Rúben Amorim er et navn, der har floreret i fodboldmunde på tværs af Europa de seneste par måneder. I foråret lignede det længe, at han skulle være arvtageren for Jürgen Klopps Liverpool. Før det var portugiseren til et møde i London om potentielt at erstatte David Moyes i West Ham – en episode, han senere undskyldte.
Senest er han blevet sat i sammenhæng med Manchester City, skulle Pep Guardiola takke af til sommer. Og det er ikke helt tilfældigt, at den blot 39-årige trænerkomet har vakt opmærksomhed på sportens øverste hylder.
I sin anden sæson ved roret i 2020/21-sæsonen vandt han ligaen med Sporting. Sidst klubben vandt titlen, var det med en ung Cristiano Ronaldo i de grønhvide striber.
Titlen blev genvundet sidste sæson, og Amorims mandskab sidder i indeværende sæson på ni ud af ni sejre med en positiv målscore på 28.
Rúben Amorim sikrede Sporting deres første ligatitel i 19 år. Foto: Gualter Fatia/Getty Images
Sæsonen skal de fortsætte med en anden træner, for nu er han ankommet til Englands største klub. Manchester United.
Men historien om Rúben Amorim begynder langt fra regnfulde Nordengland.
Poeten
Rúben Filipe Marques Amorim bliver født i 1985 i Portugals hovedstad, Lissabon. I sine tidlige år finder han glæde i ishockey og dyrker sporten i en flække uden for storbyen. Der går dog ikke længe, før han finder sit kald i fodbolden.
Amorims fodboldopdragelse sker i SL Benfica, men den første professionelle kontrakt underskrives i en anden, lidt mindre, hovedstadsklub – Belenenses. Efter at have pyntet U-holdenes midtbane i nogle år, får han sin førsteholdsdebut i en alder af 18 år.
I de efterfølgende år udmærker Amorim sig som en sand arbejdshest i hjertet af Belenenses, men i 2008 udløber kontrakten, og i stedet ansætter Benfica ham til at galopere på Estádio da Luz. I sin anden sæson for klubben vinder han ligaen i selskab med spillere som David Luiz, Fabio Coentrao, Ramires og Angel di Maria.
Men med skarp konkurrence om pladserne, må Amorim se mere og mere til fra sidelinjen. Tålmodigheden belønnes med knæskader, og vejen til startopstillingen bliver længere og længere.
Efter et lejeophold i Braga vender Amorim retur til Benfica i 2013 og vinder yderligere to mesterskaber, men som rotationsspiller.
Sideløbende formår den stoiske midtbanespiller at tilspille sig en rolle på det portugisiske landshold, hvor han debuterer til VM i 2010 og spiller 90 minutter mod Ghana i det efterfølgende verdensmesterskab i Brasilien.
På sit relativt korte landsholdsliv formår Amorim at imponere med sine kommunikative evner på og uden for banen – i en sådan grad, at selveste Cristiano Ronaldo kaldte ham ‘poeten’.
Men selv om mundtøjet syntes i orden, er knæene det ikke. Kort efter sin optræden mod Ghana giver ledbåndet efter. Ser man bort fra et lejeophold i Qatar, bliver knæskaden et punktum for Rúben Amorims spillerkarriere. Den slutter definitivt i en alder af 32 i 2017.
3-4-3
Selvom spillerkarrieren var præget af lige-ved-og-næsten, så har portugiseren på rekordtid formået at cementere sig i toppen af det europæiske trænerhieraki. Det er ikke helt utænkeligt, at Amorims kommunikative evner og tvungne tålmodighed som spiller nu kommer ham til gode som træner.
Der skal dog mere til end en god pep-talk for at udløse et trænertalent som Amorim. Det er tydeligt, at han er en mand med en klar taktisk vision – en såkaldt systemtræner.
I Sporting har han bygget al sin success op omkring én ting; ‘3-4-3’. Ligemeget, hvem der er på banen, skal de indgå i det system. Et system, der fokuserer på et langsomt og sikkert drev med bolden op gennem banens tredjedele. Desuden spiller wingbacks en central rolle i at brede spillet ud.
Udover det kompromisløse formationsvalg, gør Amorim også en dyd ud af at opdrætte talenter. På listen over ungdomsspillere, der er blomstret under hans ledelse, finder man navne som Nuno Mendes, Gonçalo Inácio og Matheus Nunes.
Men det er mindst lige så symptomatisk for Amorim, at han også fremelsker topniveauet hos mere etablerede spillere. I den sammenhæng er det svært at se bort fra svenske Viktor Gyökeres, der for tiden tæppebomber den portugisiske liga med mål. Også Pedro Gonçalves, der blev hentet som erstatning til Bruno Fernandes, har formået at løfte den utaknemmelige opgave under Amorim.
Forhåbenligt får vi de samme udviklingsmønstre at se i Manchester. Men hvordan blev det egentlig til, at Amorim på rekordtid vekslede en uforløst karriere som spiller til en toppost som træner?
Fra lærling til mester
Rúben Amorims spillerkarriere ender på en bitter note, men der går ikke længe, mellem at støvlerne lægges på hylden, til at tegnebrættet samles op. Han tilegner sig en trænerlicens i Lissabon kort efter sit karrierestop i 2017.
Et led i uddannelsen fører ham til Old Trafford i 2018, hvor han undergår en uges praktik som træner hos selveste Jose Mourinho, der på det her tidspunkt er træner i United.
Amorim har før udtrykt sin beundring for sin landsmands præstationer som træner. Foto: Carlos Rodrigues/Getty Images)
I 2018 lander Amorim sit første cheftrænerjob i Casa Pia, der her spiller i Portugals tredjebedste række. Den opgave formår han at løfte, men samarbejdet bryder sammen, efter en potentielt straf hænger over hovedet på ham grundet ikke-tilstrækkelig trænerlicens.
Amorim planlægger sin retur til Benfica i en mindre trænerrolle, men før aftalen falder på plads, tager trænertalentet i stedet til Braga, hvor han får ansvaret for B-holdet. Her vinder han syv ud af de første otte kampe. Da trænerstolen på førsteholdet pludselig står tom, er det Amorim, der sætter sig i den.
Braga får vendt en ærgerlig sæsonstart. Med storsejre i ligaen og en pokaltriumf, der bliver det første trofæ i fire år, cementerer Rúben Amorim sig som en af de varmeste trænernavne i Portugal.
Præstationerne i Braga får Sporting til at handle. Amorim, der kun har 13 kampe under bæltet, bliver i marts 2020 købt fri fra sin kontrakt i Braga for svimlende 10 millioner euro.
Presset hviler tungt på portugiserens skuldre. Truppen er pyntet med store navne, der underpræsterer, ledelsen har satset stort på ham og fansene har en forventning om, at klubben hører til i toppen af rækken – et scenarie, der på mange måder kan sammenlignes med den opgave, Amorim i dag står over for.
I Sporting bestod og overgik han alle forventningerne, men nu venter verdens sværeste fodboldjob, ifølge Morten Bruun.
Grib fyldepennen
Ruben Amorim træder snart ind på i rampelyset på drømmenes teater, og med sig bringer han en klar vision, en taktisk snilde og en ro, der kan vise sig som et kærkomment modtræk til klubbens tiårigt lange kaos.
Med erfaringen fra Sporting og et blik for mandskabshåndtering, systemopbygning og talentudvikling har Amorim, hvad der kræves for at opbygge en vinderkultur på banen og i omklædningsrummet – noget, Manchester United længe har savnet.
Men det bliver ikke uden udfordringer: Den engelske presse vil stå klar til at granske enhver beslutning, han træffer. Fansene vil forvente en genoplivning af den glød, der har været slukket siden Sir Alex Ferguson gik på pension.
For Amorim bliver det mere end en ny ansættelse. Det er en mulighed for ‘poeten’ til at skrive sig ind i historiebøgerne i Englands største fodboldklub.
Så Amorim, grib fyldepennen, og gør Manchester United til den klub, den fortjener at være.
Vis dette opslag på Instagram