Jagten på nummer 250: Stan Pearson, nummer 3, 1935-1954

Manchester United har ifølge sin egen hjemmeside givet debut til 249 spillere, som har været tilknyttet klubbens akademi. I denne serie vil vi på oldtrafford.dk dykke ned i listen og fortælle nogle af de historier, der er med til at kendetegne klubbens dna.

Stan Pearson var 16 år, da han kom til Manchester United i 1935. Han fik sin debut to år senere og nåede kun at spille 21 kampe og score 4 mål, inden 2.verdenskrig brød ud.

Dermed skabte krigen en ærgerlig afbrydelse af hans karriere i Manchester United, ligesom tilfældet var med denne listes nummer to, Jackie Wassall.

Modsat Wassall var Pearsons afbrydelse dog kun midlertidig, idet han fortsatte i klubben efter krigen, under Matt Busbys ledelse.

Som angriber fik Stan Pearson en temmelig stor rolle i Busbys spæde år. Og dermed var han med afstand den mest succesfulde af de tre første debutanter af egen avl.

Stabil og pålidelig

Efter krigen rullede fodbolden igen i 1946, hvor Pearson blevet 27 år. Han passer dermed ikke ind i den sædvanlige floskel om, at Busby kun brugte unge spillere. De såkaldte “Busby Babes”.

Til gengæld var Pearson en yderst driftsikker spiller, som de unge, der løbende kom ind i truppen, kunne lære fra.

Han spillede syv hele sæsoner fra 1946 til 1953. Og i den periode gik han kun glip af 13 kampe for Uniteds førstehold.

I de syv sæsoner præsterede han også et gennemsnit på over 20 mål per sæson, med mindst 17 mål i hver af de syv sæsoner.

Hans bedste sæson var utvivlsomt 1947-48 sæsonen, hvor han satte sin personlige sæsonrekord med 26 mål.

United som magtfaktor igen

I 1947-48 var han også med til at føre klubben til dens første FA Cup finale i 39 år, da han scorede et hattrick i semifinalen mod Derby County. Med sit andet af i alt seks hattricks for klubben.

Han holdt sig heller ikke tilbage i finalen mod Blackpool, hvor han scorede målet til 3-2, inden der kort efter blev scoret kort til slutresultatet 4-2.

Blackpool var for resten ikke hvem som helst dengang. Dette var deres første af tre FA Cup finaler på seks år, og de havde et stærkt hold med blandt andre Stan Mortensen og legenden Sir Stanley Matthews.

I ligaen var det i første omgang lige ved og næsten for United med fire andenpladser i de første fem sæsoner efter krigen. Det lykkedes dem dog endelig at vinde mesterskabet i 1952, deres første i 41 år.

Stan Pearson fastholdt sin vigtige rolle i den efterfølgende sæson, men derefter så han sig ofte bænket til fordel for den yngre Jackie Branchflower.

Halvvejs gennem 1953/54 sæsonen forlod han klubben, som han havde repræsenteret i 343 kampe. Og med 148 mål var han dengang kun overgået af Joe Spence og Jack Rowley.

Flere målslugere er dog kommet til sidenhen. Så Pearson er i dag den 12. mest scorende i Manchester Uniteds historie.

Denne artikel er 3. del af serien “Jagten på nummer 250”

Serien indeholder også:

Nr. 2 – Jackie Wassall

Nr. 1 – Tom Manley

Forrige artikel

Podcast: Optakt til Liverpool med besøg fra fjendens lejr

Næste artikel

The Times: Så meget fik Arnold udbetalt, da han forlod United

ANNONCE