struktur i klubben. Det kommer med stor sandsynlighed til at betyde brud mellem klub og nuværende ledere, men også at mere fodboldfaglige personer kommer ind i organisationen. Med kendte navne som Paul Mitchell, Jean-Claude Blanc og Dan Ashworth tyder meget på, at man vil gøre meget for at få de rigtige profiler ind i nøgleroller, så der kan skabes en mere elitepræget synergi og kultur i klubben.

Arbejdshandskerne skal på

Sir Dave Brailsford har siden offentliggørelsen af handlen været til stede ved begge de kampe, som Manchester United har spillet. Ved en af kampene sad Brailsford ved siden af Sir Alex Ferguson, og de to har kendt hinanden længe. Da Brailsford var i gang med at bygge cykelholdet INEOS op, fik han et råd fra Ferguson, der går ud på, at man skal ‘undgå forstyrrende påvirkninger’. Ordene har Brailsford taget med sig og sammen med sit store fokus på forbedringsmargin har han revolutioneret britisk cykelsport.

Ingen tvivl om, at han kommer til at gå grundigt til værks i forhold til at analysere klubbens styrker og svagheder.

I tirsdags ankom hovedpersonen selv, Sir Jim Ratcliffe, til Old Trafford. Siden har han holdt møder med ledende personer i klubben, og onsdag havde han møde med Erik ten Hag, der selv beskriver mødet som langt og vældig positiv. Dog bliver det spændende om den hollandske manager kan affinde sig med at afgive noget af den store indflydelse, han åbenlyst har haft på transferstrategien hidtil. For mig har det ikke klædt klubben, at Ten Hag har haft så stor indflydelse, da det synes at have påvirket sportslige og taktiske dispositioner. At der kommer mere fodboldforstand ind i klubben, kan som sagt kun være en god ting – om det så betyder et brud med Ten Hag. Jeg vil gerne understrege, at jeg stadig tror, at Ten Hag er den rigtige til trods for de meget svingende resultater, men han skal kun have én kasket på.

Skulle Ten Hag af den ene eller anden grund være fortid til f.eks. sommer, så er mit bud på en ny manager Julian Nagelsmann, der er landstræner for Tyskland frem til sommer. Du hørte det her først.

Torsdag afholdte Ratcliffe og Brailsford møde med alle de ansatte, hvor der kunne stilles spørgsmål. Ifølge The Athletic blev det understreget, at klubbens succes først og fremmest skal ses på banen og ikke i klubbens kommercielle formåen. De to ting hænger ganske uløseligt sammen i moderne fodbold, men rækkefølgen er ny; at den kommercielle succes skal komme af de sportslige præstationer, er nærmest modsat af den tilgang Glazer hidtil har haft.

En af de tilstedeværende ved mødet fortæller, at det var et meget ærligt møde, hvor man ikke lagde fingre imellem, da man skulle beskrive de sidste ti års manglende sportslige bedrifter. Der var ingen ‘bullshit’, fortæller personen, der har udtalt sig til The Athletic.

Mødet blev afrundet med stående applaus til Ratcliffe og Brailsford.

Indtrykket af den første tid med Ratcliffe er for mig virkelig positiv. Det virker oprigtig som, at der er handling og dedikation bag de ord om, at man vil gøre ‘Manchester United great again’.

Old Trafford trænger til en overhaling både fysisk og i organisationen. Sir Jim Ratcliffe er manden, der skal rydde op, og hans kommende ledelse må og skal ikke være bange for at tage arbejdshandskerne på. Men det tror jeg heller ikke bliver noget problem.

Tålmodighed er en dyd

Men selv om man som fan er ivrig efter at se resultater, så er tålmodighed også en dyd, man ikke må glemme i processen. Jeg har tidligere været ansat i et stort firma, hvor vi ledere fik undervisning i, hvordan vi skulle håndtere forandringsprocesser. Den overordnet lære var, at det tager tid; jo større organisation, jo længere tid – og det er ikke alle, der vil være lige tilfredse med udviklingen. Med klubbens bevågenhed, vil der komme historier om personale og eksperter, der er kritiske omkring den nye ledelse. Det er alt andet lige en del af processen uanset, hvor meget det blæses op af medierne.

Endnu er handlen ikke endelig godkendt af Premier League, men det må være en formssag, når man ser, hvem de ellers har lukket ind (host host.). Men før den endelige godkendelse er på plads, kan der ikke komme til at ske det store, selvom det er åbenlyst, at slænget omkring Ratcliffe er med i loopet omkring de sportslige beslutninger, der bliver foretaget indtil det hele, går på plads på den anden side af 31. januar – hvilket også er skrevet sort på hvidt i kontrakten.

Men, at der ikke kommer til at ske meget i januar, skyldes også klubbens økonomi og Financial Fair Play. At man ikke kom videre i Europa gør, at man kommer til at mangle en del indtægter, hvilket gør, at man er mere begrænset på transfermarkedet. Derfor må det forventes, at man vil prøve at skære ned på spillerudgifter i form af løn og transfers i januar, hvilket det lader til klubben er godt i gang med: Donny van de Beek, Jadon Sancho og muligvis Mason Greenwood. Dertil er det afgørende, at man ikke havner i problemer, når Premier League d. 14. januar offentliggør, hvordan de 20 klubber i rækken står i forhold til FFP.

Der er dog en joker, som jeg gerne vil bringe frem i lyset, som ikke har fyldt meget i dækningen. I 2022 blev det meldt ud, at TeamViewer stopper som trøjesponsor for Manchester United, når der bliver fundet en ny. Den proces har været forsinket af usikkerheden om, hvad der skal ske i forhold til klubbens ejerstruktur. Det er logisk, at INEOS bliver ny trøjesponsor for Manchester United, ligesom man er i Nice. Den nuværende aftale indbringer 55 mio. euro om året, hvilket er nok til en fjerdeplads over de største trøjesponsorater i verden – og en førsteplads i England. En INEOS-aftale giver Ratcliffe en mulighed for at spytte endnu flere penge i Manchester United-projektet, og det er ikke usandsynligt, at en ny trøjesponsoraftale kan overhale Real Madrids trøjesponsorat på 70 mio. euro. årligt, der er verdens dyreste.

Med andre ord, må det forventes, at den nye sportslige ledelse for alvor viser sit værd til sommer, og tiden derefter. Om Erik ten Hag er manager til sommer er vel fifty-fifty, men det kan have en positiv effekt på hele klubben, at handlen nu endeligt faldet næsten på plads, hvad der skal ske med klubben. Den optimisme den nye ledelse kan skabe, kan også finde vej til banen, og sammen med Lisandro Martinez, der omsider er på vej tilbage, er det dét, som jeg hænger min hat på, når jeg kigger ind i foråret.

Et forår, der nærmest ikke kan blive værre end efteråret.

Refleksionen

Som fan er jeg reflekterende og i lang tid har jeg haft svært ved at identificere mig med klubbens ageren på banen og på ledelsesgangen. Til et redaktionsmøde her på sitet for et halvt års tid siden, fortalte jeg, at denne tid havde været den sværeste for mig at være fan af Manchester United i. Jeg har slet ikke kunne se mig selv være fan af en klub, der så konsekvent blev smurt ind i den ene uheldige sag efter den anden, samtidig med at man formåede at tage flere dårlige beslutninger end godt var. Som fan i 30 år påvirker det én.

Men jeg må også indrømme, at med sidste års julegave fra Ratcliffe,  spreder der sig en følelse i mig, som jeg ikke har haft længe om klubben. Det er optimisme og håb. Jeg tror på, at vi kan komme tilbage og være en del af kampen om de store trofæer.

Samtidig er der for mig også en fornyet gejst omkring at være tålmodig overfor klubben, der har skuffet så mange gange. Det vil tage tid, men sådan må det være, hvis det skal gøres ordentligt.

Det her skal blive godt. Optimismen længe leve.

Come on United!

Denne blog er udtryk for skribentens egen holdning

1 kommentar
  1. Jesper, jeg vil egentlig bare sige tusind tak for din blog, saglig og flot skrevet.

    Den giver håb og varme i en særdeles kold tid, både pga vejret lige nu, men især som mange årige United fan.

    Der er nu lys for enden af tunnelen med Sir Ratcliffes indtog i klubben, men der er lang vej til fordums storhed og ja det kommer til at tage tid, absolut, personligt så jeg helst at EtH er fortid senest til sommer hvor der forhåbentligt kommer en ny visionær Manager ind med en ny plan omkring spillestil, koncept og identitet på banen, desværre fik vi i EtH ikke den rette mand ind til at løfte klubben ud af det dødvande vi alt for længe har siddet fast i, det startede flot men er endt i en katastrofe med interne problemer i truppen og den ene ideforladte, energiforladte og uinspirerende præstation på banen efter den anden, med små men alt for få glimt af succes undervejs.

    Vi skal ikke stille os tilfreds med Carabao cup, eller FA cup for den sags skyld, denne klub skal spille med om de helt store trofæer hvert år, og der er Sir Ratcliffe en nøgle figur fremover.

    Godt Nytår til alle United fans i Danmark.

    GGMU

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Ratcliffe og Brailsford foran klubbens ansatte: Trofæer er det eneste, der betyder noget

Næste artikel

Eriksen imponeret af stjerneskud: »Han er en exceptionel spiller«

ANNONCE