Koefficientpoint og den afgørende femteplads: Premier Leagues chance for en ekstra UCL-plads

Som noget nyt denne sæson vil femtepladsen muligvis være nok til at kunne kvalificere sig til Champions League næste sæson. Det sker kun, hvis de engelske hold samler nok koefficientpoint sammen, og det regnestykke er ret kompliceret.

Mens Manchester United gradvist genfinder formen i Premier League og dermed endnu engang begynder at blande sig i kampen om Champions League-pladserne denne sæson, finder et meget kompliceret regnestykke sted. For femtepladsen kan som noget nyt muligvis være nok til at komme i Champions League næste sæson.

For at dette kan lade sig gøre, er det afgørende, at de engelske hold, som stadig er med i de europæiske turneringer, formår at optjene tilstrækkeligt med koefficientpoint. De engelske klubber skal nemlig have samlet enten flest eller næstflest koefficientpoint sammen i de europæiske sæsoner i denne sæson.

Der er stadig lang vej igen, og i sidste ende kan vi stå i en situation, hvor Premier League er færdiggjort, før vi ved, om den omtalte femteplads er nok. Men det er dog stadig værd at have den mulige ekstra Champions League-plads for øje.

Hvordan fungerer pointsystemet?

Det hele handler om at være den nation, der i gennemsnit har samlet flest koefficientpoint. De to ligaer med den højeste score får en ekstra plads. Det er dog værd at bemærke, at der beregnes et gennemsnit. En ligas point divideres altså med antal deltagende hold. Derudover skal der bides mærke i, at det kun er koefficientpoint for denne sæson, som er gældende. Så West Ham og Manchester Citys trofæløft sidste år har intet at skulle have sagt.

Det betyder, at de engelske hold eksempelvis skal skrabe væsentligt flere point sammen end de tyske, da England havde otte deltagende hold i europæiske turneringer, hvorimod Tyskland kun havde syv deltagende hold.

Hver sejr i de europæiske turneringer er to koefficientpoint værd, en uafgjort giver et point, og der modtages ingen point for et nederlag. Der skelnes ikke mellem de forskellige turneringer, så en sejr i Champions League indbringer altså det samme antal point som en sejr i Conference League.

Dog gives der bonuspoint for at nå længere i turneringerne, og her er der forskel på de forskellige turneringer.


Champions League-bonuspoint

4 – Deltagelse i gruppespillet
5 – Ottendedelsfinale
1 – Kvartfinale, Semifinale, Finale

Europa League-bonuspoint

4 – Gruppe vindere
2 – Gruppe toere
1 – Ottendedelsfinale, Kvartfinale, Semifinale, Finale

Europa Conference League-bonuspoint

2 – Gruppe vindere
1 – Gruppe toere
1 – Semifinale, Finale

Stillingen lige nu

Efter afslutningen på gruppespillet og enkelte af opgørene i knockoutrunderne er dette den aktuelle top 5:

1. Italien – 14,714
2. Tyskland – 13,928
3. England – 13,875
4. Spanien – 12,937
5. Frankrig – 12,250

Som det ses, er der næsten ingen forskel på pointgennemsnittet mellem Italien, Tyskland og England, mens Spanien og Frankrig bestemt heller ikke kan afskrives.

Hvordan står det så til for Premier League?

Havde man anvendt samme model til at fordele Champions League-pladserne de sidste 5 år, ville Premier League og La Liga have fået tildelt en ekstra plads i syv ud af de ti tilfælde. Men i år kan det se anderledes ud. For hverken Manchester United eller Newcastle har hjulpet dem selv,eller de resterende engelske hold ved at ende sidst i deres Champions League-gruppe.

Selvom de seks Premier League-hold, der fortsat er med, forventes at nå langt i turneringerne, har Newcastles og Manchester Uniteds exit af Europa gjort det væsentligt sværere for England at nå en af de to øverste pladser.

Og der er flere dårlige nyheder for Manchester Uniteds chancer. De tre engelske hold, som deltog i Europa League og Conference League, endte som nummer et i deres pulje. Derfor springer de knockout-playoffrunden over, og de er derfor direkte i 16.-delsfinalen. De tre hold har derfor ikke mulighed for at optjene flere point i februar måned.

Så selvom det skærer i hjertet på Manchester Uniteds fans, ligger det altså i hænderne på Manchester City, Liverpool og de andre rivaler fra Premier League, om Manchester United skal have en markant større chance for at spille på den helt store scene næste sæson.

Forrige artikel

Nedtakt: Tre ting vi lærte af udebanekampen mod Luton Town

Næste artikel

Officielt: Ashworth har sagt op i Newcastle - og står nu over for en meget lang "karantæne"

ANNONCE