De glemte angrebsstjerner #1: Sir Alex’ favoritspiller

Dette er OldTrafford.dk’s serie om fem af de største angrebsstjerner i klubbens historie. Første del handler om en angriber, mange nok ikke skænker en tanke, men som faktisk var Sir Alex Fergusons favoritspiller.

Han kom til Manchester United fra Bournemouth & Boscombe Athletic (i dag kendt som AFC Bournemouth) i 1937 for 3.000 pund, hvilket svarer til 252.000 pund i nutidens penge (omkring 2,2 millioner kroner). Men Jack Rowley var nu heller ikke en dårlig spiller, for han er en af kun fire spillere for Manchester United, der har scoret over 200 mål.

Jack Rowley vandt kun tre pokaler i sin karriere, selvom han lavede rigtig mange mål. Og alle tre pokaler blev vundet med Manchester United.

Det startede med en FA Cup i 1948, hvor han to gange fik udlignet modstanderholdet Blackpools føringsmål. United vandt 4-2 efter en pausestilling på 2-1 til Blackpool. Dernæst vandt han mesterskabet i sæsonen 1951-1952, hvor han blev Uniteds topscorer med 30 mål i 40 kampe. Det sidste trofæ, han fik, var Community Shield-trofæet, som han vandt med United i 1952, hvor United vandt med 4-2 mod Newcastle. Også her noterede Jack Rowley sig for to mål.

Inden 2. Verdenskrig brød ud, lavede Rowley kun 19 mål i 68 kampe. Han deltog i selveste D-Dagen i Normandiet i 1945. Og selvom krigen forhindrede fodbolden i fem år så formåede Rowley alligevel at komme over 200 mål.

En dødbringende venstrefod

Rowley var venstrebenet og fik et kælenavn, der fortæller lidt om hans farlighed. Han blev nemligt kaldt “Gunner” på grund af sin målfarlige venstrefod. Da United købte den meget private person, blev han oprindeligt købt som venstre wing. I denne tid spillede hold ofte med fire eller fem angribere, og i denne opstilling blev Rowley købt til at spille yderst til venstre. Men Manchester Uniteds legendariske manager Sir Matt Busby omskolede den unge offensivspiller til en yderst målfarlig angriber.

Jack Rowley blev nomineret til Hall of Fame i engelsk fodbold i 2008. Han er en af de få spillere, der har formået at score fem mål i en kamp for United. Han scorede også fire mål i en landskamp for England. Han var kendt for sin spilintelligens, sit stærke luftspil og en nærmest dødelig venstrefod.

Sir Alex Fergusons favoritspiller

Rowley var en meget privat person og takkede altid nej til billetter til Manchester Uniteds kampe og til forskellige gallamiddage. Først i 1991 lykkedes det hans barnebarn Christian at lokke Jack til en gallamiddag i United. Til gallamiddagen var der utallige kendte spillere og stjernespillere, som alle ville hilse på Jack og ifølge Christian gik det først op for ham her hvor populær og hvor kendt hans bedstefar var.

Sidst på aftenen kom daværende Manchester United-manager Alex Ferguson (som siden også er blevet en Sir) og hilste på Jack. Umiddelbart skulle man ikke tro, at der var noget særligt i, at Uniteds manager, der havde været træner for klubben i fem år og kun havde vundet en pokal ville hilse på klubbens tredjemest scorende spiller på tidspunktet. Men med tanke på hvilken karriere Sir Alex Ferguson endte med at få som Manchester Uniteds manager er det interessant, at han udtalte til Jack Rowleys barnebarn “Ved du hvor god din bedste far var? Han er en stor del af klubbens historie og min absolutte favoritspiller nogensinde.”

Fun fact:

Rowley er den spiller, der har været United-spiller i tredjelængst tid. Kun Gary Neville og Ryan Giggs var United-spillere i længere tid end målslugeren.

Fakta:

Fulde navn: John Frederick Rowley

Født: 7. Oktober 1920

Død: 28. Juni 1998 (77 år)

Debut: 22. Oktober 1937 (17 år og 15 dage) Manchester United-Sheffield Wednesday 1-0, 1. division.

Sidste kamp: 29. Januar 1955 (34 år, 114 dage) Manchester City-Manchester United 2-0, FA Cup.

Kampe for United: 424

Mål for United: 211 (målsnit 0,498 mål/kamp)

Nationalitet: Engelsk

Landskampe/mål: 6/6

1 kommentar
  1. Kun velment, ville ønske vi kunne vække den gode Jack til live og sætte ham på holdkortet næste gang…med hans mål næse ville vi måske score flere mål og vinde nogle flere kampe..

    Ironi kan forekomme.

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

United har et angriberproblem, der skal løses hurtigst muligt

Næste artikel

Podcast: Den helt store optakt til Liverpool-kampen

ANNONCE