Det er ikke “bare” pre-season

Jeg er efterhånden hamrende træt, af konstant at høre udtalelser om, at pre-season er ligegyldig for det handler kun om at komme i form. Nej, det er sku ikke ”bare” pre-season og det handler ikke ”bare” om at komme i form.

Det var i de gode gamle dage, hvor spillerne løb mere uden bold end med bold i ugerne op til sæsonstart. Det er slut nu. Nu er der mange flere ting inde i billedet som en del af optakten til selve sæsonen, og det handler ikke bare om at få gjort spillerne fysisk klar til sæsonstart.

Jeg er fuldstændig ligeglad med resultaterne i disse pre-season kampe. Naturligvis ser jeg altid helst United vinde, specielt når det er Liverpool der står på modsatte side som tilfældet var i går aftes.

Men i det store hele er resultatet af kampene ikke af betydning. Men derfra til at sige, at det jo bare er pre-season er helt forkert. Der er masser af andre ting end resultatet, som er vigtigt.

At komme i form er selvfølgelig vigtigt. Men pre-season er mange andre ting. Taktiske tiltag, opbygge team-spirit, brande klubben overfor fans & sponsorer, samt meget mere. Meget andet end resultatet, for ja, det er ligegyldigt i en træningskamp.

Pre-season skal altså også bruges til justeringer af det taktiske. Hvordan vil man forsvare og hvordan vil man angribe? Jose Mourinho har bedt om, at u23, u18 og u16-holdene alle spiller efter samme system som førsteholdet, netop for at unge spillere lettere kan glide ind i det koncept der spilles efter hos Mourinho.

Men undskyld mig, jeg kan simpelthen ikke se hvad dette koncept er. United spiller ganske enkelt uden en offensiv gameplan. I hvert fald udefra set. Liverpool har en fast stil, og det kan man se offensivt. Det samme gælder de andre tophold i Premier League. Uanset om de spiller med de bedste 11 eller med en håndfuld talenter, så kan man se deres plan med tingene. Men hvad er Uniteds, jeg kan ikke se den.

Jeg ved godt at der mangler en lang række spillere efter sommerens VM-slutrunde. Spillere der normalt ville indgå i startopstillingen. Men det kan ikke komme som et chok for Mourinho, sådan er det hvert andet år efter de her store slutrunder. Og United er jo ikke eneste klub i denne situation.

Derfor er det altid her de unge talenter i klubberne kan få muligheden for at vise sig frem. Ikke så meget for måske at få chancen allerede nu, men for at vise sig frem og markere sig i bevidstheden hos chefen på den lange bane.

Adnan Januzaj greb i sin tid chancen under David Moyes på pre-season turen til Asien. I år virker det desværre til, at de unge talenter blot er med som træningskegler. ”max 30% er en del af min trup til sæsonstart”, udtalte Mourinho. Det er da ikke motiverende. Liverpool spillede i går med et par unge spillere fra start, mens de skiftede en lang række ind undervejs. Det kan godt lade sig gøre.

Jose Mourinho udtalte i går aftes, som svar på Alexis Sanchez opgivende attitude, ”at det var naturligt med de spillere han har omkring sig”, ligesom han flere gange har udtalt sig i negativ stil om både Andreas Pereira og Tahith Chong og deres muligheder for spilletid i år.

Hvordan kan en ledelse acceptere, at en mellemleder som Mourinho står og for åben mikrofon sviner sine ansatte/spillere til på den måde? Jeg kan ikke se det være en acceptabel opførsel i en normal virksomhed.

Kunne topfolk i det private erhvervsliv tillade sådan en opførsel? Næppe. Ville en skolelærer kunne slippe af sted med at sige følgende foran alle forældre, ”Prøv at se på Alex’s klassekammerater, hvordan skulle han dog kunne udfolde sit potentiale med dem omkring sig i timerne”. Nej, den var sku heller ikke engang gået i det offentlige.

Se forskellen i Mourinhos udtalelse, i forhold til denne fra Guardiola. ”I kan ikke forestille Jer hvor meget jeg har nydt de sidste to uger med disse gutter. De unge knægte har masser af vilje, de åbner deres øjne og lytter, de har hele deres karriere foran dem. Jeg vil gerne takke dem”.

Sikke en forskel. Jeg ved da godt hvad der ville motivere mig mest, hvis jeg var et ungt stortalent i en af de to Manchester-klubber. Fair nok, at Mourinho ikke har alle mand med i USA, men arbejd med det der er, og mon ikke de unge spillere ville kunne få et kæmpe løft og nogle også kunne hjælpe allerede i denne sæson på førsteholdet.

Det er helt fair, at Mourinho er utilfreds med nogle ting. Men det må løses internt. Hvordan skal de unge spillere dog tro på deres chance, når manageren står og kommer med sådanne udtalelser. Håbløst.

Pre-season handler også om den kommercielle side af fodbolden. Noget nyt i forhold til i gamle dage. United har nu i tre af de seneste fire år været i USA, det er tydeligvis et interessant marked for klubben.

Men når en mellemleder som Mourinho må siges at være, går ud i medierne og udtaler ting som, ”jeg ikke ville betale for at se United pt”, ”folk havde fornuftigvis valgt stranden i stedet for denne kamp” osv, ja så er det sku da problematisk.

Jeg kan slet ikke forestille mig at det var gået i enhver anden branche end i fodbold. Ingen direktør ville nogensinde tillade, at en mellemleder direkte stod og kritiserede eget brand og langede ud efter det marked man vil ind på. Stod en mellemleder hos Apple ved en præsentation i Japan, og anbefalede folk at holde sig fra deres produkt, var han/hun da røget ud med det samme.

Alt i alt er jeg på ingen måde begejstret forud for den kommende sæson. Pre-season har ikke givet mig håb på nogen måde. United har ikke vist noget taktisk eller spillemæssigt, som skal fange mig og give mig håb om titler.

Og chefens negative indstilling gør bestemt heller ikke, at jeg bare slet ikke kan vente på sæsonstart. Pilen peger desværre kun i en retning pt i min optik, det ligner vi skal ud i et portugisisk farvel, hvis min begejstring og glæde for alvor skal vækkes igen. For det vi ser & hører nu på banen og fra manageren, er ikke “THE UNITED WAY”.

Bliv klædt på: Køb Manchester Uniteds trøje hos Unisport.dk her (så støtter du OldTrafford.dk). 

GRUPPETUR: Tag med på vores OldTrafford.dk gruppetur for danske United-fans. Læs mere her

Total
0
Shares
Forrige artikel

Ugens rygter

Næste artikel

Fraværslisten vokser for Mourinho

Relaterede artikler
Ralf Rangnick
Gå til siden

Blog: Voksenskældud til Rangnick

Ralf Rangnicks regeringstid i Manchester United er nu over en måned gammel. Alligevel ligner tyskerens hold til forveksling Ole Gunnar Solskjærs, da det var allerværst.
Gå til siden

Gode, gamle Ole: Hvad gik der galt?

Da klubben i sommer forlængede Ole Gunnar Solskjærs kontrakt, var jeg ét stort smil. Flere kloge hoveder på Twitter og…
Total
0
Share