Interview med Tony Park

Oldtrafford.dk har taget en snak med Tony Park, måske bedre kendt under navnet Mr. Mujac. Tony er fra Manchester, og følger klubbens ungdomsarbejde meget…

Oldtrafford.dk har taget en snak med Tony Park, måske bedre kendt under navnet Mr. Mujac. Tony er fra Manchester, og følger klubbens ungdomsarbejde meget tæt. Han ser stort set alle u16 og u18 hjemmekampene på Carrington, og følger generelt hele ungdomsarbejdet tæt.

Vi har taget en snak med ham, hvor vi fik uddybet hvorfor United er så anerkendt en klub verden over, for sit store og dygtige arbejde med de unge talenter.

Hvad er det der gør Uniteds ungdomsarbejde så berømt og velrespekteret?
Det er flere ting, for det første var United den første klub med et sådan program i 1938, og samtidig kiggede man blandt andet i Nordirland og Skotland efter unge talenter direkte fra skolen.

For det andet, gav Sir Matt Busby i sin tid som manager chancen på førsteholdet for en lang række af klubbens egne spillere. Dette gav motivation og tiltrak en masse andre. Desuden havde Busby, Murphy og Whalley på den tid et helt fantastisk trænings set-up.

Desuden var det at vinde FA Youth Cuppen fem gange i træk i 1950’erne, med til at give United en masse respekt og anerkendelse, både i England og internationalt.

Til sidst er det fordi klubbens arbejde er så succesfyldt, at 50 % af spillerne siden 2.verdenskrig er kommet gennem programmet. 33 % af spillerne når at spille på førsteholdet, 68 % har en karriere i ligasystemet i England, og hele 93 % spiller mindst på non-league niveau. Kun 7 % af spillere der har optrådt på Uniteds academy, får ikke en fodboldkarriere.

 

Hvad sker der så, når en spiller ikke bliver tilbudt prof. Kontrakt?
United insisterer på, at spillerne studerer indtil de enten tilbydes en professionel kontrakt eller ej. United har et samarbejde med Ashton-on-Mersey School, og alle de unge spillere der bor i nærheden og bor hos ”land-ladies” går her. Hvis ikke de tilbydes kontrakt på fuldtid i United når de fylder 16, så må de enten finde en anden klub eller få et job som alle andre unge.

Desuden opfordrer United alle de spillere man skriver kontrakt med som 16-årige, at de tager forskellige uddannelser og andre små kurser, så de har lidt at falde tilbage på.

 

Hvordan arbejder United sammen med skolerne?
Klubben laver en del socialt arbejde i lokal-miljøet, og så arbejder man naturligvis sammen om spillernes engagement indenfor sporten i skolerne. Der er en fin grænse mellem at lade en spiller repræsentere sin skole, og så deltage i samtlige sportsgrene.

Desuden er der lidt træning på the Cliff, hvor klubbens trænere har forskellige opgaver.

 

Hvilke ting er det United primært arbejder på med de unge spillere?
De vigtigste ting er, at udvikle teknikken, det at kunne drible, og generelt er bolden med hele tiden, og de unge får lov at have masser af boldkontakt i en masse 4 mod 4 kampe og spil. Først senere kommer taktik og positionering ind i træningen.

Derudover ligger man vægt på, at lære spillerne gode manerer. Hvis en spiller bander på banen, bliver han straks skiftet ud, og trænerne gider heller ikke se, spillerne gå og diskutere med dommeren.

Klubben deltager også i en række internationale turneringer i udlandet, hvor man får bekendtskab med fodbolden i udlandet. Det er primært på u-15 niveau, hvor man hvert år deltager i Marveld Cup i Holland, Dallas Cup i USA, og Nike Premier Cup, der afvikles i Manchester.

 

Hvor vigtigt er det for klubben, at have egenproducerede spillere på førsteholdet?
For ældre fans er det nok lidt vigtigere end for de yngre, ældre ser det som fundamentalt for klubben. En del unge ser bare helst klubben vinder. Men jeg ser gerne, at vi holder fast i den rige kultur vi har været vant til. Jeg vil gerne se spillere komme igennem fra u-16, til u-18 og via reserverne op til førsteholdet. Så er det helt fantastisk at se dem på førsteholdet.

De spillere der kommer igennem sådan, ønsker virkelig at spille for United, og tænker ikke på at komme til udlandet. Så der er lidt mere loyalitet der.

 

Hvordan ser succesraten ud for Uniteds ungdomsarbejde?
For det første, er det ikke ret mange af de spillere på 7 år der starter i United, som når hele vejen igennem og får kontrakt som 16-årige. Det er der mange grunde til, dels mister nogle lysten undervejs, udviklingen går i stå, flytter til andre steder, får skader, har fokus på studier, sociale problemer osv, og så kommer der naturligvis andre til undervejs.

Selve det der i dag hedder academiet, startede først i 1999, da FA indførte en ændring af ungdomsfodbolden. Men vi har produceret spiller selv sien 1932.

For spillere der kommer til United som 15-16 årige, er klubbens succesratio således:

33 % kommer ind og spiller på klubbens eget førstehold. 68 % får en karriere i ligafodbolden, altså en af de fire bedste rækker i England eller i udlandet. 93 % har en karriere på et vist niveau, heraf er der nogle som spiller i et par år inden de går i gang med studierne. De sidste 7 % er røget ud af fodbolden, nogle på grund af skader, og er så en del af den generelle arbejdsstyrke.

Disse tal viser, at Uniteds ungdomsarbejde er et af de mest succesfulde ungdomssystemer i landet, og mere succesfuldt end det program flere store virksomheder og selskaber har indført. Sammenligner man med Europa, er det kun Ajax der til dels kan sammenligne og matche sig med Uniteds flotte statistik siden 1932.

Forrige artikel

Cantona tror på United

Næste artikel

Interview med Tony Park

ANNONCE