Mens Manchester United gradvist genfinder formen i Premier League og dermed endnu engang begynder at blande sig i kampen om Champions League-pladserne denne sæson, finder et meget kompliceret regnestykke sted. For femtepladsen kan som noget nyt muligvis være nok til at komme i Champions League næste sæson.
For at dette kan lade sig gøre, er det afgørende, at de engelske hold, som stadig er med i de europæiske turneringer, formår at optjene tilstrækkeligt med koefficientpoint. De engelske klubber skal nemlig have samlet enten flest eller næstflest koefficientpoint sammen i de europæiske sæsoner i denne sæson.
Der er stadig lang vej igen, og i sidste ende kan vi stå i en situation, hvor Premier League er færdiggjort, før vi ved, om den omtalte femteplads er nok. Men det er dog stadig værd at have den mulige ekstra Champions League-plads for øje.
Hvordan fungerer pointsystemet?
Det hele handler om at være den nation, der i gennemsnit har samlet flest koefficientpoint. De to ligaer med den højeste score får en ekstra plads. Det er dog værd at bemærke, at der beregnes et gennemsnit. En ligas point divideres altså med antal deltagende hold. Derudover skal der bides mærke i, at det kun er koefficientpoint for denne sæson, som er gældende. Så West Ham og Manchester Citys trofæløft sidste år har intet at skulle have sagt.
Det betyder, at de engelske hold eksempelvis skal skrabe væsentligt flere point sammen end de tyske, da England havde otte deltagende hold i europæiske turneringer, hvorimod Tyskland kun havde syv deltagende hold.
Hver sejr i de europæiske turneringer er to koefficientpoint værd, en uafgjort giver et point, og der modtages ingen point for et nederlag. Der skelnes ikke mellem de forskellige turneringer, så en sejr i Champions League indbringer altså det samme antal point som en sejr i Conference League.
Dog gives der bonuspoint for at nå længere i turneringerne, og her er der forskel på de forskellige turneringer.