Taktisk analyse: Restforsvar, genpres og Casemiros betydning

Mod West Hams afventende spillestil er det afgørende, at man har styr på sit restforsvar. Så hvordan løste Manchester United og i særdeleshed Casemiro denne store opgave i søndagens kamp?

Manchester United tørnede søndag eftermiddag sammen med West Ham United på Old Trafford.

The Hammers er under David Moyes ledelse kendt og berygtet for at være afventende, og de er sjældent interesseret i at tage initiativet i kampene. Derimod er London-klubben komfortable med at stå lavt, hvilket giver dem mulighed for at sætte kontrastød ind, når deres modstandere mister bolden.

Det var særligt udtalt i klubbernes omvendte opgør på London Stadium d. 23. december sidste år. Her havde West Ham 35% boldbesiddelse, men vandt kampen 2-0.

I søndagens kamp var det mindre udpræget, men der var stadig elementer af West Hams afventende stil og store fokus på omstillinger.

I den slags kampe er det utrolig vigtigt, at man har styr på sit restforsvar og genpres, så man undgår, at eksempelvis Kudus og Bowen lukrerer på boldtab.

Så hvordan organiserede United sit restforsvar, og

Hvordan organiserede United sit restforsvar, og hvordan så genpresset ud fra Erik ten Hags mandskab i kampen mod West Ham? Det er på menuen i denne taktiske analyse. Og i den forbindelse sættes Casemiros indsats uundgåeligt under lup.

Hvad er restforsvar og genpres?

Selv når ens hold er i boldbesiddelse, er det nødvendigt at tænke defensivt. Allerede når man har bolden, begynder man altså at forberede sig på, at det ikke bliver farligt, hvis man mister bolden.

Det ansvar tildeles som regel spillere, som ikke er tiltænkt en rolle i afslutningsspillet. Det vil ofte være midterforsvarerne, en back og central midtbanespiller, som tilsammen udgør restforsvaret.

Restforsvaret er altså en måde at positionere holdet på, så man undgår at blive ramt af en kontra, hvis holdet mister bolden.

Genpres er et udtryk for, at man forsøger at vinde bolden tilbage i den samme sekvens, som man har mistet den i. Det kræver, at de omkringliggende spillere lynhurtigt går i aggressivt pres for at generobe bolden.

De mindre gode situationer

Der var både situationer, hvor United stod godt, men også skidt i restforsvaret i kampen mod West Ham. Casemiro spillede en hovedrolle i nærmest alle situationer.

Vi starter med at granske de sekvenser, hvor det er tæt på at blive farligt.

I denne situation dribler Rashford ind i banen fra venstrekanten. Shaw er gået i et overlap og ligger derfor på sidste linje. Casemiro og Fernandes er begge søgt over i venstre side for at være spilbare.

Imago

Mens Rashford bevæger sig længere ind over midten, foretager Casemiro og Fernandes sig ikke det store. De bliver stående i venstre side af banen. Samtidig stormer Dalot frem i højre side, og dermed er der ingen United-spillere til at beskytte det centrale område.

Imago

Da United kort efter mister bolden, får Kudus tid og plads til at vende og drive fremad med bolden.

Imago

Takket være et forrygende genpres af Højlund, et tungt tilbageløb af Fernandes og en veltimet tackling af Maguire bliver Kudus i sidste ende stoppet. Men i situationen reagerer United i stedet for at agere. Det skyldes i høj grad, at restforsvaret ikke står korrekt, hvilket særligt Casemiro var ansvarlig for.

Den næste uhensigtmæssige situation involverer stort set de samme spillere.

Denne gang modtager Rashford et sideskift, hvorefter han begynder at udfordre Coufal og Kudus. Fernandes og Casemiro henholdsvis går og lunter hen mod situationen.

Imago

Rashford taber duellen, og først der går alvoren op for de to midtbanespillere. De havner på mellemhånd, da de er for langt fra situationen til at gå i genpres.

Imago

Det ender dog godt, da Shaw når at støde op og forstyrre Kudus, lige inden han spiller bolden videre. Bemærk, hvor ubemandet det centrale område er på banen.

Imago
De gode sekvenser

Manchester United stod overvejende fornuftigt positioneret i restforsvaret.

Ved 2-0-målet kort inde i 2. halvleg, blev restforsvaret ikke nødvendigt. Men havde Garnacho ikke sparket bolden ind bag Areola, ville det ikke have givet problemer i den modsatte ende.

Imago

Shaw har netop lavet et overlap, hvilket skaber pladsen til, at Fernandes kan trække ind i banen og slå den over til Garnacho. Da bolden går modsat, bevæger Shaw sig ind centralt foran buen af feltet.

Imago

Casemiro støder samtidig et par meter frem. Dermed står han og Shaw perfekt placeret til at kune generobre bolden højt på West Hams banehalvdel.

Det andet eksempel på Uniteds gode positionering i restforsvaret involverer Casemiro og Uniteds modsatte back i opgøret, Diogo Dalot.

Fernandes forsøger at finde Garnacho, men afleveringen bliver blokeret af James Ward-Prowse.

Imago

Casemiro og Dalot står dog rigtigt placeret, og dermed får West Ham ikke mulighed for at ramme United på en omstilling.

Imago

Casemiro samler i første omgang bolden op og spiller den ind til Højlund. Danskeren bliver dog fravristet kuglen.

Højlund og Fernandes går i genpres, og Ben Johnson kan ikke finde en ledig medspiller. Han prøver at ramme Kudus, men Dalot læser situationen og kommer først på afleveringen.

Imago
Casemiros betydning

Den femdobbelte Champions League-vinder er omdrejningspunktet i alt, hvad der minder om restforsvar, genpres og andenbolde på Uniteds hold. Dermed ligger meget af ansvaret, for at det lykkes, også på hans skuldre. Det er både på godt og ondt.

Imago

Højlunds 1-0-scoring starter med, at der bliver slået en høj bold ind mod ham fra venstre side. Den danske angriber taber duellen.

Imago

Bolden falder herefter ned centralt, hvor United ikke har nogen til at samle andenbolden op. Men Casemiro læser lynhurtigt situationen og kaster sig ned i bolden og får den prikket videre. Fem sekunder efter ligger den i West Hams mål.

Det er Højlunds mål, men han havde aldrig fået bolden, hvis ikke Casemiro havde været hurtigopfattende og aggressiv.

Imago

Men nogle gange bliver den erfarne brasilianske midtbanesliders styrker samtidig også hans svagheder. Han spiller med stor risiko – både med og uden bold.

Her er en situation, hvor United faktisk har en god positionering i restforsvaret. Bolden spilles op på Bowen, som Maguire straks støder op på – noget ham og Martínez i øvrigt var fremragende til gennem hele kampen.

Imago

Bolden ryger lidt tilfældigt hen til Edson Álvarez. I stedet for at afvente og sænke West Ham-spillerens fart forsøger Casemiro unødvendigt at vinde bolden hurtigt tilbage med en glidende tackling.

Imago

Álvarez dribler ubesværet forbi brasilianeren og kan igangsætte et farligt kontraangreb.

Imago
Summa summarum

Manchester Uniteds restforsvar stod i langt de fleste situationer i gode positioner, når man forsøgte at komme til afslutning i søndagens kamp mod West Ham. Det var ofte Casemiros ansvar at ligge i det centrale område foran Maguire og Martínez.

I få sekvenser, var det dog lige ved at gå galt for de røde djævle. Her nåede man ikke at finde de rigtige positioner, inden holdet mistede bolden.

Casemiros tilbagevenden til holdet er uundværligt for restforsvaret. Han er dygtig til at aflæse situationerne, og har han den fornødne power til at vinde de vigtige dueller.

Dog spiller han med høj risiko. Det gav pote ved Uniteds 1-0-scoring, men i andre situationer medfører det, at United kommer i problemer.

Taktisk analyse: Hvordan ser Uniteds fase 1 ud?

1 kommentar
  1. Rigtig fed, spændende og interessant analyse.

    Savner måske en inkludering af Mainoo eller hvem der nu spiller defensiv makker med Casemiro centralt, det er uden tvivl en kæmpe gevinst for en ung spiller som Mainoo at lære af Casemiros enorme erfaring.

    Men glæder mig helt vildt til den næste analyse som jeg forventer vil omhandle den offensive del😊👍

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Martinez' skade bekræftet

Næste artikel

Programmet for Uniteds kampe i marts er (næsten) fastlagt

ANNONCE