Bekymrende tendens: Andre Onana keder sig ikke i United

Manchester United har tilladt sine modstandere af afslutte hele 50 gange imod sig i løbet af de seneste to kampe. Og går man længere tilbage i statistikken, er der tale om en bekymrende tendens.

Manchester United har kun indkasseret mål i én af sine seneste seks halvlege. Det skete som bekendt i anden halvleg mod Manchester City, hvor man ellers havde haft en 1-0 føring ved pausen.

Før dette holdt Andre Onana buret rent i FA Cup-kampen mod Nottingham Forest. Og i weekendens kamp mod Everton gentog han bedriften med sit 8. clean sheet i Premier League. Dette er kun overgået af Arsenals David Raya, der har præsteret 9 i denne sæson.

Med baggrund i disse tal kunne man godt tro, at det kører for United rent defensivt. Under overfladen ligger der dog en bekymrende tendens, som klubben gør klogt i at forholde sig til.

Motorvej ned gennem banen

Byen Manchester er omringet af motorvejen M60, der ligger i en cirkel rundt om byen.

Men når man ser Uniteds kampe, kan man næsten tro, at der også er en motorvej ned gennem banen, med retning mod Onanas mål.

– Jeg har aldrig før haft så mange chancer her, siger Evertons træner Sean Dyche efter weekendens kamp. Hans hold præsterede da også at afslutte 23 gange mod Onanas mål.

Sammen med 27 afslutninger fra Manchester City, har De Røde Djævle nu haft 50 afslutninger imod sig i sine seneste to kampe. Og tallet siger 150, når man kigger på de seneste 7 kampe i Premier League.

Dette tæller blandt andet også 22 afslutninger imod fra Luton Town, der ellers ligger til nedrykning. Selv League Two’s Newport County lykkedes med at have 17 afslutninger imod Manchester United.

Ifølge The Independent har Manchester United nu fået næstflest afslutninger imod sig af alle hold i Premier League. Kun bundholdet Sheffield United har flere.

Ten Hag ikke bekymret

– Vi forsvarer os dybt mod chancer af lav kvalitet, siger Erik ten Hag efter kampen mod Everton.

Tendensen kan måske forklares med, at man i store dele af sæsonen har spillet med 36-årige Jonny Evans. Han er en spiller, der ser bedre ud, når han forsvarer dybt. I modsætning til når han bliver fanget i en løbeduel længere oppe ad banen.

På samme måde har både Raphaël Varane og Harry Maguire også klare spidskompetencer i denne måde at forsvare sig på. Og så længe en afslutning kommer langt udefra, så er der måske heller ikke grund til bekymring?

Evertons 23 afslutninger kunne måske godt have resulteret i et mål eller to. Men flere af afslutningerne kom netop langt udefra og var altså ikke nogen alvorlig trussel for hjemmeholdet.

Dette bakkes op af gæsternes xG score på 1.69. XG betyder Expected Goals eller et holds forventede antal mål, baseret på de chancer, man har skabt i løbet af en kamp.

Udregningen viser derfor, at Everton godt nok havde 23 afslutninger. Men at Erik ten Hag har en pointe i, at flere af chancerne ikke havde nogen stor kvalitet og maksimalt skulle have kastet to scoringer af sig.

Til sammenligning havde United en xG på 2.43. Det hører dog med til historien, at man vandt to straffespark, som hver især giver en xG score på 0.79.

Det dybe forsvar må være et nødvendigt onde – på kort sigt!

Med Evans, Varane og Maguire er det blevet normen, at United nu forsvarer sig dybt og tillader modstanderne at komme tæt på feltet og dermed afslutte oftere.

Hvis Luke Shaw og Lisandro Martinez havde været skadesfri, er det ikke utænkeligt, at man ville have forsvaret sig højere på banen.

Med de to på banen kunne man nok også have mere succes med at holde fast i bolden i længere tid ad gangen. Men Erik ten Hag synes altså at have måttet gå fra Plan A til Plan B grundet deres fravær.

Det dybe forsvar og den mere kontrabaserede spilletid kan altså godt være et nødvendigt onde for at få points.

Alligevel synes den nuværende tendens at være for meget af det gode, og United må altså ikke stille sig tilfredse med at indkassere næstflest afslutninger af alle hold i Premier League.

Pointene er selvfølgelig vigtigst på kort sigt. Men tendensen må og skal stoppe, hvis United skal drømme om en topplacering igen.

1 kommentar

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Ugens citat: »I can take any criticism«

Næste artikel

Arbejdsgruppe nedsat: Neville skal være med til at forny Old Trafford

ANNONCE