(Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images)
Efter at både Joshua Zirkzee, Matthjis de Ligt og Noussair Mazraoui har været en tur forbi det grønne bord, er turen nu kommet til Manuel Ugarte.
Den 23-årige uruguyanske midtbanespiller var det helt store transfermål til midtbanen, og handlen til en værdi af 50 millioner euro plus add ons blev færdiggjort i sidste øjeblik.
De første seks måneder er nu gået, og som det også gør sig gældende for de andre sommersignings, har det været en turbulent første tid for Ugarte i den røde trøje med en trænerfyring og uro på de indre linjer.
Her er OldTrafford.dk’s transferevaluering af den uruguayanske midtbanespiller.
Alder: 23 år
Pris: 50 millioner euro + 10 millioner euro i add ons
Tidligere klubber: CA Fénix, Famalicao, Sporting, PSG
Kontrakt: Juni, 2029 (option på yderligere ét år)
Motoren fra Montevideo: Ugarte bliver midtpunktet i Uniteds maskinrum
Den enes død, den andens brød
Mens spillere som Matthijs de Ligt og Mazraoui, der tidligere har arbejdet sammen med Erik ten Hag, formentlig ikke klappede i hænderne over fyringen til hollænderen, har Ugarte utvilsomt haft et lille smil på læben, da afløseren blev præsenteret.
Ugarte var klubbens førstevalg til den centrale midtbane – ikke Erik ten Hags. Den tidligere manager var ikke tilhænger af handlen, hvis det krævede et salg af McTominay – og det gjorde det som bekendt.
Erik ten Hag var også tøvende med at bruge Ugarte. I de første seks Premier League-kampe, den nye midtbanemotor var til rådighed, fik han kun én startplads. Det var i 0-3-nederlaget til Tottenham. Ugarte spillede – ligesom resten af holdet – en kamp langt under par.
I de fem efterfølgende kampe (Porto, Aston Villa, Brentford, Fenerbahce og West Ham) fik Ugarte sammenlagt 92 minutter – to minutter mod Brentford og 90 mod Fenerbahce.
Siden fyringen af Erik ten Hag har den 23-årige terrier startet inde i 18 ud af 23 mulige kampe. Midtbanespilleren fik tillid af Ruud van Nistelrooy, og genforeningen med Amorim har cementeret Ugartes plads blandt de foretrukne 11.
Fyringen af Erik ten Hag har indtil videre ikke løftet det generelle niveau på grønsværen, men det har gavnet en spiller som Ugarte at komme under Amorims vinger igen.
Hans kompentencer kommer også bedre til udtryk i Amorims system, hvor han i højere grad skal forsvare rummet foran sig end bag sig.
Kontrol, trebackkæde og indvendige kanter: Her er Amorims taktiske principper
Manuel Ugarte – en bolderobrer på godt og ondt
Manchester United var villig til at gå langt for at hente Manuel Ugarte til klubben, fordi han udmærker sig i spillet uden bold.
I offentliggørelsen af tilgangen, blev det fremhævet, at Ugarte siden 22/23-sæsonen er den spiller, der har lavet næstflest tacklinger på tværs af de store europæiske ligaer.
– Han er blandt de allerbedste boldvindende midtbanespiller i verden, udtalte daværende sportsdirektør Dan Ashworth.
Manchester United har også fået fuld valuta for pengene på det parameter.
Ugarte har indtil videre spillet 1.160 minutter i denne Premier League-sæson. Sammenlignes Ugarte med andre defensive og centrale midtbanespillere, der har spillet minimum 600 minutter, skiller han sig ud på flere væsentlige parametre.
Det drejer sig om tacklinger, interceptions (at opsnappe en bold) og presaktioner.
Ugarte snitter 4,5 tacklinger per 90 minutter. Det er det næsthøjeste af alle midtbanespillere i ligaen. Den mest tacklende spiller er Tyler Adams fra Bournemouth, der gennemsnitligt laver 4,69 tacklinger per 90 minutter.
Kigger vi på antallet af interceptions præsterer Ugarte ikke lige så ekstraordinært, men stadig på et højt niveau. Han opsnapper bolden 1,78 gange per 90 minutter, hvilket er det ottendehøjeste i Premier League. Rodrigo Bentancur fra Tottenham topper listen med 2,35 per 90 minutter.
De to tal bliver ofte også lagt sammen hos dataudbydere (vi har i øvrigt vores tal fra StatsBomb). Lægger man tallene sammen, snitter Ugarte 6,28 tacklinger+interceptions per 90 minutter. Det er kun overgået af føromtalte Tyler Adams med 6,95. Fra de to højdespringere er der god afstand til Idrissa Gueye fra Everton på tredjepladsen, der snitter 5,2.
Presaktioner er også en vigtig indikator for en midtbanespillers defensive tilstedeværelse. Her udmærker Ugarte sig også. Han leverer i gennemsnit 30,49 presaktioner per 90 minutter – det højeste i ligaen. Han går i genpres 7,22 gange per 90 minutter – det højeste i ligaen.
Hvis man kigger på, hvor ofte presaktionerne fører til bolderobringer, ser det også positivt ud. United erobrer bolden 5,59 af tilfældene, hvor Ugarte går i pres og i 1,01 af genpres-tilfældene. Det er henholdvis sjette- og fjerdehøjest i Premier League.
Ugarte er voldsomt produktiv, når hans hold ikke er i boldbesiddelse. Ugarte har tidligere i sin karriere udtalt, at “når vi har bolden, er det et spil, men når vi ikke har bolden, er det en slåskamp”. Det princip efterlever han i den grad i den røde trøje.
Der er dog også en bagside af medaljen. Den aggressive spillestil bevirker også, at han er den spiller i Premier League, der tildeles flest gule kort per 90 minutter og begår fjerdeflest frispark.
Samtidig bliver han også ofte sat på midtbanen, da han oversatser i sine indgreb.
Du kan læse meget mere om Ugartes erobringsspil i nedenstående analyse, der blev udgivet d. 11. februar.
Tilbage og til siden
En af kritikpunkterne af Ugarte har fra starten været hans manglende evner i spillet med bolden. Frygten har været, at manglerne er så store, at de bolderobrende egenskaber ikke opvejer det.
Ugarte afleverer i gennemsnit 40,73 gange i åbent spil per 90 minutter. Det er ret gennemsnitligt i Premier League.
Den 23-årige midtbanespiller har en gennemsnitlig afleveringsprocent på 89 procent – det 11. højeste i Premier League og højere end eksempelvis Alexis MacAllister og Declan Rice.
Samtidig foretager Ugarte 27 procent af sine pasninger, mens han er under pres fra en modstander – syvendehøjest i ligaen.
Men størstedelen af Ugartes pasninger flytter ikke bolden tættere på modstanderens mål. Kun 12 procent af uruguayanerens aflevereringer er frem i banen – tredjelavest i ligaen sammenlignet med andre midtbanespillere.
Han gennemfører beskedne 3,41 såkaldte ‘deep progressions’. Det er pasninger eller driblinger ind på banens sidste tredjedel. Kun 15 midtbanespillere snitter et lavere antal.
Det er altså pasningssikker midtbanespiller, United har købt. Det hænger dog sammen med, at Ugarte ikke er risikovillig i boldbesiddelse og hovedsagligt spiller bolden tilbage eller til siden.
Det er dog ikke nødvendigvis negativt. Hans opgave er først og fremmest at erobre bolden – ikke at skabe noget med den. Og det er den 23-årige sydamerikaner lykkes med i det første halve år i klubben.
Vurdering: 7/10
50 millioner euro er mange penge – særligt for Manchester United i øjeblikket.
Men Ugarte har indtil videre leveret varen. Klubben har udset sig en boldvindende midtbanespiller frem for en playmaker – og det har man fået.
Om det så er den rigtige type 6’er, man har udset sig er en anden diskussion. For er Ugarte dygtig nok i spillet med bolden, når/hvis United begynder at blive mere spilstyrende i kampene? Det er det store spørgsmål.
Men det er klubben, der skal vurderes på den beslutning – ikke Ugarte.
Derudover er det vigtigt at fremhæve, at det er en ung spiller, United har købt. Han er kun 23 år og kan stadig udvikle sig meget – også i spillet med bolden.
Slutteligt er det værd at nævne Ugartes attitude og arbejdsmoral. Han dør med støvlerne på hver gang, og det varmer ens United-hjerte at se en spiller, der kæmper til sidste blodsdråbe.
Og Ugarte finder sig ikke i noget. Det understregede han i FA Cup-triumfen på Emirates mod Arsenal. Og det var fantastisk at se. United-truppen har opført sig alt for pænt. Man bliver ikke en vinder af at lade sig kyse af modstanderen.
Vi har brug for krigere – og det er Ugarte.