BLOG: Ny fremtid – og ny manager?

Juleaften blev det annonceret, at Sir Jim Ratcliffe med sit firma INEOS har købt en minoritet af aktier i Manchester United med planer om at overtage hele klubben. Det tyder på, at klubben går en ny fremtid i møde. Et spørgsmål, som bliver stillet oftere og oftere er, om det bliver med Erik ten Hag som manager?

I starten af november 2022 oplyste de kapitalistiske og meget upopulære ejere i Manchester United, Glazer-familien, at de ville opsøge en mulighed for at sælge deres aktier i klubben. Ikke før juleaften, altså mere end 13 måneder senere, blev det oplyst, at Sir Jim Ratcliffe og INEOS har købt 25 % af aktierne og i aftalen er der forskellige klausuler, der gør det sandsynligt, at den rige englænder, som har været United-fan hele sit liv, vil komme til at købe alle aktierne.

Det giver tegn om en ny fremtid for United og os fans. Fanbasen var meget splittet dette år hvor det gik for sig. Mange fans troede på propagandaen fra Qatar, som også viste sig til at være det rene snak uden handling. Mens jeg tilhørte den gruppe, der ikke ønskede Qatar, men af mulighederne var Sir Jim i mine øjne det bedste bud.

Mange af de ting, som flere kritiserede Sir Jim for inden salget, er allerede blevet modbeviste. En stor investering i klubben og ansættelsen af en CEO, som i modsætning til alle andre store ændringer de seneste 10 år ikke blev lækket til presse eller andet. Omar Berrada kom som en kæmpe overraskelse for alle. Ikke mindst fordi han kommer fra lokalrivalerne fra City.

Det bliver heller ikke den sidste ændring som Sir Jim kommer med. I de kommende uger bliver også ansat en fodbolddirektør og der vil sandsynligvis også blive ansat en rekrutteringschef og en præstationsleder. Noget, som ville være utopi at tro ville ske under Glazers og viser tydelige tegn på en ny fremtid.

En mand hvis fremtid har været meget diskuteret i denne sæson er Erik ten Hag. Hollænderen, der kom efter nogle fremragende sæsoner i Ajax var min helt store favorit til at blive manager sommeren 2022. Og sidste sæson var positiv selvom der var plads til forbedringer. Men det vi har set i denne sæson har været en kæmpe skuffelse. Udover to-tre kampe med fornuftigt niveau så har United været elendige.

“Vi” røg tidligt ud af både Carabao Cup og Champions League, hvor vi endda slutter sidst i en overkommelig gruppe med FC København, Galatasaray og Bayern, og også i Premier League hvor vi ligger nr. 9 med 32 points for 21 kampe og med hele 11 points op til 4. pladsen, der giver Champions League (og otte points bag Tottenham, der ligger på 5. pladsen, som muligvis vil komme til at give en plads i Champions League næste sæson). Og denne stilling er endda bedre end hvad United har fortjent hvis vi kigger på xG.
Nu er resultaterne selvfølgelig vigtigere end xG, men at United burde kæmpe om at undgå nedrykning ifølge xG viser, at det har været en katastrofal sæson spillmæssigt. Resultatmæssigt har det været en elendig sæson, men dog alligevel bedre end det spilmæssige.

Derfor bliver også sat store spørgsmålstegn ved manager Erik ten Hags fremtid. Ikke mindst fordi nye ejere ofte skifter en manager. Men også fordi United har hentet 13 spillere og de langt de fleste har været ETHs ønsker. Og jeg må indrømme, at som en, der ønskede mig hollænderen til klubben, har jeg i denne sæson været enormt skuffet over hans præstation.

Ikke kun har det været elendigt hele vejen igennem når vi kigger på kampene, men i efterhånden mange af sæsonens kampe synes jeg, at han laver åbenlyse fejl, for ikke at sige brølere, der koster points. Det værste ved denne sæson er i mine øjne på alle måder, at spillervalg og udskiftninger har skriget til himlen om at være fejltagelser hvor efter vi, som har sat spørgsmålstegn ved ETHs afgørelser har fået ret.

Det må simpelthen bare ikke sket så ofte. Og jeg snakker rigtig mange af denne sæsons kampe. Derfor synes jeg også, at det er helt på sin plads, at der bliver sat spørgsmålstegn ved den skaldede hollænder.

Og nu er der ingen undskyldninger mere. Andre klubber i Premier League kan præstere med skader og uheld, men ikke United og nu har United kun FA Cup og Premier League tilbage at spille om og skaderne er meget færre. Og jeg er kommet dertil hvor jeg end ikke vil være skuffet af det hvis ETH bliver fyret efter sæsonen.
Til dem, der kender mig, så ved I, at der skal være store ændringer før jeg ændrer mit syn på en manager/spiller så radikalt. Og det synes jeg der har været. Og bliver ETH fyret i sommer så vil Ole Gunnar Solskjær stadig være Manchester Uniteds bedste manager siden Sir Alex Ferguson i mine øjne.

1 kommentar
 1. Hvor er det dog befriende at læse at andre “core” United fans deler min holdning, det er jo ingen hemmelighed at jeg i længere tid har ønsket EtH derhen hvor peberet gror…

  Og nej jeg ønsker ikke altid manageren hoved på et sølvfad hver gang vi har en dårlig periode eller stime….

  Men jeg så tidligt alarmerende regn i vores spil, mange har kritiseret spillerene, med rette langt hen af vejen, de har bestemt under præsteret længe, men efter sidste sæsons til tider rigtigt positive spil, dog med nogle gevaldige udfald undervejs som blev fejet til side som “bump” på vejen mod en lysende fremtid med et berettiget håb om at være med i kampen om titlen måske endda allerede i denne sæson, uagtet at det set i bagklogskabens uendelig klare lys nok var en postgang for tidlig trods alt, har denne sæson budt på det stik modsatte….nu er “bumpene” de få lyspunkterne og ellers har det indtil nu været med en negativ kurve….direkte nedad på stort set alle parametre…desværre.

  Pilen peger på EtH, og derfor flere årsager hertil, en managers fremmeste opgave er at få spillerne til at præstere, derefter holdet som helhed, dette hænger selvfølgelig sammen, men det kræver at spillerne forløses i et system/spillestil,filosofi som passer til dem og de køber ind på…alternativt køber manageren ind til sit projekt herunder spilkoncept osv

  EtH har fejlet på alle de nævnte kriterier i min optik…jo spillerne har også en del af ansvaret, det er helt indlysende, men det fortæller i hvertfald mig at der er en diskrepans i det EtH gerne vil have spillerne til, og det han formår, eller måske rettere ikke formår at implementere hos dem kamp efter kamp….det er enten manglende taktisk formåen eller manglende forståelse af hvad det kræver at spille i Premier League eller en blanding af begge.

  Jeg mener ikke EtH er dygtig nok til Premier League og desværre ser den svære 2.sæson ud til at bekræfte dette, man kan leve på “good vibes” i debut sæsonen, men det er den efterfølgende sæson der skal cementere de positive fremskridt.

  Det er ikke på nogen måde lykkedes og derfor bør EtH fyres når sæsonen er slut, vibø har ikke råd til at brænde 3-4 milliarder mere på hans tvivlsomme indkøb, heller ikke her stemmer kvaliteten hos de spillere han oftes peger på heller ikke helt med den kvalitet det kræver af spillere på et tophold i Premier League…der er simpelthen for mange svipsere blandt hans indkøb.

  Klubben har brug for en fastlagt retning og strategi fra ledelsen også mht indkøb af nye spillere.

  EtH må væk og så må starte forfra, vi har en del lovende talenter i klubben allerede og de skal komplimenteres af kvalitet udefra.

  Oprydning og frasalg skal påbegyndes hurtigst muligt, heller give vores egne talenter chancen i resten af sæsonen fremfor de spillere der skal væk, vi taber alligevel enorme summer på dem i forvejen ved salg fordi vi køber ind for dyrt og for dårligt.

  Sir Ratcliffe er en ny begyndelse og æra, lad ham selv sætte hans egen mand i spidsen for holdet, ligesom vores nye CEO Berreda er blevet det på direktions gangen.

  GGMU

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Avis: Diallo vil tilbage til Sunderland

Næste artikel

OT.dk’s Transferevaluering: Sofyan Amrabat

ANNONCE