Eckersley: Ærefrygt omkring Ferguson

En glorværdig karriere lakker mod enden for Sir Alex Ferguson. Den tidligere United-spiller Adam Eckersley fortæller her om skotten som manager, hvordan…

En glorværdig karriere lakker mod enden for Sir Alex Ferguson. Den tidligere United-spiller Adam Eckersley fortæller her om skotten som manager, hvordan spillerne frygtede ham, og da han bad Eckersley stoppe med at gamble.

Hans drengedrøm var brast. Han var meget tættere på end de fleste, men Adam Eckersley kunne ikke klare cuttet i Manchester United. For mange United-fans endnu en ligegyldig ungdomsspiller, der blev vejet og fundet for let. Men ikke for Sir Alex Ferguson. Da Eckersley forlod klubben i 2008, tog Ferguson sig tid til at tage en snak med ham.

“Du får en stor karriere. Du har været fantastisk her,” var ordene fra den legendariske skotte.

Det var en af de få gange, chefen snakkede med unge Eckersley, men ikke desto mindre betød det rigtig meget for den nuværende AGF’er.

“Det var et kæmpe, kæmpe selvtillidsboost. Du ved, at han ikke bare siger sådan noget – han mener det. Det viser også, at han ikke bare er hård. Han er i stand til at sige pæne ting, når det er på sin plads,” siger Eckersley til oldtrafford.dk.

Får det bedste ud af spillerne

Mange iagttagere har gennem årene påstået, at Ferguson regerer sit fodboldhold tyrannisk og med en jernnæve. At spillerne nærmest frygtede ham. Historien viser da også, at der ikke er plads til at sætte sig selv over fællesskabet. Hvis man gør, skal man nok finde en ny klub at spille i.

Således er flere store stjerner raget uklar med manageren og er blevet tvunget ud. Navne som Roy Keane, Jaap Stam, Paul Ince og David Beckham faldt uden for Fergusons nåde og forlod kort efter klubben. Men den barske stil og den lille grad af frygt, som spillerne har overfor ham, er kun en fordel, mener Adam Eckersley.

“Han er en smule intimiderende. Hans resultater og hans måde at agere på påtvinger respekt, og der er måske en smule frygt forbundet med det. Men jeg ser det som en måde at sikre sig, at spillerne altid yder deres bedste. Han er god til at få det optimale ud af sine spillere,” siger Eckersley.

Den ledelsesstil er på mange måder anderledes end den stil, som trænerne i Danmark praktiserer. Herhjemme er stilen mere afslappet, end den hårde skole i England.

“De danske trænere er mere tilnærmelige. Du taler næsten med dem, som du ville tale med en ven. I England er der mere respekt omkring manageren, måske ligefrem ærefrygt omkring chefen,” siger den rødblonde venstreback.

Tillid til sine ansatte

I Danmark er det i høj grad også cheftræneren, der står for den daglige træning i samarbejde med sin assistent. Sådan er det ikke i England. Her tager assistenterne og førsteholdstræneren sig af træningsøvelserne, mens manageren mere er en supervisor.

“Han kommer ud og overværer træning hver dag. Typisk kommer han først efter fem minutter, hvor trænerne har sat os i gang,” fortæller Adam Eckersley.

“Han har virkelig tillid til sin stab og til sine spillere. Han stoler på, at de er professionelle, og at de ved, hvad der kræves af dem.”

Stærk mentalitet

Sir Alex Ferguson er også altid blevet rost meget for sit drive og sin monstrøse sult efter succes. Mange har peget på, at netop de egenskaber har været med til at forme spillerne under ham og hele mentaliteten i klubben. En vindermentalitet, der gang på gang bliver fremhævet i medierne som en af grundstenene i Uniteds store succes.

Spørger man Adam Eckersley, er der bestemt også noget om snakken. Han mener nemlig, at nogle af Fergusons stærkeste egenskaber er hans vilje til at vinde og dedikationen til jobbet.

“Han forventer altid det bedste af folk, og han er ikke bleg for at fortælle dig, hvis det ikke er godt nok. Det er her, udtrykket om ‘hårtørreren’ kommer fra. Men det viser bare hans drev efter at excellere,” mener Eckersley.

Derudover fremhæver Eckersley Fergusons stærke mentalitet. Den er vigtig, eftersom den altid tyggegummispisende skotte har skullet lægge ører til meget ‘crap’ gennem årene.

Stoppede med at gamble

Selvom Adam Eckersley ikke blev beriget med ret mange samtaler med vor tids største manager, fik Ferguson alligevel sat sit aftryk på den lokale Manchester-dreng. Udover afskedssalutten hev manageren en anden gang Eckersley til side for at give ham et velmenende råd.

“I mine unge dage gamblede jeg en smule. Ikke noget stort, men manageren sagde et par ord til mig omkring det. Han fortalte om tidligere spillere, der havde haft problemer med det og bad mig stoppe. Jeg skulle bare holde fokus på fodbolden,” siger Eckersley.

“Spørg mig ikke, hvordan han fandt ud af det. Men sådan noget ved han bare, og det viser også, at han viser interesse i sine spillere.”

En ligacupkamp mod upåagtede Barnet var alt, hvad det kunne blive til for Adam Eckersley i Manchester United-trøjen. Alligevel har den snart pensionerede skotte gjort stort indtryk på AGF-spilleren, der altid vil huske sin tid under Ferguson.

“Jeg er rigtig stolt over at have spillet under ham. Jeg tror aldrig, vi vil se nogen manager opnå, hvad han har opnået. I hvert fald ikke i min levetid.”

Forrige artikel

United-arrangement i København på søndag

Næste artikel

U21: Cole sendte United i finalen

ANNONCE