Blog: Overser vi, hvor god Bruno er?

Overser vi hvor god og vigtig klubbens anfører, Bruno Fernandes, er for holdet? Det spørgsmål har jeg stillet mig selv under landskampspausen.

Dette er en blog. Den fremstiller udelukkende skribentens egen holdning.

En landskampspause føles på flere måder lidt som den mørke og trælse årstid, vi nærmer os. Den er kedelig, lang og lidt deprimerende. Men intet er, som bekendt, så skidt, at det ikke er godt for noget. En landskampspause giver nemlig tid til at reflektere over ting, som man normalt ikke tænker over, når bolden ruller i Premier League.

Selvom Glazers salg eller ikke-salg af klubben naturligvis har fyldt meget, så har vores anfører og offensive es, Bruno Fernandes, også fyldt lidt i min bevidsthed. Jeg har nemlig stillet mig selv spørgsmålet: Overser vi, hvor god han er?

I den seneste tid er jeg stødt på flere statistikker om vores portugisiske ‘magnifico’. Statistikker som har gjort mig tvivlende over for, om jeg selv, og også andre United-fans, virkelig værdsætter, hvor vanvittig en fodboldspiller vi har på vores hold.

Vilde tal

Én af de føromtalte statistikker stødte jeg på så sent som i dag. Statman Dave postede nemlig et opslag på det sociale medie X, hvor han fremhævede nogle af Fernandes’ statistikker fra den nuværende EM-kvalifikation.

Det sjove er faktisk, at tallene er forkerte. De er nemlig endnu vildere. Ifølge UEFA har Fernandes lavet otte målgivende afleveringer i kvalifikationen, hvilket også gør, at han i otte kampe har været direkte involveret i 13 mål. Absurd.

Som djævelens advokat, ville man formentlig påpege, at Portugal har mødt upåagtede landshold som Luxembourg og Liechtenstein. Jojo, det er da også af betydning. Men Danmark er i pulje med San Marino og Kasakhstan, og Christian Eriksen står altså kun noteret for et mål og tre assists i seks kampe.

Hvis jeg alligevel skal lege lidt med på legen, så lad os tage et kig på Brunos statistikker i United-trøjen. Siden han kom til klubben i januar 2020, har han scoret 66 mål og lavet 56 assists i 195 kampe for de røde djævle. Det er over 0,6 direkte målinvolveringer pr. kamp.

Han har, siden sin indtræden i Premier League, kreeret 75 ‘store chancer’ ifølge Premier Leagues egen database. Til sammenligning har Kevin de Bruyne skabt 99 store chancer, mens Liverpools quarterback, Trent Alexander Arnold, har stået bag 76 af slagsen. Det er ovenikøbet, hvis man tæller hele 2019/20-sæsonen med, hvor Fernandes kun spillede den sidste halvdel i England.

En vigtig pointe i den forbindelse er også, at Uniteds kreatør i denne periode har spillet på et mindre velfungerende og sprudlende hold, end Kevin de Bruyne og Trent Alexander Arnold har. Vi har altså en af Premier League mest chanceskabende spillere på trods, og ikke i kraft, af holdet han spiller på

‘The best ability is availability’

Den anden statistik, som jeg er blevet mødt af for nyligt, er FIFPros offentliggørelse af, hvilke professionelle fodboldspillere, der spiller flest minutter. I perioden fra d. 15. september 2022 til d. 15. september 2023 har Fernandes spillet 6.666 minutter for klub- og landshold, hvilket er flere end nogen anden.

Han er altid klar. Siden sin ankomst til Old Trafford har han kun misset 10 kampe, hvilket primært har været på grund af karantæner. Den bedste evne, man kan have som fodboldspiller, er at være tilgængelig. Det tror jeg, at der er mange fodboldspillere, der kan skrive under på – heriblandt Anthony Martial.

Hvis man samtidig også tager Manchester Uniteds nuværende skadessituation i betragtning, så gør det bare vores anførers ekstreme pålidelighed endnu mere vital.

Og så har vi ikke en gang fået vendt hans enorme alsidighed endnu, som den portugisiske landstræner, Roberto Martinez, påskønnede under den nuværende landsholdssamling. I United udfylder han problemfrit højrekanten, når spillere som Greenwood, Sancho og Antony af den ene eller anden årsag pludselig ikke er en del af holdet.

Overser vi, hvor god Bruno er?

‘Man ved ikke, hvad man har, før man har mistet det’. Sådan tror jeg (desværre) det er med Bruno Fernandes i Manchester United.

Så for at vende tilbage til åbningsspørgsmålet, så tror jeg, at svaret er ja. Vi overser ubevidst, hvor god og vigtig Bruno er, fordi han altid er der. Vi har stadig, snart fire år efter hans ankomst til klubben, ikke set, hvordan holdet tackler det, når han i en længere periode ikke er på grønsværen.

Derfor kommer vi nok også først til at indse, hvor stor en betydning han har for holdet, hvis han bliver alvorligt skadet, eller når han en dag forlader den røde del af Manchester.

Jeg har på ingen måde en opfattelse af, at Bruno Fernandes bliver uberettiget kritiseret af United-fans. Men min fornemmelse er, at hans indflydelse bliver undervurderet – også af mig selv.

3 kommentarer
 1. Jeg har tidligere fremhævet Bruno, på baggrund af hans statistikker, så intet nyt for mig. Tror mange er snæversynet ,og aldrig kigger på statistik, eller det dybere i en spillers præstation. , men blot brokker sig når det går skidt for holdet

 2. Tja statistikker lyver aldrig er der nogle der siger, men kontekst er vigtig.

  Bruno er en fantastisk spiller, det tror jeg ingen er i tvivl om, men personligt er jeg nogle gange irriteret over hans attitude når han optræder for United, ikke at jeg ser eller følger Portugals kampe som sådan men syntes ikke man ser helt den samme negativitet her, kan dog være fordi jeg som sagt ikke følger Portugal tilnærmelsesvis ligeså intens som de røde djævle.

  Syntes også hans fejlprocent er for stor i nogle kampe, (føres der statistik over denne parameter)

  Men ville bytte ham for nogle andre, heller ikke De Bruyne.

  Holdet fungere ikke i øjeblikket, måske har skader betydet mere end godt er, ETH har også et stort ansvar i min optik.

  Håber pausen har gjort noget godt for spillerne, Bruno, Rashford og Højlund har alle tre scoret for deres respektive landshold så den offensive del har smagt succes, håber de kan overføre det til klubben og få kickstartet sæsonen og sat en stime i gang.

 3. Er stort set enig med TB, dog mener jeg, at BF sagtens kan sidder på bænken og så skiftes ind i ekstratiden!!
  BF sparker nu alle frispark og hjørnespark på trods af CE tog hjørner i sidste sæson, og BF er absolut IKKE skyttevril de 2 poster, men ingen skubber ham væk.
  Han er absolut ikke min type, og har også mange fejl afleveringer.!!!

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Fergie Times: Manchester Uniteds top 10 sene mål

Næste artikel

Mount: Jeg kender presset der kommer med trøjenummer 7

ANNONCE