Blog: En skribents overvejelser om Antony

Antony blev i sommeren 2022 købt som den næstdyreste spiller i Manchester Uniteds historie. Kun overgået af Paul Pogba. Fans og eksperter synes enige om, at han ikke har levet op til det store prisskilt. Men kan han stadig spille en rolle i klubben? Eller er det kun Erik ten Hags tillid til ham, der giver ham spilletid? Og så det helt store spørgsmål: Er det i virkeligheden Erik ten Hag, der står i vejen for Antonys gennembrud?

Dette er en blog. Den fremstiller udelukkende skribentens egen holdning.

Der synes at være to store problemer med Antony. Det ene er, at han har kostet alt for meget. Og det er faktisk slet ikke til at forstå, at man har betalt i omegnen af 86 mio. pund for ham.

Det andet er, at han, selvom han havde kostet det halve, eller det kvarte, måske stadig ikke helt synes at have niveauet til at spille en rolle i Man United. Eller har han? Det vil jeg forsøge at undersøge i denne blog.

En eksotisk Daniel James

Antony kom faktisk glimrende fra start i United. Med tre mål i sine første tre ligakampe, mod Arsenal, Man City og Everton. Det er så kun blevet til ét ligamål efter det, og det er selvsagt alt for lidt for en spiller med dét prisskilt. Og for en offensivspiller i Manchester United i det hele taget.

Ser man bort fra prisskiltet, kan man godt drage nogle paralleller til walisiske Daniel James. Han kom til Old Trafford i 2019 og havde en start, der mindede om Antonys med tre mål i sine første fire ligakampe. Mod Chelsea i debuten og herefter mod Crystal Palace og Southampton. Derefter gik der dog 15 måneder, før han scorede igen, og da hans anden sæson var slut, blev han solgt til Leeds United.

Ud over en sammenlignelig start har begge spillere også det til fælles, at de bliver omtalt som ‘one-trick-ponys’. Det vil sige, at de lever af én bestemt færdighed. For Daniel James er det en fantastisk hurtighed. For Antony er det hans træk ind i banen og signaturafslutningen mod det lange hjørne. Så for dem begge er det derfor også en udfordring, når modstanderne har ‘læst’ dem og formår at dække tilstrækkeligt op for det.

Antony har altså mangler i sit spil. Men jeg vil påstå, at han – ligesom Daniel James – kæmper og fighter med alt, han har. Med masser af aggressivitet. Og havde han kostet ca. 15 mio. pund som Daniel James, så havde fans nok også accepteret ham på samme måde, som en fightende trupspiller. Måske endda hyldet ham for at kæmpe så meget for trøjen, på trods af hans middelmådighed. Det er bare svært at gøre, når han har kostet næsten seks gange så meget og ankom med noget mere hype omkring sig.

Fejlplaceret på banen?

Erik ten Hag kender Antony fra deres fælles tid i Ajax. Her spillede Antony også på højrekanten, så det må være dén position, som hollænderen ser Antony spille bedst. Jeg vil dog påstå, at Antonys fremtid som United-spiller er så godt som dødsdømt, hvis man holder fast i den idé. Han kommer simpelthen ikke til sin ret og er alt for let at læse for modstanderne.

Antony er nemlig ret étbenet, hvilket den engelske kommentator, Steve Wilson, fik joket med under dækningen af Newport kampen.

– Hvis Antony kom op på en cykel, så ville han bare cykle rundt i en cirkel, ville han ikke? Fordi hans venstre ben er fantastisk, og hans højre ben er der nærmest slet ikke, sagde Wilson.

I et stykke tid har jeg været overbevist om, at han faktisk ville have stor gavn af at spille i venstre side. Dermed skulle han ikke konstant søge ind i banen, og det ville måske også komme vores danske angriber til gode at få et indlæg en gang i mellem.

Nu skal man passe på med at bruge en kamp mod et League Two-mandskab som målestok for noget som helst. Men Uniteds bedste periode i kampen mod Newport County var unægteligt det første kvarter, hvor man to gange kom over kanten og lagde et fladt indlæg. Først fra Antony, der for en gangs skyld var at finde i venstre side. Herfra kunne han sætte kaptajnen op med sin venstre fod i en fin cutback-aflevering. Og siden var det Diogo Dalot, der som vanligt kom op ad højre side og slog det flade indlæg til Mainoo med sin højre fod.

Antony havde aldrig lavet den aflevering til Bruno Fernandes, hvis han var kommet ind fra højre side. Vi har set utallige eksempler på, hvordan han så ville have trukket ind i banen, så han kunne aflevere eller afslutte med venstre.

Resten af kampen spillede han som vanligt i højre side og brændte ikke ligefrem banen af. Selvom han selvfølgelig fik scoret sejrsmålet på en ripost – ironisk nok med højrefoden – og trods alt leverede en fin fighterindsats i kampen.

Inside/outside winger

Ryan Giggs er et eksempel på en traditionel kantspiller, hvis favoritben passer med den side af banen, han spiller i. Det var derfor helt klassisk, da man i sin tid spillede med Giggs i venstre side og Beckham i højre.

Da Beckham blev solgt til Real Madrid, blev han erstattet af Cristiano Ronaldo. Han spillede også en del i højresiden til at starte med. Men efterhånden spillede han oftest i venstre og startede en tradition for, at venstrekanten i United siden har været en højrebenet spiller, der kunne trække ind i banen. Ligesom tilfældet har været med blandt andre Martial, Depay, Rashford, Alexis og senest Garnacho. Og det er en tendens, der i høj grad også er kendt i andre klubber.

I denne sæson har Garnacho til min store overraskelse faktisk præsteret bedst fra højrekanten i denne sæson. Derfor er det nu også blevet normen, at Rashford spiller til venstre, med Garnacho til højre og Højlund som 9’eren. Modsat tidligere, hvor Rashford spillede til højre eller helt i front, når Garnacho var på banen. Men når Rashford så ikke er med, som mod Newport eksempelvis, så rykkes Garnacho over i venstre side, så Antony kan spille til højre. Jeg vil påstå, at det vil komme dem begge til gode, hvis man bytter dem om.

Som en bonus vil det også komme Højlund til gode. Ved 5 af hans 8 mål for United har han ikke modtaget en aflevering fra en holdkammerat inden scoringen. Senest mod Newport, hvor han scorer på en ripost. De bliver nødt til at være bedre til at finde ham. Og at spille kantspillere som Antony og Garnacho på den ‘rigtige’ kant kan være en start.

Det frække alternativ

Jeg har nu redegjort for, hvorfor det i mine øjne vil være en god idé at spille Antony i venstre side frem for højre. Vi kan dog heller ikke komme udenom, at Man United kun har scoret 24 mål i 21 ligakampe i denne sæson. Kun Crystal Palace, Burnley og Sheffield United har scoret færre. Og spørgsmålet er, om man får nok målinvolveringer fra Antony, selv hvis han kommer til at spille i venstre side. Jeg tvivler.

United har tidligere haft kantspillere, for hvem det kneb med at være afgørende nok. Her kan Antonio Valencia og Ashley Young nævnes. Begge blev i sin tid omskolet til backs, hvorved de alligevel kunne komme til at spille en rolle for klubben. I øvrigt med begge som anførere.

Jeg har allerede været inde på, at Antony faktisk er en spiller med et stort fighterhjerte og med en aggressiv spillestil. Og vi så mod Newport, at han godt kunne komme godt med over venstrekanten og skabe en målgivende aflevering. Godt nok på en billig baggrund.

Så med det, jeg har set fra ham indtil nu, kan jeg godt se ham spille en rolle som en moderne venstre back. Det kan måske være svært at forestille sig, når han ikke har spillet der før. Men det var det jo også med Ashley Young i sin tid.

Konklusion

Med ovenstående vil jeg påstå, at Antonys karriere i United synger på sidste vers, hvis man fortsætter med at insistere på at spille ham som højrekant. Og måske gør den det uanset.

Men hvis jeg skal tro på, at han kan spille en rolle, om ikke andet som en fightende trupspiller, så skal han i mine øjne have sit udgangspunkt i en anden position. Enten som en offensiv venstre back, eller som en gardering på venstrekanten. Og siden han nok ikke bør være fast starter i nogen af positionerne, vil det da ikke gøre noget at have en reserve, der kan spille dem begge.

1 kommentar
  1. Fremragende analyse, stærke valide pointer og en nogle gennemtænkte konklusioner, sammenligningerne med James, Valencia og Young er spot on.

    Jeg er enig hele vejen rundt, men har lige to små bemærkninger, den første er at jeg mener Luke Shaw er en af Premier Leagues bedste venstrebacks, så Antony vil “kun” være reserve på den position, nok ligeså på de øvrige foreslåede kant positioner, såfremt han ikke ekspederes videre efter denne sæson, men din tanke er faktisk god netop fordi hans defensive arbejde (fight) er langt stærkere end de øvrige offensive kantspilleres nogensinde vil være.

    Den anden og måske vigtigste pointe er at EtH forhåbentligt er fortid på Old Trafford når denne sæson er slut.😊

    GGMU

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Medie: Manchester United tilbyder Rashford hjælp

Næste artikel

Ten Hag bekræfter: Onana er tilbage

ANNONCE